'Lage inkomens in gevaar als corporaties niet anticiperen op passend toewijzen'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De klok is aan het tikken voor woningcorporaties. Over iets meer dan één maand moeten namelijk alle corporaties in Nederland voldoen aan passend toewijzen. CorporatieGids.nl ging hierover in gesprek met Henk van Dijk, directeur bij dienstverlener in woonruimtebemiddeling Enserve, over wat dit voor de corporatiesector betekent: "Wanneer woningcorporaties niet op een juiste manier passend toewijzen, zijn grote boetes niet uit te sluiten."

Hoewel corporaties vanaf 1 januari moeten passend toewijzen, zijn ze volgens Henk genoodzaakt hier al eerder extra aandacht aan te geven: "Er zit altijd een bepaalde hoeveelheid tijd tussen het adverteren van een woning en het tekenen van een huurcontract. Corporaties zullen dus al vanaf begin december hun woningen moeten aanbieden met de correct passendheidseisen."

Aanpassingen
Om passend toewijzen op een juiste manier uit te voeren, moeten corporaties voor 2016 verschillende veranderingen doorvoeren. "Op het gebied van software moet gekeken worden naar de manier waarop corporaties hun woningen publiceren. Zo is het mogelijk websites met het woningaanbod zo in te richten dat iemand alleen de woningen te zien krijgt die passen bij zijn of haar inkomen en huishoudgrootte."

"Daarnaast moeten corporaties ook besluiten op welke manier ze zorg willen dragen voor een passende toewijzing. Dat kan door woningen alleen aan te bieden aan woningzoekenden die daarvoor een passend inkomen en huishoudgrootte hebben, of als iemand te weinig verdient voor een woning de huurprijs van die woning al dan niet tijdelijk te verlagen.

Lage inkomens
Volgens Henk is de grootste uitdaging voor woningcorporaties het op peil houden van de kans op een woning voor lage inkomens. "Deze groep krijgt als corporaties niets doen een aanzienlijk kleinere kans op een woning. Als er geen andere maatregelen genomen worden - zoals de verlaging van de huurprijzen voor een deel van deze woningen - zal de slaagkans voor deze demografische groep in sommige gebieden halveren."

De huidige vluchtelingencrisis maakt het volgens de directeur van Enserve vervolgens niet makkelijker voor corporaties. "Deze groep woningzoekenden zal in eerste instantie vaak aangewezen zijn op de goedkoopste huurwoningen. Daardoor zal er extra druk op dit segment in de markt zijn."

Inzicht in oplossingen
Om corporaties te helpen bij de uitdagingen die op ze staan te wachten de komende maanden, biedt Enserve software aan waarmee extra inzicht wordt gecreëerd. Henk legt uit: "Onze software levert corporaties de juiste gegevens over woningzoekenden en vrijgekomen woningen door scenario´s omtrent passend toewijzen te simuleren. Hierdoor wordt het koppelen van de juiste huurders aan de juiste huurwoning een stuk gemakkelijker."

"Bij deze scenario's is het heel belangrijk om - voorafgaand aan de keuze voor een bepaald scenario voor passend toewijzen - een scherpe analyse te te maken van de vraag en het aanbod. Hiermee bedoelen wij het indelen van woningzoekenden op basis van het recht op huurtoeslag en het sorteren van woningen naar prijsklasse. Alleen op die manier kun je als corporatie passend toewijzen op een efficiënte manier uitvoeren."

Duidelijkheid
"Met de software krijgen corporaties dus inzicht in de verschillende oplossingen die denkbaar zijn bij passend toewijzen. Ook wordt voor hen duidelijk wat de effecten zijn op de slaagkansen én de financiële consequenties voor de corporaties. Onduidelijkheid rondom passend toewijzen wordt hierdoor weggenomen."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia – 4 december 2015