Patrick Mestriner en Antoon Rijpkema (HBI Bisscheroux): Nauw samenwerken essentieel om te kunnen innoveren

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Een goede grip op je bezit is vandaag de dag essentieel geworden voor woningcorporaties. Want alleen op die manier kun je betaalbaarheid, goede kwaliteit, leefbaarheid en wooncomfort realiseren. Wat is daarbij de rol van nood- en normale verlichting, en hoe hangt dat samen met het gebruik van IoT? CorporatieGids.nl ging daarover in gesprek met Patrick Mestriner (foto links) en Antoon Rijpkema (foto rechts), beiden adviseur bij HBI Bisscheroux.

Woningcorporaties staan anno 2021 voor een groot palet aan opgaven, begint Patrick het gesprek: “Denk aan de verduurzaming van hun bezit, een gunstige Total Cost of Ownership en het besparen op kosten voor beheer en onderhoud. Maar ook de leefbaarheid en het vitaal houden van de omgeving worden steeds belangrijker. Veiligheid en comfort voor bewoners spelen daarin een belangrijke rol, en het gebouw en de installaties dragen daaraan bij.”

Juiste balans
Veiligheid en comfort borgen zijn daarbij essentieel, gaat Antoon verder. “Neem bijvoorbeeld noodverlichting. Als het goed is, wordt dit één keer per jaar op locatie gecontroleerd. Op dat moment kan de verlichting goed functioneren, maar hoe is het de rest van het jaar? Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld de cv-ketel en andere installaties. Tegelijkertijd wil je ook weer niet te vroeg installaties onder handen nemen; dat leidt tot kapitaalvernietiging. Het vinden van de juiste balans in het onderhoud van installaties is dus essentieel om de leefbaarheid en veiligheid goed te houden, en tegelijkertijd kosten te besparen.”

Inzicht en overzicht
Inzicht in en overzicht over de apparaten zijn daarvoor randvoorwaardelijk, legt Patrick uit. “IoT-oplossingen en draadloos beheer op afstand bieden de oplossing. Via een sensor wordt informatie over installaties naar een IoT-platform – zoals Sqippa Online – gestuurd. Dit levert voor alle betrokkenen te allen tijde up-to-date informatie over het functioneren. Onderhoudsmomenten, storingen én levensduur zijn hierdoor veel beter te beheren. Dit impliceert dat de kwaliteit en veiligheid aanzienlijk wordt verhoogd.”

Optimale inzet
Op de vraag hoe IoT het gebruik van noodverlichting ‘beter maakt’ dan het regulier gebruik, antwoordt Antoon: “Een groot voordeel is een meer optimale inzet van mensen en middelen. In de huidige situatie moet een monteur in de auto stappen om alle locaties af te reizen voor preventief en correctief onderhoud. Dat kost tijd, geld én is belastend voor het milieu in een tijd dat technisch personeel erg schaars is. Met beheer op afstand heb je continu inzicht in de werking en kun je in geval van storing direct ingrijpen. Daarnaast helpt het corporaties ook met het verduurzamen van hun bezit. IoT dringt het energieverbruik terug en rekent af met verspilling. Zo is onze verlichting ontworpen voor lange levensduren, en gaat het meer dan 100.000 branduren mee.”

IoT-platform
HBI Bisscheroux maakt gebruik van het Sqippa platform, gaat Patrick verder. “Het is onze visie om corporaties te adviseren de bewoner centraal te stellen. Dat doe je door oplossingen te kiezen waar de bewoner én betrokkenen – zoals corporatie en het onderhoudsbedrijf – blij van worden. Bij HBI doen we dit door met de corporatie in gesprek te gaan en duurzame relaties met hen aan te gaan. Wij zijn op het gebied van kwaliteit niet afhankelijk van wat toeleveranciers proberen, maar bepalen zelf welke kwaliteit geproduceerd wordt. Door daarbij de combinatie met Sqippa te zijn, worden de veiligheid en comfort van de gebouwen sterk verbeterd.”

“Doordat Sqippa een multidisciplinair platform is, zijn de mogelijkheden voor IoT onbegrensd,” vervolgt Antoon. “We werken binnen de community samen met verschillende fabrikanten van sensoren, gebouweigenaren en installateurs. Of het nu gaat om klimaatbeheersing of legionella-, energie- of aanwezigheidsmonitoring, op veel gebieden ontstaan nieuwe use-cases. Noodverlichting is één van de toepassingen, maar geeft wel een platform om IoT breed op te pakken binnen de organisatie.”

Co-creatie leidt tot innovatie
Het samen oppakken van uitdagingen staat ook de komende jaren centraal bij HBI Bisscheroux, sluit Patrick af, “Het gaat uiteindelijk om de veiligheid, leefbaarheid en comfort van bewoners. Alleen door samen te werken kunnen we daar – gebruikmakend van nieuwste IoT-technieken – optimale en duurzame oplossingen voor creëren. Juist in co-creatie schuilt immers innovatie. Ga daar als corporatie in mee, denk in mogelijkheden en doorbreek de traditionele manier van werken. Want: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Alleen door te innoveren kun je nieuwe hoogten bereiken.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: HBI Bisscheroux