‘Hoe laat ik mijn organisatie datagedreven werken?’

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het praktische gebruik van data wordt steeds belangrijker voor welke organisatie dan ook. Waarom? Vooral omdat data uiterst geschikt is om besluiten met cijfers en argumenten te onderbouwen. Door gebruik te maken van in de organisatie aanwezige gegevens kun je als ondernemer of bestuurder waardevolle inzichten verkrijgen in de klanten, activiteiten en prestaties van jouw organisatie. Dat helpt om beter gemotiveerde beslissingen te nemen. Hoe je datagedreven kunt werken, leggen we uit nadat we de belangrijkste voordelen nog even voor je op een rijtje hebben gezet.

Concurrentie voorblijven
Een van die voordelen is dat je er nieuwe groeimogelijkheden mee kunt signaleren. Door gegevens over klantgedrag en markttrends te bundelen en te analyseren, kun je gebieden identificeren waarin je jouw aanbod kunt uitbreiden of je op nieuwe marktsegmenten kunt richten. Daardoor vergroot je de kans dat je jouw concurrentie voor weet te blijven en dat de omzet stijgt.

‘Handvatten om efficiënter te werken’
Een ander voordeel van datagedreven werken is dat je er handvatten door krijgt aangereikt om efficiënter te werken. Door gegevens over jouw activiteiten onder de loep te nemen, kun je vaststellen welke bedrijfsprocessen je kunt stroomlijnen, of en waar je kosten kunt besparen en (dus) tegelijk het bedrijfsresultaat kunt verbeteren. Ook dat draagt bij aan het versterken van jouw positie ten opzichte van de concurrentie.

Betere besluiten
We gaven al aan dat datagedreven werken ervoor zorgt dat je betere beslissingen neemt. Door gegevens over jouw klanten, hun activiteiten én jouw activiteiten in samenhang te analyseren, krijg je een steeds nauwkeuriger idee van de richting die je moet kiezen om het potentieel van jouw organisatie in relatie tot jouw klanten optimaal te benutten. Je kunt beter bepalen welke strategie jou helpt om je doelstellingen te bereiken en het wordt ook nog eens eenvoudiger om de juiste middelen aan de juiste mensen toe te wijzen.

‘Koers aanhouden en doelen bereiken’
Bovendien is datagedreven werken de ideale basis voor het meten van het succes van jouw inspanningen. Door KPI’s bij te houden, kun je de resultaten en voortgang van jouw organisatie continu monitoren, waarbij je direct ziet waar je aandacht aan moet geven om prognoses te realiseren (of bij te stellen). Op die manier maak je het jezelf een stuk makkelijker om de gekozen koers aan te houden en je doel(en) te bereiken.

De toekomst
Heb je nog meer redenen nodig om datagedreven werken in jouw organisatie te introduceren? Komen ze. A: wanneer je datagedreven werkt, voldoe je veel eenvoudiger aan kwaliteitstandaarden als ISO en de AVG. B: je kunt op je data bouwen en vertrouwen, zonder schaduw-IT. C: je kunt applicaties aan elkaar koppelen om automatisch totaaloverzichten te creëren. Als je dat optelt bij alles wat we al genoemd hebben, kun je er eigenlijk niet meer omheen. Datagedreven werken is de toekomst. En als je met jouw organisatie niet meegaat met je tijd, loop je het risico dat je uit de boot valt.

Datagedreven werken implementeren
‘Allemaal leuk en aardig’, denk je misschien. ‘En ja, ik wil. Maar hoe?’ Dat je iets met je data moet doen, had je zelf natuurlijk ook al bedacht. Alleen; hoe ga je datagedreven werken nou implementeren in jouw organisatie? Want vergis je niet, daar komt echt nog wel iets bij kijken. Je hebt het namelijk over een andere manier van werken die organisatiebreed moet worden gedragen. Tegelijk wil je wel die kant op; al was het alleen maar omdat je goed gemotiveerde besluiten wilt kunnen nemen, efficiënter wilt werken en de omzet graag wilt laten groeien. Drie uitstekende redenen om datagedreven werken te omarmen. Daarom leggen we hierna aan de hand van 7 stappen uit hoe je datagedreven werken in jouw organisatie kunt implementeren.

