Valentijn Nouwens (Portaal): Datagedreven werken betekent over de grenzen van eigen afdeling en opgaven heen kijken

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woningcorporaties beschikken over ontzettend veel data. Data die – wanneer ze op een goede manier worden ingezet – leiden tot lagere kosten, hogere klantwaarde en een goede dienstverlening voor huurders. Maar hoe realiseer je zo’n proces waarin datagedreven wordt gewerkt en wat vraagt dat van je organisatie? CorporatieGids.nl sprak erover met Valentijn Nouwens, Senior Adviseur Vastgoedkwaliteit bij Portaal.

Bij datagedreven werken wordt bewust de keuze gemaakt waar en op welke wijze data gebruikt wordt, begint Valentijn het gesprek. “Dit heeft als doel om ons werk steeds beter te doen. Datagedreven werken gaat daarbij niet zozeer om maximale inzet van data, maar eerder om de gerichte inzet van data waar de meeste impact te verwachten is. Als je vervolgens kijkt naar datagedreven vastgoedbeheer, gaat het om het inzetten van datacombinaties waarmee tegen lagere kosten en hogere kwaliteit kan worden gerealiseerd en de staat van onderhoud beter kan worden beheerst. Ook kan er een betere aansluiting worden gemaakt tussen vastgoedontwikkeling en -beheer.”

Informatie op het juiste moment
Om datagedreven te kunnen werken, is het volgens Valentijn essentieel om te beginnen met na te denken over welke gegevens nodig zijn in processen: “Je moet vooraf bepalen welke informatie op welk moment beschikbaar moeten zijn in een proces. Hierover moeten vervolgens gezamenlijk, met de verschillende bedrijfsonderdelen en integraal over de verschillende processen heen, keuzes worden gemaakt. Datagedreven werken kent verschillende ambitieniveaus en het is van belang om als organisatie daarin een heldere keuze te maken. Portaal werkt daarom samen met MLC, die ons begeleidt in het proces om te komen tot deze integrale keuze.”

Beeld over data
“Data zijn vervolgens vanzelfsprekend erg belangrijk. Portaal beschikt net als iedere corporatie over veel gegevens en de waarde van deze data voor de dagelijkse bedrijfsvoering wordt ook bepaald door de betrouwbaarheid. De eerste aandacht gaat daarom uit naar het gewenste niveau van betrouwbaarheid en het creëren van een gedeeld beeld hierover binnen Portaal. Op het moment dat dit beeld is gevormd, kan worden gekeken waar de kwaliteit van welke data moet worden verbeterd. Dit kan echter ook betekenen dat bewust de keuze wordt gemaakt om een bepaald niveau van datakwaliteit te accepteren. Bijvoorbeeld wanneer de inspanning tot verdere verbetering niet in verhouding staat tot de opbrengsten.”

Breed perspectief
Bij datagedreven werken wordt bewust de keuze gemaakt om waar mogelijk op basis van objectieve criteria keuzes te maken over de inzet van middelen. “Dit vraagt van medewerkers om vanuit het bredere perspectief van de integrale opgave naar hun werk te kijken. Hierbij wordt gevraagd om over de grens van de eigen afdeling of opgave te werken, en je bewust te zijn van de informatiebehoefte van andere afdelingen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat vroegtijdig in een project wordt uitgevraagd aan de Vastgoed OnderhoudsCentrale – het bedrijfsonderdeel dat zich bezighoudt met dagelijks- en mutatieonderhoud – welke informatie voor hen van belang is na afronding van een project.”

Stappenplan
“Nadat Portaal afgelopen jaar de ambitie op het gebied van datagedreven werken heeft geformuleerd, is een roadmap opgesteld,” gaat Valentijn verder. “Voor het opstellen van deze roadmap is een zogenaamde volwassenheidsscan. Hierbij is gekeken naar de huidige score op de thema’s leiderschap, mensen & cultuur, governance & organisatie, informatie & techniek en privacy, security & ethiek. De uitslag zal de komende periode de basis vormen voor vervolgstappen binnen Portaal. Het doel hiervan is om de kwaliteit van processen en dienstverlening te verhogen waardoor kosten zullen dalen, de klantwaarde stijgt en de dienstverlening aan de huurders nog verder verbeterd zal worden.”

Ambitie realiseren
De komende periode staat bij Portaal dus in het teken van het verder uitrollen van datagedreven werken, sluit Valentijn af. “Nu onze ambitie is vastgesteld en we middels de scan weten waar we staan, willen we deze werkwijze nu verder realiseren. Een belangrijke eerste stap wordt hierbij gevormd door de gesprekken die – na aanleiding van het traject datagedreven werken – de afgelopen periode zijn gevoerd over de gemeenschappelijke ambitie en het gezamenlijke doel. Het benoemen hiervan vormt een belangrijke basis voor de borging van een integrale aanpak van datagedreven werken en het realiseren van de ambitie.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: Portaal