Maandalert Woningmarkt september 2021: In deze oververhitte markt gaan nu zelfs vrijstaande woningen boven de vraagprijs

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In juli 2021 stijgen de woningprijzen fors met ruim 1,5%. Sinds de bankencrisis stegen de prijzen nog nooit zo hard als nu. Het afgelopen jaar nam de waarde van woningen in Nederland toe met bijna 16,1%.

Onderhandelingsruimte
Deze maand zien we voor het eerst dat vrijstaande woningen gemiddeld verkocht worden boven de vraagprijs. Voor vrijstaande woningen ligt nu de transactieprijs gemiddeld 1,4% hoger dan de vraagprijs. Lange tijd was er nog onderhandelingsruimte in de vraagprijs, sinds april 2021 worden er gemiddeld al geen kortingen meer gegeven op de vraagprijzen, sinds deze maand worden alle woning categoriën overboden op de vraagprijs. Zie figuur 1.

Onderhandelingsruimte binnen woningmarkt

Figuur 1: Op deze kaart (3 van 3) maken we inzichtelijk wat de onderhandelingsruimte is. Bekijk meer detail op de interactieve kaart via deze link.

Top-5 van gemeenten met hoogste prijsontwikkeling
De volledige top-5 van gemeenten met de hoogste prijsontwikkeling deze maand ligt in Boord-Brabant; 's Hertogenbosch, Heusden, Vught, Boxtel en Sint-Michelsgestel. De prijzen stegen deze maand in deze gemeenten tussen de 2,8 en 3%.

Geen dalingen en hoger aantal transacties
Ook deze maand is er geen gemeente waar de prijzen dalen. Gemeenten in Groningen (Eemsdelta) en Utrecht kennen deze maand de laagste prijsontwikkeling. Het aantal transacties is in juli 7,5% hoger dan in juni. Het totaal aantal transacties is deze maand bijna 24.000 verkopen. Ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar is het aantal transacties flink lager (17%); een forse afname.

Nieuwsgierig naar wat de prijsstijging is in jouw gemeente? Bekijk deze via de interactieve kaarten in het volledige rapport.

Bekijk en lees het volledige rapport met interactieve kaarten op Maandalert Woningmarkt website via deze link.

Bron: Ortec Finance, Foto: Ortec Finance