Sensoren zijn de basisvoorziening van de toekomst: Woonstichting Groninger Huis experimenteert met sensoren in proefwoning

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woonstichting Groninger Huis is sinds 14 januari bezig met de pilot proefwonen. Doel van het project: bewoners laten ervaren hoe je met simpele technieken langer zelfstandig en veilig thuis kunt blijven wonen. Een gesprek met Projectleider Proefwonen en Coördinator Vastgoedbeheer & Ontwikkeling Harry Martens: “Om bewoners langer zelfstandig thuis te laten wonen, moeten corporaties haar bezit aanpassen.”

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie BBO November 2017

Wie door het Groningse dorpje Nieuwolda rijdt, zou waarschijnlijk zonder omkijken langs de Lindelaan 11 tuffen. Aan de buitenkant ziet de twee-onder-een-kap woning er niet opvallend uit: bruine bakstenen worden afgewisseld met wit kunststof onder een dak vol zonnepanelen. Onder de dakpannen schuilt echter een ICT-walhalla. Het is de proefwoning van Groninger Huis, vol met sensoren en technische snufjes. “Langer thuis blijven wonen en slim beheer van energie zijn onderwerpen die de laatste tijd veelvuldig besproken worden,” begint Harry het gesprek. “In het kader van bewustwording heeft Groninger Huis het idee ontwikkeld om in een periode van twee jaar een nieuwe energieleverende en generatiebestendige woning in te zetten als demonstratiewoning. Hiermee kunnen bewoners in Nieuwolda en de omliggende krimpgemeenten op laagdrempelige wijze kennismaken met energiebeheersing en thuistechnologie.”

Innovatieproject
Harry noemt het Project Duurzaam Nieuwolda een écht innovatieproject. “Samen met vrijwilligers, hbo- en mbo studenten en diverse partners hebben wij twee energieleverende woningen gebouwd – Lindelaan 9 en 11 – waarbij bewoners uit Oost-Groningen in één huis gratis kunnen proefwonen. Bewoners buiten één van de zeven gemeenten uit het gebied kunnen tegen een kleine vergoeding overnachten.”

Altijd passend
Omdat de woningen zijn gericht op energiebeheersing en langer thuis wonen, verschillen ze van de andere huizen in de straat. Harry: “Ten eerste wekt het huis per saldo meer energie op dan er wordt verbruikt. Dit komt onder andere door hoge isolatie, kierdichtheid, energiezuinige verwarming, duurzame opwekking van stroom door middel van zonnepanelen en de opslag hiervan in accu’s. De woning is daarnaast ook generatiebestendig. Door bijvoorbeeld alle woonfuncties op de begane grond beschikbaar te maken, sensoren te gebruiken, het huis drempelloos in te richten en het sanitair ergonomisch te ontwerpen, zorgen wij ervoor dat het huis altijd bij de huurder past, ongeacht de leeftijd.”

Kwalitatieve verbeterslag
Het feit dat Woonstichting Groninger Huis in een krimpgebied opereert, was één van de redenen om met de pilot te beginnen. “Deze veranderende bevolkingssamenstelling heeft consequenties voor maatschappelijke en economische ontwikkelingen. De bevolkingsopbouw wordt hierdoor eenzijdig: relatief veel ouderen, laag opgeleiden, werklozen en lagere inkomensgroepen. Daarbij hebben wij te maken met ontwikkelingen zoals het overheidsbeleid, gericht op het langer zelfstandig blijven wonen, en de voorkeur van ouderen om zo lang mogelijk in hun eigen sociale netwerk te blijven. Deze trends en ontwikkelingen brengen uitdagingen met zich mee op het gebied van bouwen en wonen, met name in de bestaande woningvoorraad. Hierdoor zal een kwalitatieve verbeterslag moeten plaatsvinden, met name bij bestaande woningen op het gebied van toegankelijkheid.”

Helpende techniek
Het gebruik van sensoren in de woning is volgens Harry een goed voorbeeld hoe techniek huurders kan helpen langer zelfstandig en veilig thuis te blijven wonen. “Met de sensoren bepaalt een bewoner zelf wat er wordt waargenomen en wat er met de gegevens wordt gedaan. Beweegt de huurder genoeg en slaapt hij regelmatig? Als de sensoren iets vreemds registeren, dan gaat er automatisch een signaal naar de familie of naar de thuiszorg. Dit kan de bewoner zelf bepalen.”

“Het sensorenpakket is volledig digitaal, intelligent, klein en onopvallend, en kan eventueel in de toekomst met verdere services zoals klimaatregeling in een woning gecombineerd worden. Het enige wat een bewoner nodig heeft is een goed werkende wifi-verbinding en een aansluitmogelijkheid op het modem.”

Basisvoorziening van de toekomst
Of de gebouwde proefwoning ‘het huis van de toekomst’ is, zegt Harry: “Wij geloven niet dat ons huid ige programma van eisen in de toekomst ook nog werkt. Wij zien sensortechnologie als basisvoorziening voor een generatiebestendige woning in de toekomst, net zoals een radiator dat nu ook nog is. Daarnaast kunnen wij ons niet voorstellen dat wij in de toekomst nog woningen bouwen met een gasaansluiting.”

Doorontwikkeling
Inmiddels hebben meer dan vijfhonderd bezoekers de proefwoning in Nieuwolda bezocht, en hebben ruim 100 mensen in het huis overnacht. “Het is ontzettend belangrijk dat er wordt geïnnoveerd op dit gebied, ervaringen worden opgedaan en dat er van elkaar wordt geleerd. Elke collega corporatie die belangstelling heeft om onze woning te bezichtigen is daarom van harte welkom.”

Terugkijkend op één jaar proefwonen, vertelt Harry dat Groninger Huis binnenkort het project verder wil uitbouwen. “De proefwoning is nu tien maanden open en we gaan het project binnenkort evalueren. De uitkomsten zullen wij gebruiken voor een doorontwikkeling. In 2018 willen wij namelijk een tweede proefwoning realiseren in Wagenborgen, geheel energieleverend en gericht op de toekomst.”

Bron: CorporatieGids Magazine