Renoveer je huis voordat de storm losbarst – je cashflowprognose in zicht

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het coronavirus laat in veel sectoren diepe sporen na, maar de woningprijzen blijven ongewoon hard stijgen, gedreven door een nog altijd lage hypotheekrente en een grote vraag naar woningen. De verwachting is dat de stikstof- en PFAS-problematiek tezamen met de coronacrisis tijdelijk gaat zorgen voor een afname in de vraag.

Er is echter nog altijd een behoorlijk woningtekort. Volgens de Primos prognose van 2020 zijn er in de periode tot 2035 ruim 1,2 miljoen (!) woningen nodig om het woningtekort terug te dringen. Om de prijsstijgingen enigszins te temperen grijpt de overheid nu ook in, onder andere door vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor starters. De hoop is dat dit gaat bijdragen aan een wat gezondere woningmarkt op de langere termijn.

Goed zicht op je cashflowprognose
Voor ontwikkelend en bouwend Nederland houdt de Primos prognose in dat er nog steeds een enorme opgave ligt. Om grip te houden op de toekomstige projecten is een goede cashflowprognose en projectbewaking essentieel. Gestructureerde softwareoplossingen zijn vandaag de dag onmisbaar hiervoor want het helpt bij het creëren van betere data in minder tijd. Hierdoor komt er meer tijd vrij voor analyse van die data en krijg je beter inzicht in de voortgang en prognoses.

Overal losse Excel-sheets
Bij veel ondernemingen is ‘Management by Excel’ nog aan de orde van de dag. En heel eerlijk, Excel is ook geschikt om een project vast te leggen. Het is flexibel en daardoor geschikt om het aan te passen voor een uniek project. Of twee, drie of vier bijzondere projecten. Maar wat als het er 30 zijn? Laat staan dat je dan nog kunt achterhalen wat er 3 maanden geleden gebeurde. Voordat je het weet staan er op verschillende plekken bijgewerkte Excel-sheets, allemaal uniek, allemaal aangepast, allemaal op eigen en soms heel creatieve wijze ingevuld. Het samenvoegen tot één betrouwbaar overall document, met een stevige verantwoorde cashflow en financieringsbehoefte is dan een forse klus. En durf je die onderliggende Excelsheets ook voor waarheid aan te nemen?

Automatische cashflowprognoses
Gestandaardiseerde en gecertificeerde software is een oplossing voor deze chaos want elk project wordt op dezelfde wijze gestructureerd. Je kunt de projecten dan met elkaar vergelijken en het maakt de cijfers consolideerbaar. Ook haal je eenvoudig de historie en besluitvorming terug.

Misschien herken je dit: meerdere Excel bestanden met verschillende datums en allemaal heten ze ‘def’. Of dat het besluit wel is vastgelegd maar de onderliggende onderbouwing niet of moeilijk te achterhalen is. Het vastleggen en terug kunnen vinden van je ijkmomenten is essentieel om nu en in de toekomst de juiste afwegingen te kunnen maken.

Focus op je projectplanning
Je wilt als projectverantwoordelijke de focus kunnen houden op je projectplanning en begroting en je geen zorgen maken over de werking van je model. Onze software is een middel om globaal te rekenen als het kan maar ook gedetailleerd te rekenen als het moet. Wanneer je planning dan wijzigt dan wordt ook automatisch de cashflowprognose aangepast. Ook administratieve boekingen worden direct verwerkt in je cashflowprognose. Tot slot wil je al deze gegevens ook met één druk op de knop geconsolideerd hebben.

In Control over je cashflowprognose
Om bij de grote hoeveelheid projecten die tussen nu en 2035 moeten worden gerealiseerd ‘in control’ te zijn is structuur in- en betrouwbaarheid van je data van groot belang. Dit is dan ook hét moment om nieuwe standaarden in cashflowprognoses, projectbewaking en rapportages in te voeren. Dus renoveer je huis voordat de storm losbarst!

Bron: Reasult, Foto: Reasult