Oriëntatie; Basisregistraties bieden volop kansen voor corporaties

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De CorporatieGids 2013 biedt woningcorporaties het startpunt voor (her)orientatie op bedrijfsvoering en ICT- oplossingen en diensten. Naast een zo volledig mogelijk overzicht en bedrijfspresentaties van toeleveranciers en adviesbureaus, biedt de CorporatieGids ook redactionele houvast voor onze doelgroep. Vandaag aandacht voor “Basisregistraties

BAG - Woningcorporatie Ymere maakt vastgoedprocessen eenvoudiger

Woningcorporatie Ymere heeft in het kader van “ervaringen delen bij het gebruik van basisregis-traties” gekeken naar de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) en het eigen woningbezit. Ymere geeft aan dat door eenduidige BAG identificatie van het vastgoed er betere communicatie ontstaat met ketenpartners. Maar de weg om de eigen objecten te koppelen aan de BAG objecten is niet eenvoudig. De BAG geeft naast objectkenmerken (soort object, oppervlakte, bouwdatum, x, y coördinaten) ook de juiste schrijfwijze van het adres. De BAG speelt binnen de basisregistraties een centrale rol. Andere basisregistraties zijn gekoppeld met de BAG.

GBA - Woningcorporaties krijgen inzage in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) van gemeente Helmond

Door het gebruik kunnen maken van de GBA gegevens door de woningcorporatie hoeven huurders geen GBA-uittreksel meer aan te vragen bij de inschrijving voor een huurwoning. Ook zijn zowel de woningcorporatie als de gemeente dan op de hoogte van de juiste en meest actuele gegevens van de huurder. Het is duidelijk wie er ingeschreven staat in welk BAG-object. Woningcorporaties hebben op deze wijze ook inzicht in mogelijke onderverhuur.

WOZ - 4,5% van de WOZ-waarde als maximale huur

WOZ-waarde speelt een steeds groter belang bij woningcorporaties zoals blijkt uit Schaarste gebieden (2011), de discussie 4,5% van de WOZwaarde als maximale huur en de OZB-belasting voor de woningcorporaties zelf. Ondanks het feit dat de 4,5%-regel van tafel is, levert het beheer van goede WOZ-waarde veel voordeel op. Op basis van de koppeling BAG-WOZ is het mogelijk de WOZ-waarden van uw bezitting geautomatiseerd in uw systeem op te nemen. Dit scheelt veel handmatige controles.

BRI - Hogere percentages voor de maximale huurverhoging voor hogere inkomens

De BRI (Basisregistratie Inkomen) is een van de registraties die niet mag worden doorgeleverd. In plaats van de precieze inkomens door te geven, zou het mogelijk kunnen zijn aan te geven in welke schijf de huurder zit. Op basis daarvan kan het huurverhogingspercentage worden vastgesteld.

Samengevat:

Woningcorporaties kunnen veel voordeel hebben bij het gebruik van basisregistraties. Veel gegevens worden vanuit de bron beschikbaar gesteld. De eerste stap in dit proces, koppeling van het woningbezit met de BAG, vraagt een investering. Oude gegevens (adressen, objectkenmerken) moeten worden aangepast of verrijkt. Als dat gereed is kunnen de vruchten worden geplukt.

Auteur: Remco Heijnen is partner/management consultant bij AvW2

Bron: CorporatieGids2013