Zuidwest Samen: Digitale dienstverlening voor de huurders en woningzoekenden die er klaar voor zijn

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Elf Zeeuwse corporaties, ook wel Zuidwest Samen genoemd, hebben in de periode juni tot en met november 2015 met elkaar, Qvision en andere leveranciers rondom de tafel gezeten om een leverancier te selecteren voor de realisatie van een aantal websites inclusief portalen. Geïnspireerd door onder andere de golden circle (Simon Sinet) is uiteindelijk de keuze gemaakt om een samenwerking met Qvision aan te gaan.

Het doel was duidelijk; het realiseren van digitale dienstverlening voor de huurder via de website, kennisbank, huurdersportaal en digitale zelfservice. Hierbij was het van belang om rekening te houden met het terugdringen van de implementatie-, exploitatie- en beheerkosten. Daarnaast moest deze stap worden gezien als een opstap naar een samenwerking op meerdere fronten en/of een intensievere samenwerking en tot slot was het belangrijk om goed samen te werken.

Waarom digitaliseren
Voor dit project was de vraag die allereerst moest worden beantwoord waarom de corporaties hun dienstverlening willen digitaliseren. Na een aantal brainstormsessies kon deze vraag al gauw worden beantwoord: “voor onze klanten, die eraan toe zijn”. Hierbij is het van belang dat digitalisering niet tot complexe procesautomatisering moet leiden. Daarnaast zijn en blijven kernwoorden als “eenvoudigheid” en “toegankelijkheid” belangrijk en zal de zoekmachine Google als voorbeeld dienen. Drie punten stonden hierbij centraal, allereerst het proces van het aanmelden, inplannen en het afhandelen van reparatieverzoeken. Daarnaast het proces van het digitaal ondertekenen van een (huur) contract en tot slot het kunnen zoeken en vinden van informatie.

Eén oplossing voor allemaal
Het is uitdrukkelijk niet de wens van de samenwerkende woningcorporaties om een maatwerk website en portaal per corporatie te gaan realiseren. In plaats daarvan moet er een standaard oplossing worden gerealiseerd die door middel van configuratie zowel visueel als functioneel kan worden aangepast per corporatie. Om dit niveau van abstractie te kunnen bereiken worden alle primair systemen en document management systemen gekoppeld aan een ESB. Deze ESB verzorgt vervolgens de data ontsluiting richting de portaal oplossing van Qvision.

In eerste instantie zal maar een deel van de 11 deelnemende corporaties de nieuwe oplossing gaan gebruiken. Door de gekozen architectuur kunnen andere corporaties in de toekomst eenvoudig aansluiten. Qvision hoeft enkel de huisstijl door te voeren waarna de aansluitende corporatie middels het CMS zelf de website (inclusief homepage) en het portaal kunnen inrichten.

Bron: Qvision

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Qvision in de CorporatieGids 2016 te bekijken.