Thijs van den Broek en Bram Aben (COENCAD): Organisaties wendbaarder maken in een snel veranderende wereld vanuit Holacracy

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De wereld verandert enorm snel. Qua techniek, in wat huurders verwachten van hun corporatie maar ook door demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing. Je kunt als woningcorporatie hierop inspelen door holacratisch werken te omarmen, zeggen mede-eigenaar Thijs van den Broek en HR-en projectcoach Bram Aben van COENCAD. In gesprek met CorporatieGids Magazine leggen ze uit wat deze manier van werken inhoudt, wat ervoor nodig is om hiermee aan de slag te gaan en welk baat huurders hebben bij deze organisatiestructuur.

Je pleit ervoor dat er in de sector meer georganiseerd moet worden vanuit ‘Holacracy’; wat houdt dat precies in?
Holacracy is een organisatiestructuur die traditionele hiërarchieën vervangt door zelforganiserende cirkels en rollen. Het bevordert autonomie, transparantie en effectiviteit. Het omvat roldenken, efficiënte werk- en roloverleggen en gelijkwaardigheid tussen teamleden. Het doel is om organisaties wendbaarder te maken in een snel veranderende wereld. Een dagelijkse praktijk in holacracy-organisaties is het identificeren en bespreken van spanningen waarbij problemen, meningsverschillen of kansen worden gezien als brandstof voor organisatieontwikkeling. Binnen een holacratische organisatie ontstaat hierdoor autonomie, snellere besluitvorming en een cultuur van continue verbetering.

Waarom is het organiseren vanuit dit oogpunt nodig?
In de huidige wereld veranderen zaken snel en door middel van Holacracy kunnen teams snel beslissingen nemen en actie ondernemen om te voldoen aan de behoeften van huurders. Geen onnodige checks hogerop of onnodig lang vergaderen, maar zelfstandig beslissingen maken op basis van expliciete verwachtingen. Als jij denkt dat iets de beste beslissing is op dat moment, waardoor het uiteindelijke doel van je organisatie weer een stapje dichter bij komt, dan neem je die en creëer je een cultuur van efficiëntie.

Ook willen mensen meer betrokkenheid en autonomie in hun werk. Als we inzoomen op hoe binnen organisaties bepaalde beslissingen gemaakt worden, zie je vaak dat de uiteindelijke knoop doorgehakt wordt ergens in een directiekamer op de bovenste verdieping. Collega’s voelen zich daardoor niet gehoord en goede ideeën gaan verloren. Holacracy geeft, door het concreet maken van rollen en bijbehorende verantwoordelijkheden, medewerkers de kans om meer verantwoordelijkheid te nemen in hun werk en direct invloed uit te oefenen op beslissingen die hun werk beïnvloeden, wat de betrokkenheid en tevredenheid ten goede komt.

Hoe helpt Holacracy meer jong talent aan te trekken?
Holacracy is belangrijk om jong talent aan je organisatie te binden omdat het een cultuur van autonomie, verantwoordelijkheid en betrokkenheid bevordert, wat aantrekkelijk is voor Generatie Z. Deze generatie is geboren tussen 1997 en 2012 en vraagt om een andere aanpak van organiseren, met de nadruk op een meer flexibele en gelijkwaardige werkomgeving. Daarnaast biedt Holacracy jonge medewerkers de mogelijkheid om directe invloed uit te oefenen op beslissingen en om hun ideeën en creativiteit te laten gelden, waardoor ze zich meer gewaardeerd en betrokken voelen bij de organisatie. Dit draagt bij aan een hogere retentie van jong talent en aan een positief imago van het bedrijf als een innovatieve en progressieve werkgever.

Hoe helpt Holacracy jullie om corporaties beter van dienst te zijn?
We staan in de markt bekend als een betrouwbare en servicegerichte organisatie met een klanttevredenheidscijfer van een 8.7. Omdat collega’s meer vrijheid ervaren, gaan zij hierdoor ook met plezier naar werk. Een platte organisatiestructuur, ruimte om spanningen te bespreken en echt het gevoel hebben dat je zelf keuzes kunt maken, draagt enorm bij aan werkgeluk. Daarnaast werken we met zijn allen niet voor de ‘baas’ maar voor de ‘purpose’ van COENCAD. Kort samengevat: betere data, sterke sociale huur. We dragen met zijn allen bij aan dit hogere doel en zorgen voor betere focus om de corporatiesector echt beter te maken.

Waar begin je bij het neerzetten van een organisatiestructuur als deze?
Corporatiemedewerkers hebben een sociaal hart. Dat is een uitstekende basis om te starten met Holacracy. Je stapt af van machtsverhoudingen en omarmt iedereen met gelijke waarden. Dat is ook een uitgangspunt dat je wil uitstralen aan je huurders. Holacracy is niet nieuw en er is een ware ‘Holacracy Constitution’ waarin de gehele manier van organiseren staat beschreven in een handboek. Daarnaast heeft het ons erg geholpen om gedurende het leertraject ondersteund te worden door een coach die thuis is in deze manier van werken.

Wat is hiervan uiteindelijk het voordeel voor huurders?
Omdat je afstapt van machtsverhoudingen, draagt dit bij aan de omgang met huurders. Ook in het maken van keuzes die invloed hebben op huurders, is het belangrijk dat een gelukkige collega met vrijheid op basis van eigen expertise deze kan maken. Buiten dat zorgt een gelukkige collega simpelweg gewoon voor beter werk wat direct voordelen heeft voor de huurder.

Waarom wordt een organisatiestructuur zoals Holacracy de komende jaren steeds belangrijker?
Corporaties hebben te maken met vergrijzing. Een nieuwe generatie zal de taken bij corporaties moeten overnemen. Het is enorm belangrijk dat je een organisatie kan bieden die aansluit op de normen en waarden van de nieuwe generatie. Meer autonomie, flexibiliteit, transparantie en zelforganisatie. Daarnaast is Holacracy een vorm van organiseren die uitmuntend werkt in een tijd die snel verandert. Het doel is om organisaties wendbaarder te maken in een snel veranderende wereld.

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Else Loof