'Ultieme regiecorporatie' Beter Wonen over het gebruik van BIS NOA

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In het noordwesten van de Alblasserwaard in de gemeente Molenwaard, grenzend aan de rivier de Lek, ligt het dorp Streefkerk. ‘Een mooi dorp dat we leefbaar willen houden’, aldus Meint Pool, voorzitter van Woningbouwvereniging Beter Wonen. We spreken met hem over de ambities en uitdagingen van de Zuid-Hollandse corporatie.

Goede woningen, lage lasten
Pool: ‘We zijn een typische dorpscorporatie met een duidelijke klantfocus. We werken aan goede woningen met lage woonlasten en een leefbaar dorp. Dit doen we met name voor mensen met een lager inkomen of een kwetsbare positie op de woningmarkt. Kort gezegd bieden we dus: veel voor weinig. We zijn concurrerend met de koopsector. Je ziet hier in Streefkerk aan de onderkant van de markt dan ook weinig koop omdat huur een goed alternatief is. Ik kan met trots zeggen dat we de goedkoopste in de regio zijn. 

Van grote huurverhogingen wil Pool dan ook niks weten. Pool: ‘Bij klanten die al dertig jaar bij ons huren gaan we dus ook niet ineens de huur flink verhogen. Dat zijn je trouwe klanten, die moet je niet straffen maar belonen. De huurverhoging houden we dan ook gewoon gelijk aan de inflatie. Je loopt dan wel uit de pas met je omgeving. Het kan soms zo maar 100 tot 150 euro per maand schelen. En dat, zeg ik daarbij, zonder aan kwaliteit in te boeten’. 

Pool vervolgt: ‘We zien onszelf als community builders. We willen ons dorp leefbaar houden. Zo proberen we bijvoorbeeld startende gezinnen te binden. En niet zonder succes, want de openbare school hier in het dorp groeit zelfs weer. Ook investeren we veel in zorgvastgoed wat weer een positieve uitwerking op de werkgelegenheid heeft. Door woningen gericht te verhuren (te makelen) hebben mensen hier binnen een paar maanden een passende woning. Sinds het passend toewijzen zijn de wachtlijsten dan ook verdwenen’.

Goede sturing
Bij Beter Wonen werken slechts een paar mensen. Pool: ‘We zijn eigenlijk de ultieme regiecorporatie. We hebben bijna alles uitbesteed, behalve de huismeesters, die hebben we wel. We zijn in dit kader daarom sinds januari ook beter gebruik gaan maken van BIS NOA. We gebruikten het voorheen eigenlijk alleen als kasboek. Nu hebben we het zo ingericht dat we het ook richting onze partners en toeleveranciers gebruiken. Dit moet ook wel, wil je met behulp van gerichte managementinformatie goede sturing kunnen geven. Sturing waarmee we Streefkerk leefbaar houden’. 

Bron: NCCW

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van NCCW  in de CorporatieGids 2016 te bekijken.