'Nieuw tijdperk voor corporaties voor de deur door VR, AR en 3D-printing'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De corporatiebranche staat op de drempel van een technologische revolutie. Virtual reality, augmented reality en 3D-printing staan voor de deur, maar hoe kunnen corporaties het beste van deze ontwikkelingen profiteren? CorporatieGids.nl ging hierover in gesprek met Menno Ouweneel, oprichter van innovatiebedrijf Connectar: "Ik verwacht dat corporaties hier meer voordelen uit halen dan huurders."

Volgens Menno kunnen corporaties iets van de komst van de drie technologieën leren. "Ze laten zien dat de eigenschappen van content sterk aan het veranderen zijn. We gaan van tekst over naar beeld, en dat zorgt ervoor dat ook documentatie en bestanden steeds visueler moeten worden. Een gesprek over een woning gaat binnenkort niet zonder een 3D-tekening ervan, en een vraag over onderhoud gaat niet zonder AR-bril die de exacte problematiek - en dus oplossing - kan vastleggen."

Visualisatie
Corporaties maken volgens Menno al veel visuele content - zoals 3D- en 2D-tekeningen, video's en illustraties als plattegronden - maar verzuimen deze in te zetten bij relevante processen. "Visualisatie levert zowel voor het woonruimteverdeelproces als het onderhoudsproces echter grote voordelen, omdat je zonder fysiek aanwezig te zijn toch inzicht krijgt in de woning. Ook voor beter inzicht in risico's of consequenties van keuzes zijn visualisaties erg waardevol. Ook kunnen deze gebruikt worden in calculaties en simulaties waardoor corporaties meer inzicht krijgen in de risico's of consequenties van haar keuzes."

Tijdelijke bouw
Menno geeft enkele voorbeelden van het gebruik van de technologieën. "Ik denk dat een AR-app voor het vaststellen of oplossen van reparatieverzoeken het proces enorm kan versimpelen en versnellen. Of het eenvoudig bezichtigen van nieuwe woningen met een VR-bril. Woningzoekenden kunnen vanuit hun luie stoel door de nieuwe woning lopen. Ook zou het huurders enorm kunnen helpen bij het maken van keuzes, aangezien een verandering aan de keuken, een nieuwe schilderbeurt of een aanbouw van tevoren kunnen worden beoordeeld."

Nog grotere voordelen ziet Menno op het gebied van 3D-printing. "Wat zou er gebeuren wanneer je een huis kunt printen voor tijdelijke bouw, en deze na gebruik weer omsmelt tot een vloeibare substantie voor een ander gebouw? Je hebt dan als corporatie alleen een stuk grond nodig, en kunt vervolgens eenvoudig een woning plaatsen op basis van de wensen van de klant tegen lage kosten."

Feiten
Hoewel de meeste ontwikkelingen voordelen lijken te hebben voor huurders, denkt Menno dat vooral corporaties het meeste profijt ervan zullen hebben. "Als je alle ruis uit de communicatie haalt door bijvoorbeeld visuelere content te gebruiken, dan gaan processen sneller en worden deze minder foutgevoelig. Vooral omdat door visualisatie er minder ruimte is voor subjectiviteit als aannames, verwachtingen en voorstellingsvermogen. Dat maakt plaats voor feiten."

Transitie
De transitie van 'schrijven' naar 'tekenen' is de basis bij deze ontwikkelingen. "Je gaat van iets dat iedereen kan - schrijven - naar iets waar niet iedereen goed in is: tekenen. Toch wordt er al veel getekend bij corporaties. Architecten tekenen voor ver- en nieuwbouw. Vastgoed tekent voor onderhoud en planningen, dus er is al best veel beschikbaar binnen een corporatie. De uitdaging zal hem daarom vooral liggen in hoe je technische tekeningen kunt versimpelen en zo verduidelijken voor de klant."

"De grootste uitdaging ligt hem echter in de mentaliteit van de corporatie," gaat Menno verder. "Corporaties gaan niet meer alles in enorm veel woorden uitleggen in brieven, maar kort, krachtig en eenvoudig illustreren. Het gaat bij communicatie niet meer om volledig, maar om duidelijk zijn."

CorporatiePlein 2016
Menno Ouweneel is op 22 september aanwezig tijdens CorporatiePlein. De bedenker en oprichter van Connectar geeft om 11:00 en 15:00 uur kennissessies over 'Hoe Virtual Reality, Augmented Reality en 3D-printing het verschil gaan maken voor de woningcorporatie van de toekomst'. "In mijn sessies ga ik verder in op de ontwikkelingen met voorbeelden en zelfs live demonstraties. We kijken naar toepassingen voor woningcorporaties en mijn doel is om bezoekers inzicht te geven in de kansen van VR, AR en 3D-ontwikkelingen."

CorporatiePlein 2016 is gratis te bezoeken voor iedere corporatiewerknemer, en inschrijven kan via deze link.

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 23 augustus 2016