Vijf kansen voor corporaties op het gebied van vastgoeddata

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Vastgoeddata zou de basis moeten zijn voor iedere corporatie. Helaas is het belang hiervan nog niet in iedere organisatie volledig geland. En dat terwijl basisdata van cruciaal belang zijn, bijvoorbeeld als input voor keuzes op gebied van duurzaamheid en onderhoud. In dit artikel zetten we de kansen voor corporaties op een rij op het gebied van vastgoeddata. 

Een woningcorporatie verhuurt woningen, objecten die vol zitten met belangrijke informatie om beleidskeuzes te maken. Aan alle projecten en strategieën van corporaties liggen vastgoeddata ten grondslag. Of het nu gaat om de woningwaardering, verduurzaming, of het onderhoud. Extra belangrijk om in de organisatie te kijken wat er op dit moment gedaan wordt met data en wat er beter kan. 

1. Kwaliteit van dienstverlening 
Een foutvrij proces zorgt voor tevreden huurders. Als vastgoeddata op orde is, kunnen klanten beter geholpen worden. Denk aan een kloppende plattegrond die een potentiële huurder inziet voordat diegene de woning huurt. Afwijkingen resulteren namelijk in onduidelijkheden en vragen bij het klantcontactcentrum. 

2. Verhogen werkgeluk 
Een datagedreven organisatie hoeft gegevens niet iedere keer opnieuw te valideren. Iedereen weet dat de data op orde is, omdat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar stukje data. Goede vastgoeddata zorgt ervoor dat het werken een stuk leuker en makkelijker maakt en daardoor worden beslissingen sneller en beter genomen. 

3. Verduurzaming 
Om stappen te maken in verduurzaming van een woning, is het noodzakelijk om te weten wat je in huis hebt. Welke isolatie is toegepast in de woning? Welk type glas zit in de woning? Maar ook: welke materialen kan ik hergebruiken? Allemaal vastgoeddata die noodzakelijk betrouwbaar moeten zijn om de juiste stappen te nemen in de verduurzamingsopgave. Met goede vastgoeddata is de verduurzaming van Nederland sneller en beter te organiseren. 

4. Tijdsbesparing en dus kostenbesparing 
Slechte datakwaliteit zorgt voor 50% van de operationele kosten. Deze kunnen met 80% worden gereduceerd door datakwaliteit te verbeteren. Deze cijfers komen niet zomaar uit de lucht vallen. Het onderzoek van wetenschapper Thomas Redman biedt hierin houvast. In zijn werk “Data driven” is deze stelling onderbouwd. 

5. Datarevolutie
Volgens een groot aantal wetenschappers zitten we in de vierde industriële revolutie; de revolutie van artificial intelligence (AI), ofwel de kunstmatige intelligentie. Data krijgt een steeds belangrijkere rol en met AI ontstaan toepassingen die corporaties vooruithelpen. Denk bijvoorbeeld aan het voorspellen van onderhoud van woningen. Maar ook het sneller matchen van een woning bij de juiste huurder.

Bron: COENCAD, Foto: COENCAD