De 7 meest voorkomende fouten bij een cloudmigratie en hoe je je hiervoor behoedt

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

 

In deel 2 van de miniserie over de cloudmigratie behandelen we veelvoorkomende fouten. Maar belangrijker: hoe je je voor deze fouten behoedt. Heb je deel 1 over een soepele transitie naar de cloud gelezen? Dan kunnen we nu door naar de meest voorkomende fouten.

Fout 1: Het blijven praten over de migratie
Iedereen weet dat een transitie naar de cloud onvermijdelijk is, maar zolang je erover praat is het nog geen tijd voor actie. Toch? Klopt, dus daarom raden we je aan te stoppen erover te praten, en te starten met actie. Accepteer dat de cloudmigratie er moet komen en begin.

Fout 2: Alles stap voor stap willen doen
Natuurlijk, het is goed om in kaart te brengen wat er allemaal moet gebeuren. Maar voorkom dat je alles in hele kleine stapjes doet. Zoek juist naar manieren om applicaties te combineren, zodat je zoveel mogelijk in één keer naar de cloud migreert. Hiermee voorkom je bovendien dat je koppelingen tijdelijk los moet laten omdat de ene applicatie wel in de cloud staat en de ander nog niet. Maak dus een goede afweging bij het opstellen van de stappen die je wil maken.

Fout 3: Houden wat je hebt
Verandering is eng en loslaten is moeilijk. Dit begrijpen we maar al te goed, maar zie dit als momentum om eens goed de bezem door de IT-assets te halen. Gebruik je echt nog alle applicaties die je hebt? Of hebben sommige applicaties een dusdanig dikke stoflaag dat niemand ze mist als ze achterblijven? Zie het als een verhuizing; dan wil je ook niet klakkeloos alles meenemen, maar kijk je ook naar wat je echt gebruikt en je dierbaar is.

Fout 4: De kans niet zien
Als je de cloudmigratie als een hobbel blijft zien in plaats van een kans, dan mis je het grotere plaatje. Je data en assets zijn veiliger in de cloud dan in een kast. Eigenlijk wil je dus liever gisteren je data overzetten dan morgen.

Fout 5: Niet sturen op proces
Door de AVG-wetgeving en toenemende cybercriminaliteit is veiligheid een belangrijk onderdeel van je organisatie. Een passende cloudstrategie is hierin dus onmisbaar, alleen ontbreekt deze nog te vaak in het proces. Zorg dus dat je actief op het proces stuurt zodat hier de cloudmigratie automatisch in meegenomen wordt.

Fout 6: Inefficiënt
Hoe vind je het klinken als collega X een voorstel typt, dat uitprint, naar collega Z brengt zodat deze het voorstel in kan scannen om er vervolgens in Paint feedback op te geven. Niet echt efficiënt, toch? Natuurlijk is dit een extreem voorbeeld, maar het geeft wel de essentie weer: inefficiëntie. Door alles overzichtelijk in de cloud te zetten zorg je voor een betere toegankelijkheid en dus efficiëntere processen.

Fout 7: Een slechte ECM strategie
In het verlengde van inefficiënte processen ligt een slechte Enterprise Content Management strategie. Gebruik je Teams voor overleg, maar sla je hier ook data in op en voer je hier gesprekken in? Dan is het tijd je ECM strategie te upgraden. Bepaal bijvoorbeeld dat je Teams gebruikt om te overleggen, bronsystemen om data in op te slaan en klantvolgsystemen om klantdata in te bewaren. Vergeet daarbij niet je organisatie te informeren en te trainen zodat iedereen weet waar de data te vinden is én hoe ze de verschillende applicaties mogen gebruiken.

Hopelijk heb je nu in kunnen zien met welke oplossingen je de meest voorkomende fouten voorkomt. Mocht je hier meer over willen weten of extra hulp bij kunnen gebruiken; aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen.

Bron: Be Impulse, Foto: Be Impulse