Waarom een warmtepomp? - De voordelen van een geheel of gedeeltelijk gasloze woning

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De warmtepomp is bezig met een grote opmars in Nederland. Hoewel de techniek al meer dan 30 jaar bestaat, wordt de huidige generatie warmtepompen steeds populairder. Waarom is dat nou eigenlijk precies? Wat zijn de voordelen voor uw woning? In dit artikel vertellen we u graag meer.

De voordelen
De overheid wil in 2030 1,5 miljoen woningen van het aardgas af hebben. Een van de grootste voordelen van het installeren van een warmtepomp, is dat u daarmee voor uw woning veel minder of zelfs helemaal geen aardgas meer nodig hebt. En dat is, zeker in deze tijd waarin de gasprijzen fors stijgen, financieel heel aantrekkelijk. Een ander belangrijk voordeel is dat een warmtepomp de CO2-uitstoot van uw woning tot wel 50% kan terugdringen. En dat betekent dat uw woning veel minder belastend is voor het milieu.

Wat doet een warmtepomp?
Een warmtepomp doet eigenlijk precies hetzelfde als de cv-installatie. Hij zorgt voor de verwarming van uw huis en hij levert warm water. Gaat u gasloos, dan betekent dat ook dat u elektrisch gaat koken en uw water elektrisch gaat verwarmen.

Wanneer welke warmtepomp?
Er zijn verschillende soorten warmtepompen. En niet iedere warmtepomp is geschikt voor iedere woning. Dat heeft met verschillende zaken te maken. Laten we de vier hoofdtypes eens nader onder de loep nemen.

1. Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een traditionele cv-ketel en een lucht/water warmtepomp. Deze pomp werkt op stroom en gebruikt de warmte van de buitenlucht of uit de bodem. Een hybride pomp wordt aan de bestaande cv-ketel gekoppeld en zo zorgen deze twee installaties samen voor de verwarming en het warme water. Het grootste deel van het jaar is het buiten warm genoeg, zodat de warmtepomp zijn werk goed kan doen. Is het buiten te koud, dan springt de cv-ketel bij. Met een hybride warmtepomp bespaart u gemiddeld 40 tot 60% op uw gasverbruik. Daar staat tegenover dat u wel meer elektriciteit gaat verbruiken, maar uw energierekening gaat toch aanzienlijk omlaag. En dat geldt ook voor de CO2-uitstoot van uw woning.

Wanneer een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is met name geschikt voor nieuwbouwwoningen en woningen die gerenoveerd worden of al zijn gerenoveerd.

Andere mogelijkheden
Wilt u helemaal gasloos? Dan zijn dit de mogelijkheden:

2. Ventilatiewarmtepomp
Een ventilatiewarmtepomp zorgt voor de ventilatie van uw woning en de afgevoerde ventilatielucht zet hij om naar een duurzame warmtebron voor verwarming en warm tapwater. De meeste ventilatiewarmtepompen hebben geen buitenunit en het is niet nodig om een bronboring in de grond te doen. Hij is daarmee voor specifieke situaties uitstekend geschikt om een fris en gezond binnenklimaat te creëren in combinatie met lage stookkosten. Is uw woning niet groter dan 75 m2 en voorzien van mechanische afvoer van ventilatielucht? Dan is een ventilatiewarmtepomp waarschijnlijk een goede optie.

3. Lucht/water warmtepomp
Met een lucht/water warmtepomp is uw woning volledig gasloos. Deze pomp haalt warmte uit de buitenlucht via een buitenunit (vergelijkbaar met een airco-unit). Daarmee verwarmt hij de woning en een geïntegreerde of afzonderlijke warmwaterboiler zorgt voor warm water uit de kraan.

4. Water/water warmtepomp
Er zijn twee typen water/water warmtepompen. De een haalt zijn warmte uit de bodem, de ander uit geïnstalleerde zonnepanelen. Een bodemwarmtepomp (ook water/water warmtepomp genoemd) onttrekt warmte uit de bodem door middel van water. Om te voorkomen dat het water uit de bodem bevriest, wordt daar vaak antivries aan toegevoegd.

Het tweede type is een PVT warmtepomp (zonnepanelen worden ook PV-panelen genoemd en de T staat hier voor thermisch). Deze pomp onttrekt de warmte via leidingen (gevuld met water) aan de onderzijde van zonnepanelen.

Voorwaarde: goede isolatie
Voordat u een goed rendement kunt halen uit een volledig elektrische warmtepomp, moet uw huis al redelijk tot goed geïsoleerd zijn. Is de dak- en vloerisolatie van uw woning in orde? Is uw spouwmuur geïsoleerd en is het merendeel van uw ramen voorzien van HR++ glas? Dan levert een warmtepomp een goed rendement. Is uw woning (nog) niet goed geïsoleerd? Dan is het aan te raden om eerst de nodige isolatiemaatregelen te nemen, voordat u investeert in een warmtepomp.

Plaatsing van de buitenunit
Een warmtepomp heeft naast een binnenunit ook een buitenunit. Maar waar zet je die unit eigenlijk neer?

Omdat de buitenunit warmte opvangt en verplaatst naar de binnenunit is het belangrijk dat de buitenunit zo dicht mogelijk bij de binnenunit wordt geplaatst. Door de warmte een afstand te laten overbruggen die niet groter is dan 20 meter gaat er zo min mogelijk verloren. De buitenunit heeft genoeg luchttoevoer nodig. Daarom staan vanwege ruimtegebrek in drukke steden buitenunits vaak boven op het dak van de woning. Heeft u genoeg ruimte? Dan kunt u kiezen: aan de buitengevel, in de tuin of op het dak.

Omdat de ventilator van de buitenunit geluid maakt wanneer de verwarming aanstaat, kan er bij maximale belasting van de warmtepomp geluidsoverlast ontstaan. Om dit te voorkomen is de plek voor de buitenunit dus ook van belang. Op een plat dak of tegen de gevel kan het geluid doordringen bij u of bij de buren in huis. Bevestig hem ook niet aan de muren van verblijfsruimten en vooral niet in de buurt van een ventilatierooster. In nissen met aan drie zijden een muur ontstaat er weerkaatsing van geluid. Heeft u niet genoeg ruimte om de unit op een plek met genoeg vrije ruimte te plaatsen? Dan kan een omkasting of trillingsdemping uitkomst bieden. Of kies voor een warmtepomp met nachtinstelling. Daarmee kunt u instellen dat de pomp ’s nachts niet op vol vermogen draait, waardoor deze minder geluid produceert.

De kosten
De aanschafkosten van de verschillende typen warmtepompen variëren aanzienlijk. Het type warmtepomp is o.a. afhankelijk van de energiebehoefte van uw woning. Om u een idee te geven: voor een tussenwoning van ca. 120 m2 heeft u doorgaans een vermogen van 5 kW nodig.

De subsidie
De overheid wil het installeren van een warmtepomp stimuleren en daarom krijgt u, ook in 2023, hierop een subsidie die varieert van € 1.950,- tot ruim € 5.000,-. Dat maakt de aanschaf een stuk interessanter. Om in aanmerking te komen voor een subsidie dient u de installatie van uw warmtepomp over te laten aan een erkend installateur. Er zijn nog meer voorwaarden aan de subsidie. Een compleet overzicht daarvan vindt u op de website rvo.nl.

Bron: Smart Twin, Foto: Smart Twin