Van data naar inzicht: tips om de omslag te maken naar een datagedreven organisatie

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

 

We hebben tegenwoordig een heleboel data tot onze beschikking. Van huurders, van woningen, van processen, van medewerkers. Hoe zorg je ervoor dat je van die hele bak gegevens een logische puzzel maakt? We vroegen het aan onze nieuwe collega én Business Intelligence expert, Abdel Moaddine. In deel 2 van het blog toegankelijke data geeft hij tips hoe jouw organisatie de omslag kan maken naar een datagedreven organisatie.

Bedenk wat je wilt en nodig hebt
“Het begint allemaal bij een goede visie voor datagebruik. Wat wil je als organisatie bereiken en met welke tools? Ik ben zelf enorm voorstander van Power BI, omdat je daar ontzettend veel mee kan. Zoals verbanden leggen en de vertaalslag maken naar informatie. Maar voor welke tool je ook kiest, je moet wel weten waar je het voor in gaat zetten. Welk doel wil je bereiken met de data?

Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van de huurderstevredenheid, inzicht krijgen in leegstandsderving of in onderhoudsproblemen. Je kunt binnen de organisatie vragen naar de behoefte van een bepaald team of afdeling. Welke inzichten wil je zien, op welke cijfers en KPI’s wil je sturen die er nu nog niet zijn? Want diep van binnen heeft iedere medewerker de intrinsieke wens om uit te blinken in hun functie. Door concrete inzichten te bieden, help je medewerkers niet alleen hun werkzaamheden te verbeteren, maar stel je ze ook in staat om huurders nog beter van dienst te zijn. Vraag binnen de organisatie naar de onderliggende behoeften en zet je in om die cruciale inzichten naar voren te brengen.”

Hoe belangrijk het is om cijfers te combineren in plaats van alleen maar te rapporteren, lees je in ons blog ‘De verhalen achter jouw data: Optimaal gebruikmaken van data voor verbeterde klantdienstverlening’.

Creëer bewustzijn
“Het bouwen van het gewenste dashboard is natuurlijk een grote stap naar datagedreven werken. Maar je wilt de organisatie wel meekrijgen. Niet alleen het management en het bestuur moeten worden meegenomen in de cijfers, medewerkers hebben ook veel baat bij dit inzicht.

Leg uit wat de bedoeling is, creëer bewustzijn door medewerkers nieuwe cijfers en KPI’s te presenteren. Als de huurderstevredenheid nu een 7 is, dan wil je weten en laten zien wat daaronder zit. Ga op de cijfers sturen, wekelijks, maandelijks; “Kijk dit is wat we hebben gedaan, dit heeft geholpen, dit niet, deze tools helpen ons, hierdoor is de tevredenheid verhoogd, etc." Door samen data te bespreken en erop te reflecteren, vergroot je niet alleen de betrokkenheid, maar stimuleer je ook een cultuur van continue verbetering en samenwerking.

Met wallboards, trainingen en periodieke feedbacksessies kun je iedereen betrekken. “De cijfers zeggen dit, dat komt door dat, als we nu dit of dat doen dan…“ Het is de tone of voice die ervoor zorgt dat cijfers onderdeel worden van de organisatie. Je doet niet iets fout, nee, we zien iets wat beter kan en zo gaan we dat aanpakken. En vergeet vooral niet om successen te delen en mensen aan te moedigen. Ook dat is een onderdeel van datagedreven werken.”

Maak data laagdrempelig
Tot slot, je hoeft geen verstand te hebben van cijfers of heel analytisch te zijn om datagedreven te kunnen werken. Sommige mensen hebben niets met data. Betrek ze bij het proces en laat ze meedenken in welke vorm data voor hen wel begrijpelijk wordt. Bijvoorbeeld met een duidelijk, interactief dashboard waar cijfers laagdrempelig worden gepresenteerd. Een BI specialist kan je hierbij helpen. Zo maak je data voor iedereen binnen jouw organisatie toegankelijk.

“Data draait niet alleen om getallen, maar ook om de verhalen en leermomenten die erachter schuilgaan. Elke interactie, elk inzicht, elke verbetering voegt waarde toe aan het hart van de kerntaak: het waarborgen van een veilig en comfortabel thuis voor iedere huurder. Terwijl je de dag van morgen ingaat, nodig ik je uit om niet alleen de cijfers te zien, maar ook de mensen en de verhalen die ze representeren. Wat zou jouw data je vertellen als het kon spreken?”

Wil jij de stap maken naar een datagedreven organisatie, maar weet je niet hoe? Wil je jouw dashboards laten optimaliseren of heb je een andere vraag over datagedreven werken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bron: BE Impulse, Foto: BE Impulse