Martijn Videler (VVA-informatisering): Deelname aan ICT Benchmark Woningcorporaties om van én met elkaar te leren

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

VVA-informatisering maakte afgelopen jaar bekend toegetreden te zijn als samenwerkingspartner bij de ICT Benchmark Woningcorporaties. CorporatieGids.nl sprak met Partner Martijn Videler over de toetreding, de meerwaarde van de deelname van VVA-informatisering en wat deelnemende én niet-deelnemende corporaties van de benchmark kunnen leren: “Het sluit aan bij corporaties die geïnformeerd en geïnspireerd willen worden bij hun digitale transformatie.”

De ICT Benchmark Woningcorporaties werd in 2002 op initiatief van NetwIT – de rechtsvoorganger van CorpoNet –, Henk Korevaar en M&I/Partners gestart. Jaarlijks doen tussen de dertig en veertig woningcorporaties mee aan deze benchmark. “Veel organisaties hebben geen besef van de werkelijke hoogte van hun ICT-kosten en hoe deze zich verhouden tot het branchegemiddelde,” begint Martijn het gesprek. “In deze collegiale sector wil men van én met elkaar leren. Wat maakt dat de ene corporatie relatief laag of hoog zit in haar kosten? Of waar staat mijn corporatie in vergelijking tot sectorgenoten qua digitale volwassenheid? Door met elkaar hierover in gesprek te gaan, leggen we best practices bloot.”

Jaarlijks thema
Zo wordt gekeken hoe de ICT-kosten zich verhouden tot ICT-volwassenheid. Martijn: “Een volgende stap die we onderzoeken is of een link gelegd kan worden met corporatieprestaties op het gebied van externe klantdienstverlening en de interne bedrijfsvoering. Vast onderdeel van de benchmark is een jaarlijks thema dat wordt uitgelicht. Dit jaar is dat informatiebeveiliging en daarmee samenhangen kosten, waarbij de verwachting is dat de kosten die corporaties maken de komende jaren significant toenemen.”

Meerwaarde
Op de vraag wat de meerwaarde is dat VVA-informatisering meedoet aan de benchmark zegt Martijn: “Wij zijn gevraagd om toe te treden tot de benchmark enerzijds om de continuïteit te borgen vanwege het bereiken van een bepaalde leeftijd van één van de initiatiefnemers. Anderzijds om de benchmark te versterken met inbreng van markt specifieke kennis. Deze kennis maken we productief in het hele benchmarkproces en betekent bijvoorbeeld dat we de benchmarkrapportage nog meer sectorspecifiek kunnen maken. Als samenwerkingspartner in de benchmark denken we uiteraard ook mee over doorontwikkeling van het benchmarkinstrument. Zo introduceren we dit jaar de Corporatie Innovatie Monitor. Van 25 opkomende technologieën wordt aan corporaties gevraagd om aan te geven in hoeverre ze er afgelopen jaar mee bezig waren, wat ze ermee verwachten te gaan doen in 2024 en in de komende vijf jaar. Zodoende zien corporaties welke technologieën gemeengoed aan het worden zijn en hoe zij zich verhouden op deze innovatiemonitor.”

Toenemende kosten en SaaS
Vooruitkijkend op de resultaten voor 2024 verwacht Martijn dat de kosten voor informatiebeveiliging sterk zullen toenemen. “Oplossingen op het gebied van SOC SIEM, extra firewall oplossingen, MFA, beveiligd mailen, phishing platformen, BIC-audits, pentesten, vulnerability scans, ISMS-en en hacksimulaties waren tot voor kort geen gemeengoed. Dat verandert in hoog tempo na de hacks in de branche. Ook in personele zin qua interne en externe security officers, functionarissen gegevensbescherming en anderen die hiermee bezig zijn.”

“Daarnaast is het de vraag wat de opkomst van SaaS gaat doen met de ICT-kosten. Dat geldt ook voor hoe de consolidatiegolf onder ICT-bedrijven uitpakt. Minder aanbieders maar met hogere innovatiebudgetten per aanbieder; wie gaat daar de vruchten van plukken? Hopelijk zijn dat ook de corporaties en haar huurders.”

Informeren en inspireren
“Corporaties willen geïnformeerd, geïnspireerd en ondersteund worden bij hun digitale transformatie,” sluit Martijn het gesprek af. “De ICT Benchmark Woningcorporaties sluit goed aan bij met name die eerste twee facetten. Wij willen onze kennis en ervaring van ICT- en sectorontwikkelingen en met innovatieve toepassingen inbrengen om daaraan bij te dragen.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: VVA