Janet Wouters (DataBalk): Maatschappelijke bijdrage leveren aan het stimuleren van woningruil tussen huurders

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De woningnood in Nederland is groot. Woningzoekenden moeten jaren wachten op een passende woning en wanneer je eenmaal een woning hebt, is verhuizen bij een veranderende thuissituatie erg lastig. DataBalk komt daarom met een woningruilservice voor zowel eigen als niet-klanten. Wat houdt Ruilmijnwoning.nl precies in en hoe maken corporaties en woningzoekenden hier gebruik van? CorporatieGids.nl sprak erover met Product Eigenaar Janet Wouters.

Het faciliteren van woningruil is vaak lastig voor woningcorporaties door het gebrek aan overzicht, controle en stimulans, begint Janet het gesprek: “Het is moeilijk om te weten welke huurders willen ruilen en of de ruil voldoet aan de voorwaarden. Daarnaast hebben corporaties weinig invloed op het ruilproces en de motivatie van de huurders.”

Woningruilservice
DataBalk komt daarom met Ruilmijnwoning.nl. Janet: “Dit is een service die het voor huurders mogelijk maakt om kosteloos hun woning te adverteren en te matchen met andere huurders die ook op zoek zijn naar een andere woning. Woningzoekenden kunnen elkaar wel vinden via bijvoorbeeld Facebook, maar dan is de match vaak niet passend en wordt de woningruil toch afgewezen. Deelname aan Ruilmijnwoning.nl voorkomt dit omdat we over actuele streefhuren van de corporatie beschikken en een digitaal dossier voor de beoordeling van de woningruil meeleveren.”

Doorstroming bevorderen
Het stimuleren van het ruilen van woningen tussen huurders biedt volgens Janet verschillende voordelen: “Het bevordert bijvoorbeeld een betere doorstroming op de huurmarkt door huurders te helpen sneller een passende woning te vinden. Het vermindert ook de wachttijden voor reguliere woonruimteverdeling en helpt huurders zonder kosten een nieuwe woning te vinden. Omdat het platform de passendheid en aanwezigheid van noodzakelijke gegevens controleert, wordt het proces ook een stuk eenvoudiger. Dat zorgt voor efficiëntere communicatie voor zowel de organisatie als de woningruiler.”

Woningruildossiers
Op de vraag hoe corporaties met de dienst aan de slag kunnen gaan, vertelt Janet: “Wij bieden vanuit DataBalk dit platform waardoor het proces voor huurders en corporatie makkelijker wordt. De website is gebruiksvriendelijk, gestandaardiseerd en flexibel in gebruik. Het grote voordeel is dat Ruilmijnwoning.nl het enige platform is waarbij het woningruildossier vooraf wordt gecontroleerd op passend toewijzen. Wij kijken naar de documenten die nodig zijn, zoals het uittreksel van de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens en de inkomensverklaring. Die afhandeling van administratieve taken zorgt voor enorme tijdswinst.”

Maatschappelijke bijdrage
DataBalk wil met Ruilmijnwoning.nl een maatschappelijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de doorstroming in de sociale huursector, gaat Janet verder: “Wij doen dit tegen geringe kosten voor de woningcorporaties. Het is onze ambitie om zoveel mogelijk corporaties te laten aansluiten, het proces continu te vereenvoudigen en steeds gebruiksvriendelijker te maken. En die visie slaat aan want inmiddels zijn een flink aantal corporaties en samenwerkingsverbanden aangesloten bij Ruilmijnwoning.nl. Op dit moment staan er ruim 3.600 woningruiladvertenties op het platform. Hoe meer corporaties zich hierbij aansluiten en hoe meer advertenties er zijn, hoe groter de kans op een succesvolle woningruil.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: DataBalk