SAS: "Data is het fundament voor een betrouwbare corporatiesector"

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Door de strenge regels van de toezichthouders, belanghebbende organisaties en het ministerie is het gebruik van data als informatiebron erg belangrijk in de corporatiesector. Door slim om te gaan met data biedt dit corporaties ook grote kansen om kostenbesparing te realiseren en te zorgen voor een hogere klanttevredenheid. Dat zegt Guido Ooteman van SAS. "De grootste uitdaging: versnipperde data omzetten naar bruikbare informatie. Analytics kan hierbij helpen."

"De corporatiesector wordt nauwlettend in de gaten gehouden," begint Guido. "Verscherpt toezicht was één van de gevolgen van het uitvoerige onderzoek van de parlementaire enquêtecommissie in 2014. Om dit toezicht mogelijk te maken en de sector verder te professionaliseren, is kwalitatief goede en toegankelijke data nodig. Deze data wordt ook gebruikt om informatiepositie van huurders en gemeenten te versterken en om het presteren van de sociale huursector te monitoren."

"Veel corporaties hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd allerlei technologische oplossingen om verschillende processen te kunnen stroomlijnen. Denk hier aan ERP-systemen, tooling voor onderhoudsmonitoring en klantcontactapplicaties. Vaak zijn dit losstaande systemen, waardoor de data als het ware door de organisatie zwerft. Een grote uitdaging voor de woningcorporaties is het managen van de verzamelde data en deze informatie visualiseren om meer inzicht te krijgen in de bedrijfsvoering en beter te kunnen sturen."

Internet of Things
Volgens SAS is er voor de corporatiesector naast het voldoen aan de wettelijke verplichtingen ook een hoop te winnen als er slimmer wordt omgesprongen met data. "Denk alleen maar aan de ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things, waarbij data vanuit sensoren met behulp van analytics wordt omgezet in informatie om slimmer en sneller te kunnen werken. Een sensor in een verwarmingsketel zorgt dat de onderhoudsafdeling op tijd kan uitrukken om een defect te repareren. En als de onderhoudsmonteur dan toch in het gebouw aanwezig is, kan hij direct een lekkende kraan bij de buren oplappen of een niet functionerende rookmelder vervangen. Onderhoud is zo niet langer periodiek of op afroep, maar proactief en alleen wanneer dit nodig is. Dit scheelt de corporatie in de kosten, maar zorgt ook voor een hogere klanttevredenheid."

Visual analytics
Op CorporatiePlein laat SAS bij haar stand zien hoe versnipperde data bij elkaar gebracht kan worden door het slim inrichten van het datamanagement. Guido: "Daarnaast is er een demonstratie van visual analytics, waar aan de hand van brondata in zeer toegankelijke interactieve visualisaties wordt getoond welke kansen data biedt als het wordt omgezet in toepasbare informatie. Direct toegankelijk, hanteerbaar en inzichtelijk, voor elke zakelijke gebruiker, ongeacht de analytische voorkennis."

SAS is op CorporatiePlein te vinden op stand 31.