Jan Klos en Jeroen van Rooij (TestMonitor en DataBalk): Sneller en gerichter testen met vooraf gedefinieerde testscenario’s

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Wanneer je als woningcorporatie je systemen updatet, wil je de zekerheid dat alles goed draait en je ermee kunt werken. DataBalk en TestMonitor hebben daarom de handen ineen geslagen omtrent de overstap naar een nieuwe versie van IRIS. Hoe ziet die samenwerking eruit, hoe verschilt het van de oude manier van testen en wat is het voordeel voor woningcorporaties? CorporatieGids.nl sprak erover met TestMonitors Partner Manager Jan Klos (foto rechtsboven) en DataBalks Service Manager Jeroen van Rooij (foto linksonder).

De samenwerking tussen TestMonitor en DataBalk is niet nieuw, begint Jan het gesprek: “Toen DataBalk een paar jaar geleden Kubion overnam, ontstond een mooie kans tot nauwere samenwerking. Dit betekende namelijk een nieuwe versie van IRIS. Klanten moeten deze uiteraard testen. Als TestMonitor-partner heb je beschikking over een speciale omgeving waarin je als partner zelf templates kunt maken en beheren. DataBalk wilde dit graag gebruiken om zo hun klanten nog meer te ontzorgen. Samen met hen hebben we een mooie set testscripts gemaakt die ingezet kunnen worden bij corporaties, met Servatius als eerste klant die hiervan heeft gebruikgemaakt.”

Eén waarheid
Door gebruik te maken van TestMonitor is het voor corporatie én DataBalk direct inzichtelijk wat wel of niet goed gaat, gaat Jeroen verder: “Je werkt gezamenlijk in hetzelfde dashboard waardoor je één overzichtelijke lijst van openstaande punten hebt, inclusief prioritering. De klanten van DataBalk die gebruikmaken van IRIS zijn gemigreerd naar Microsoft Azure én geüpdatet naar de laatste versie van IRIS. Om dit project goed te kunnen begeleiden is TestMonitor ingezet.”

“Door het aanbieden van een template vanuit DataBalk kan de corporatie eenvoudig de belangrijkste onderdelen van IRIS testen die in gebruik zijn. Zelf testscripts opstellen is hiermee verleden tijd. Doordat er ook vanuit TestMonitor een integratie met DevOps mogelijk is, konden bugs direct worden doorgezet naar onze ontwikkelafdeling. Er ontstaat zo één plek waar de waarheid staat, en dat is de omgeving van TestMonitor.”

Vooraf gedefinieerde scenario’s
Op de vraag hoe deze werkwijze verschilt voor een corporatie met voorheen, zegt Jan: “De corporatie krijgt een vooraf gedefinieerde set met testscenario’s die enkel op alleen nog klantspecifieke zaken hoeft te worden aangepast. Dit scheelt dus ontzettend veel tijd. De klanten die al zelf een script hadden ontwikkeld voor IRIS kunnen deze natuurlijk ook gebruiken en optimaliseren waar nodig met de scripts die DataBalk heeft ontwikkeld.”

Juiste en belangrijkste onderdelen
“De template geeft DataBalk zekerheid dat de juiste en belangrijkste onderdelen van IRIS zijn getest voordat de migratie plaatsvindt,” legt Jeroen uit. Jan vult aan: “Voor ons is het fijn dat de klant op een goede en gedegen manier sneller kan testen met veel overzicht. Daarbij komen door de integraties die we hebben gemaakt met DevOps direct de issues bij DataBalk terecht. Zo werkt de klant en leverancier op een optimale manier samen via TestMonitor.”

“Een woningcorporatie heeft zo op een eenvoudige manier een gestructureerd project draaien waarbij goede testscripts zijn opgesteld die ook weer gebruikt kunnen worden bij nieuwe testtrajecten. Het testen gaat op deze manier sneller en gerichter. Plus de samenwerking met de leverancier verloopt veel sneller en soepeler aangezien deze ook in TestMonitor participeert in het project.”

Tevreden klanten
De samenwerking rond het testen van IRIS kan volgens Jeroen worden uitgebreid naar andere DataBalk-producten: “Uiteraard kan dit ook worden gebruikt voor de overige producten die DataBalk heeft. Men heeft namelijk zoveel kennis van hun eigen product en inmiddels van TestMonitor dat dit ook kan voor bijvoorbeeld het implementeren van GRIP bij corporaties. Het scheelt namelijk zoveel tijd wanneer de leverancier al nagedacht heeft over testscenario’s die de klant kan gebruiken. Daarbij werken we allemaal in hetzelfde systeem waarbij overzicht en voortgang en verantwoordelijkheden haarfijn inzichtelijk worden gemaakt met als uiteindelijk doel een tevreden klant met een goed project.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: TestMonitor en DataBalk