Remko van den Bremen (ViaData): Digitale transformatie laten doorgaan om voorsprong te behouden

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat woningcorporaties de laatste weken hun adem inhouden. Want hoe houd je in deze tijd de bedrijfsvoering gaande? En hoe zorg je er tegelijkertijd voor dat je organisatie niet stil staat omdat projecten voor een lange tijd opgeschort worden? CorporatieGids.nl sprak daarover met Remko van den Bremen, Senior Account Manager bij ViaData.

Woningcorporaties zijn momenteel druk bezig om de maatregelen die de overheid treft om te zetten in een werkbare situatie, ziet Remko in de praktijk. “Het is uiteraard nu eerst zaak om ervoor te zorgen dat werknemers en klanten van de corporatie zo goed mogelijk bediend kunnen worden vanuit de thuiswerkomgeving.”

Aangepaste werkwijze
Deze nieuwe werkelijkheid zorgt ervoor dat bedrijven versneld digitaliseren, of hun dienstverlening – al dan niet tijdelijk – anders inrichten omdat het huidige businessmodel nu niet mogelijk is. Remko: “Dat zie je buiten de sector, denk bijvoorbeeld aan restaurants die thuisbezorgen of makelaars die een rondleiding via WhatsApp verzorgen. Maar ook bij corporaties zie je veranderingen plaatsvinden. Daarbij moet wel continu worden nagedacht over wat werkbaar is. Onlangs sprak ik een aannemer uit Limburg die vertelde dat ze enkele dagen iedereen binnen hadden gehaald en alleen storingsdiensten wilden draaien. Tot het besef kwam dat dat een enorme ophoping van werk zou betekenen. Ze zijn daarom omgeschakeld naar een aangepaste werkwijze van bestaande werkzaamheden om ook tijdens de coronacrisis verder te kunnen.”

Digitale transformatie
“Het belang van de digitale transformatie wordt in deze nieuwe periode van de crisis eens te meer duidelijk,” gaat Remko verder. “Sterker nog: dankzij de digitale transformatie zijn we in staat om in tijden van social distancing als maatschappij te blijven functioneren. Daarbij moet je wel ervoor waken niet stil te blijven staan, want dat is zeker achteruitgang. Het stoppen van projecten die je dienstverlening verder kunnen verbeteren, de werplekken onafhankelijker maken of de efficiency en communicatie verbeteren, zet je organisatie op een achterstand die maar moeilijk in te halen is.”

Voorsprong behouden
Daarbij kan het implementeren van software op afstand uitkomst bieden, aldus Remko. “Voor leveranciers is dat niet nieuw. Zo heeft ViaData al in 2012 een implementatie gedaan bij RWS via videobellen wat erg succesvol is verlopen, en ook nu lopen er implementaties via Teams. Ook corporaties hebben hier inmiddels ervaring mee opgedaan, en het is nu vooral het toepassen van en wennen aan de tijdelijke werkwijze. Het is natuurlijk anders dan een ‘on site’ implementatie – maar het werkt in de praktijk even goed – en het is beter dan stilvallen. Zeker als je als organisatie je voorsprong wilt behouden, of zelfs wilt uitbouwen. ViaData kan daarbij helpen.”

Efficiënt, flexibel en punctueel
Daarbij heeft een implementatie op afstand volgens Remko ook zeker voordelen. “Van oudsher zag de klant je graag op locatie en daar werken we graag aan mee. Wat we nu echter ervaren is dat videobellen bijvoorbeeld een stuk efficiënter is. Je gaat sneller to the point en verliest minder tijd in formaliteiten, waardoor je meer gedaan krijgt in minder tijd. Omdat je niet te maken hebt met reistijd, ben je veel flexibeler waardoor je elkaar sneller kunt helpen. Ook werkt het veel punctueler. Geen idee waarom, maar afspraken beginnen meer op de afgesproken tijd in plaats van bijvoorbeeld een kwartier te laat omdat mensen dan pas komen binnendruppelen.”

Lagere drempel
“Mijn verwachting is dat ook na de coronacrisis de drempel voor consultancy of implementatie op afstand een stuk lager zal zijn,” sluit Remko af. “Het zal ‘on site’ werken niet volledig vervangen, daarvoor is persoonlijk contact te belangrijk. Maar het is wel een stuk gereedschap wat vaker gebruikt zal worden. Want de kern – ervoor zorgen dat corporaties zo goed mogelijk ondersteund worden – blijft natuurlijk hetzelfde.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: ViaData