Transitie naar de cloud? Een kijkje in de toekomst

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De transitie naar de cloud is op dit moment hét onderwerp voor veel woningcorporaties. De overgang naar de cloud voelt niet langer als optie, maar eerder als noodzaak.

De cloud neemt een centrale positie in binnen discussies en strategieën van diverse organisaties. In ons vorige blog vertelde Danny van Irsel, onze collega en interim I&A manager, over de huidige trends in het cloudlandschap. Nu werpt hij een blik op de toekomst van deze technologische verschuiving.

Focus op data
“In de komende jaren wordt datagedreven werken de volgende uitdaging. De omslag van systeemdenken naar procesdenken naar klantdenken, zorgt ervoor dat data een steeds belangrijkere rol krijgt binnen organisaties. Data geeft je, mits goed geanalyseerd en gebruikt, de juiste informatie om processen te kunnen optimaliseren. Om de klant nog beter te kunnen bedienen.

We zien dat datagestuurd werken de standaard wordt, waarbij organisaties beslissingen baseren op gegevensanalyses en inzichten ten goede van het proces en dus de dienstverlening. Dat vergt een goede dataverzameling, -opslag en -beveiliging en goed werkende dataverbindingen om efficiënt gebruik te kunnen maken van deze gegevens.

Daarom is de transitie naar de cloud ook zo belangrijk. Het biedt organisaties de mogelijkheid om efficiënter te werken, snel te reageren op veranderingen en toegang te krijgen tot geavanceerde technologie zonder zich zorgen te maken over infrastructuurbeheer.”

AI zorgt voor nieuwe manier van werken
“Daarnaast verwacht ik dat kunstmatige intelligentie (AI) een vlucht gaat nemen bij woningcorporaties. AI-oplossingen worden steeds meer gebruikt om repetitieve taken te automatiseren. Zo zijn er bijvoorbeeld al applicaties die automatisch een reactie kunnen schrijven op binnenkomende e-mails. Met deze nieuwe technieken krijgen we tools om nog efficiënter te werken. We staan voor een enorme verandering in onze manier van werken.

We kunnen ons nu nog niet voorstellen hoe ons werk er over 8 jaar uit gaat zien. Maar we weten wel dat er een spannende tijd aankomt waarin we anders gaan kijken naar werk en naar rollen en competenties binnen onze organisatie.

De overstap naar de cloud maakt IT-werkzaamheden minder voorspelbaar, aangezien optimalisaties en ad-hoc veranderingen vaker voorkomen. Vanuit de cloud worden updates en wijzigingen immers gepushed. Het vermogen om flexibel te opereren in het dagelijkse werk wordt cruciaal, vooral met de groeiende behoefte van organisaties om snel in te spelen op vraagstukken met een IT- of datacomponent. Hoe beter we de transitie naar de cloud uitvoeren, hoe makkelijker de transitie naar datagedreven werken is.”

Het is duidelijk dat de cloud en alle processen eromheen blijven evolueren. Wil je weten wat dit voor jou en jouw organisatie betekent? Of welke stappen je het beste kunt nemen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bron: BE Impulse, Foto: BE Impulse