Vier tips om ook tijdens de implementatie van een website successen te blijven boeken

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In het vorige blog heb je drie tips gekregen over het opstarten van een implementatieproject voor websites voor online dienstverlening. In dit blog trakteren we je op vier tips om ook tijdens de implementatie successen te blijven boeken.

1. Zorg voor de juiste man of vrouw
Bij het samenstellen van een projectteam is het belangrijk wie je aan tafel zet. Dit zijn de collega’s met de meeste expertise én mandaat. Ze moeten besluiten durven en willen nemen, anders laat de besluitvorming op zich wachten. Wat weer voor vertraging zorgt. Vertrouw er dus op dat jouw mensen de kennis hebben om de juiste beslissingen te nemen en geef ze de tijd om zich op het project te richten. Minimaal één projectdag in de week is niet vreemd. Ze hebben dit nodig om zaken af te stemmen en zich te focussen op de procesinrichting. Natuurlijk blijven er andere werkzaamheden liggen, maar als de website eenmaal live is, betaalt alle effort zich uit.

2. Stick to the plan (als je niet agile werkt)
Ken je de uitdrukking ‘Met passen en met meten wordt de meeste tijd versleten’? Een veelzeggend zinnetje, zeker tijdens implementaties. We begrijpen allemaal dat je tijdens een implementatie tegen verrassingen aanloopt. Of dat je toch graag wilt dat een kleine dingetje nog wordt opgepakt. Maar weet je eigenlijk wel zeker dat dat ‘kleine dingetje’ niet uitmondt in een groot, groter, grootst ding?

Systeemimplementaties kunnen makkelijk ontsporen als je je eisen en wensen tijdens een project steeds aanpast. Je wijkt af van het originele plan en dat zorgt voor ruis en vertraging. Kortom, stick to the plan.

3. Ga niet te snel
Jouw nieuwe website voor online dienstverlening biedt oneindig veel mogelijkheden. Logisch dat je al deze mogelijkheden wilt benutten. Maar wil je niet te snel? Misschien bevindt jouw organisatie zich wel in het stenen tijdperk en is de stap naar de 21e eeuw een beetje te groot. Kun je niet een tussenstap maken naar de middeleeuwen? En vanuit daar verder werken?

Het is belangrijk dat je zorgt voor realistische verwachtingen. Leg de lat niet te hoog. Je kunt niet alles tegelijk. Het is beter om bepaalde onderdelen nagenoeg perfect in te richten, dan alle onderdelen maar half. Wil je een bezoeker van je website echt blij maken? Zorg ervoor dat je website:

- goed smoelt;
- snel performt;
- eenvoudig is voor alle bezoekers;
- een paar logische toptaken bevat (bijvoorbeeld het melden van een reparatieverzoek, het opzeggen van de huur, het melden van overlast, het afsluiten van een betalingsregeling).

Het echte werk begint eigenlijk pas na de implementatie. Dan kun je gaan schaven, verbeteren en uitbreiden. Op naar de volgende eeuw!

4. Sla nooit de laatste stap over
De implementatie is klaar, de website is live, tijd voor rust. Maar heb je de nieuwe procedures en processen wel vastgelegd? Zodra een project is afgelopen en medewerkers zich weer richten op hun eigen werkzaamheden, verdwijnt de kennis over het project naar de achtergrond. Dat is zonde. Zeker met het verloop van medewerkers kan cruciale informatie verloren gaan. Documenteer de implementatie.

En, last but not least: vertrouw nooit alleen op de kennis van externe partijen. Na een project zijn zij gevlogen en zit jij met een kennisgat. Bouw daarom altijd voldoende expertise op, zodat je daar in elke fase op kunt varen.

Bron: Kubion | Foto: Kubion