Theo de Laat en Rick Groothuizen (Corporatiewinkel.nl): Onze missie is het verlagen van de IT-kosten bij corporaties

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Dief zijn van je eigen portemonnee, dat doet niemand graag. “Dat geldt natuurlijk ook voor woningcorporaties, die met de inkoop van licenties veel geld kunnen besparen,” zegt Theo de Laat (foto rechtsboven), ambassadeur van Corporatiewinkel.nl. Wie en wat is Corporatiewinkel.nl en wat drijft deze webshop? “Onze missie is het verlagen van de IT-kosten bij corporaties.”

Theo de Laat is gepokt en gemazeld als het gaat om ICT en woningcorporaties. Na een lange carrière in de IT voor woningcorporaties bij NWR, NCCW, DataBalk en cegeka-dsa stelt de Waalwijker zijn naderende pensioen uit voor een nieuw avontuur als ambassadeur bij Corporatiewinkel.nl. Initiatiefnemer en ontwikkelaar van Corporatiewinkel.nl is ondernemer Rick Groothuizen (foto linksonder). “Ongeveer een half jaar terug heb ik een inspirerend gesprek gehad met Jos Balk (oud-eigenaar en oprichter van DataBalk) rondom het onderwerp e-commerce en woningcorporaties. Ik raakte overtuigd van het besparingspotentieel en heb op basis van mijn ervaring in het opzetten van B2B IT-bedrijven en rondom e-commerce platformen in andere sectoren het idee van Corporatiewinkel.nl opgepakt en uitgewerkt.”

Missie: besparen
Theo windt geen doekjes om de doelstelling van ‘zijn’ organisatie. “Onze missie is het verlagen van de IT-kosten bij corporaties. Als doelstelling willen wij het besparingspotentieel van € 10 miljoen per jaar realiseren.” Op de vraag waar corporaties dan die miljoenen euro’s laten liggen, zegt Theo: “De praktijk toont aan dat corporaties 40-60% op hun jaarlijkse licentiekosten, zoals Microsoft-licenties, kunnen besparen. Op Corporatiewinkel.nl kunnen corporaties eenvoudig zien wat hun besparingspotentieel is. Natuurlijk hebben wij de expertise om corporaties te helpen dat potentieel daadwerkelijk te realiseren. Het bespaarde geld kunnen ze goed gebruiken voor hun sociale en volkshuisvestelijke taken. Feitelijk is een corporatie maar een paar muisklikken verwijderd van een fikse besparing. Dat ben je toch als corporatie aan jezelf en aan je huurders verplicht?,” vraagt de ambassadeur zich hardop af.

Kentering
Volgens benchmarkonderzoeken besteden corporaties jaarlijks een substantieel bedrag aan IT-kosten. Bij wisseling van een ERP-leverancier lopen deze kosten zelfs op tot meer dan een maandhuur. “Wij willen hierin een kentering teweegbrengen,” vervolgt Theo. “Simpel en eerlijk. Wij hanteren scherpe netto verkoopprijzen. Deze prijzen zijn gebaseerd op het inkoop+ mechanisme. Ter dekking van onze activiteiten hanteren wij een minimale marge. Nogmaals, de inkoopvoordelen komen direct ten gunste van de IT-kosten van woningcorporaties.” 

Beheeromgeving
Naast webshop is Corporatiewinkel.nl ook een beheeromgeving van software en licenties die corporaties in gebruik hebben. Een groot voordeel voor corporaties, zegt Rick: “Corporaties hebben al hun Microsoft 365 licenties in één portaal bijeen. Vanuit deze beheeromgeving kunnen licenties dagelijks op- en af- worden geschaald met alle financiële voordelen van dien. Die flexibiliteit is belangrijk, want de IT-wereld verandert snel en continu.”

Meer op de schappen
Naast licenties ligt er nog veel meer in de schappen van Corporatiewinkel.nl, licht Rick toe. “Corporatiewinkel.nl omvat onder meer een Licentiewinkel, Computerwinkel, Appwinkel en Servicewinkel. Microsoft is het merk dat dominant in onze Licentiewinkel naar voren komt. In de Computerwinkel kom je met name de merken van HP en Microsoft tegen. De Appwinkel biedt softwareleveranciers met een corporatieoplossing de mogelijkheid hun apps/oplossingen te promoten en te verkopen. Hierbij kan dus niet gesproken worden over één bepaalde leverancier of merk. Dit geldt ook voor de Servicewinkel. Adviesbureaus gericht op corporatiebranche kunnen hier hun diensten (bijvoorbeeld ERP-selectie, begeleiding implementatie, trainingen) positioneren en aanbieden.” Over het royale aanbod zegt hij: “Er zijn inderdaad een hoop producten en diensten onder een dak te vinden. Wij vinden het belangrijk dat wij corporaties zo breed mogelijk kunnen bedienen op het gebied van IT.”

Cloud expertise
Nu de hele wereld – en dus ook de corporatiesector – in de ban is van de cloud, is een webwinkel annex expertisecentrum in diezelfde cloud volgens Theo een logische stap. “Met Corporatiewinkel.nl willen wij hierin een rol spelen en een bron van duidelijke, onafhankelijke en eerlijke informatie zijn. Wij begrijpen goed dat corporaties aan dit idee moeten wennen maar zien wel al dat corporaties het prettig vinden om een gesprekspartner te hebben. Uiteraard kunnen wij dit alleen blijven doen als corporaties daadwerkelijk via ons bestellen, wij hopen dan ook dat zij dit initiatief omarmen.”

Corporatiewinkel.nl is live gegaan op 1 november 2020. “De komende periode zullen we steeds meer licenties, applicaties en diensten op de schappen leggen,” kondigt Theo tot slot aan en zegt uitnodigend: “Breng dus regelmatig een bezoek aan onze winkel.”

Bron: CorporatieGids.nl, Foto: Corporatiewinkel.nl