Stap 1: Stel de doelen vast
Over datagedreven gesproken… Doordachte besluiten neem je niet met je onderbuik. Van die plek kun je gerust signalen krijgen, maar voor beslissingen waarmee forse bedragen zijn gemoeid, heb je echt meer nodig dan ‘een goed gevoel’. Je hebt dus inzichten nodig, maar dan moet je wel in kaart hebben gebracht op welke cijfers je jouw organisatie stuurt of wilt kunnen sturen. Nu kunnen we elke BI-rapportage uit jouw cijfers genereren, maar de vraag is welke cijfers relevant zijn.

Stap 2: Betrek je medewerkers
Heb je jouw doelen vastgesteld en benoemd? Dan is het tijd om een interne divers samengestelde klankbordgroep te vormen die meedenkt over de beste manier om jouw organisatie voor te bereiden op datagedreven werken en tijdens het project adviseert over acties en maatregelen die de voortgang bevorderen.

Stap 3: Beoordeel de huidige status
Zodra het doel van het project is gedefinieerd, is de volgende stap het beoordelen van de huidige status van de gegevens van de organisatie. Dit omvat het identificeren van de databronnen, datakwaliteit, databeheerprocessen en de mogelijkheden om data te analyseren. Deze stap geeft een duidelijk inzicht in het huidige gegevenslandschap van de organisatie en helpt bij het identificeren van eventuele hiaten die moeten worden aangepakt.

Stap 4: Bepaal de data-architectuur
De volgende stap is het definiëren van de data-architectuur. Dit omvat het maken van een gegevensmodel, gegevenswoordenboeken en beleid voor gegevensbeheer. Denk hierbij ook aan een Single Point of Input. Welk systeem is leidend bij de invoer van gegevens? Welke systemen worden daaraan gekoppeld? Deze stap is cruciaal omdat die ervoor zorgt dat de data van jouw organisatie goed gestructureerd en gemakkelijk toegankelijk is, iets dat bij datagedreven werken simpelweg noodzakelijk is.

Stap 5: Implementeer data governance
Data governance is onmisbaar bij datagedreven werken. Het zorgt ervoor dat de gegevens van jouw organisatie juist, volledig en betrouwbaar zijn. Hierbij gaat het om het implementeren van datakwaliteitscontroles, databeheerprocessen en databeveiligingsbeleid.

Stap 6: Implementeer data-analyse
Data-analyse is het proces waarbij inzichten uit data worden gehaald. Tijdens deze stap implementeer je datavisualisatie (denk aan een Power BI-dashboard), rapportagetools en mogelijk ook algoritmen voor machine learning. Wanneer je dit deeltraject gedegen doorloopt, ben je in staat om datagestuurde beslissingen te nemen en de efficiëntie te verbeteren.

Stap 7: Monitor en evalueer
De laatste stap bij het implementeren van datagedreven werken is het monitoren en evalueren van het project. Daarbij gaat het met name om het volgen van de belangrijkste KPI’s, het identificeren van verbeterpunten en het wijzigen van parameters als dat nodig blijkt te zijn. Dan heb je een wendbare organisatie die zich continu kan aanpassen aan veranderende situaties zonder de zakelijke doelstellingen uit het oog te verliezen.

Hulp nodig?
Het implementeren van datagedreven werken in een organisatie is een complex proces dat een duidelijk doel, inzicht in de huidige stand van zaken, een heldere data-architectuur en effectieve data governance vereist. Door de 7 stappen in de aangegeven volgorde te doorlopen, kun je datagedreven werken succesvol in jouw organisatie implementeren en jouw bedrijfsdoelstellingen realiseren. Wil je het daar eens rustig met ons over hebben? Bel of mail. Dan is een afspraak zo gemaakt.

Bron: Avantage, Foto: Avantage