Maandalert Woningmarkt mei 2021: De prijzen op de woningmarkt stijgen erg hard, aantal transacties neemt erg fors toe

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In maart 2021 is er sinds de start van de coronapandemie voor het eerst sprake van een stijging van de woningprijzen in alle gemeenten in Nederland. Ook het aantal verkochte woningen neemt erg fors toe. De regio Utrecht kent deze maand de grootste prijsstijgingen en deze stijgingen zijn uitzonderlijk fors.

In alle gemeenten in Nederland stijgen de woningprijzen
In maart 2021 stegen de woningprijzen in Nederland met meer dan 1,5%. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de prijzen meer dan 12% gestegen. De prijzen in de gemeente Utrecht en de aangrenzende gemeenten stegen deze maand het meest met bijna 2,5%. Van alle provincies stijgen de prijzen het meest in de provincie Utrecht. In deze provincie stijgen de prijzen deze maand meer dan 2%. Flevoland kent op dit moment nog steeds de hoogste stijging op jaarbasis van ruim 15%. De prijzen stegen het minst in de Drentse gemeente Assen en de omliggende gemeenten. Hierdoor kent de provincie Drenthe deze maand de kleinste prijsontwikkeling. Er is op dit moment echter geen gemeente waar de prijzen dalen. Zie figuur 1.

Maandalert mei - prijsontwikkeling per gemeente

Figuur 1: Prijsontwikkeling per gemeente.

Aantal verkopen neemt fors toe
Het aantal transacties is in maart fors hoger (50%) dan in februari 2021. Ook ten opzichte van februari 2020 neemt het aantal transacties flink toe met 30% meer verkochte woningen. Het totaal aantal transacties bedraagt deze maand 29.900 verkopen. Er werden bijna 13.000 woningen verkocht met een koopsom hoger dan € 400.000,-. Wanneer je als jonge koper van tussen de 18 en 35 jaar een huis koopt boven deze prijs geldt vanaf 1 april geen vrijstelling van de overdrachtsbelasting meer. Wellicht is de toename in het aantal verkopen deels te verklaren doordat de vrijstelling van de overdrachtsbelasting deze maand voor het laatst gold. Zie figuur 2.

Maandalert mei - aantallen woningtransacties per maand in Nederland

Figuur 2: Aantallen woningtransacties per maand in Nederland geplot van de afgelopen 15 jaar. Zo zijn eventuele seizoeneffecten eenvoudig zichtbaar.

Nieuwsgierig naar wat de prijsstijging is in jouw gemeente? Bekijk deze via de interactieve kaarten in het volledige rapport.

Bekijk en lees het volledige rapport met interactieve kaarten op Maandalert Woningmarkt website via deze link.

Bron: Ortec Finance, Foto: Ortec Finance