Hoe zorg je voor een soepele transitie naar de cloud?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Misschien zit je er middenin of hik je er juist al maanden tegenaan: de overgang naar de cloud. Een complex proces, omdat het om het verplaatsen en/of vervangen van bestaande applicaties en systemen gaat. Daarom is een cloudstrategie onmisbaar, want waar ga je je data goed en gestructureerd opslaan? En wat ga je gebruiken als SaaS, PaaS of IaaS? Welke koppelingen zijn cruciaal en hoe zorg je dat alles met elkaar communiceert? Omdat je wellicht overrompeld wordt door alles wat bij een cloudmigratie komt kijken, lees je hier hoe je een soepele transitie naar de cloud realiseert, inclusief 3 praktische stappen.

Wat er allemaal komt kijken bij een cloudmigratie
Omdat we het dus over het verplaatsen en/of vervangen van bestaande systemen hebben, zijn aanpassingen in je processen nodig. Zo moeten software en hardware opnieuw geconfigureerd, moeten veiligheidsmaatregelen geïmplementeerd worden en moet er voldoende draagvlak gecreëerd zijn. Dit zijn geen onderwerpen waar je je dagelijks mee bezig houdt, maar wel onderwerpen die een grote impact hebben op je bedrijfsvoering. Het moet dus goed gebeuren, maar hoe doe je dit?

Leg je cloudstrategie vast in een routekaart
Allereerst door te zorgen voor een gestructureerde aanpak, heldere communicatie en duidelijke samenwerking tussen alle betrokken partijen. Begin bij het begin en evalueer de huidige IT-middelen, kosten, beveiligingsvereisten en eventuele beperkingen.

Vervolgens kun je de beste cloudstrategie bepalen. Door een routekaart te maken leg je uitgangspunten helder vast zodat zowel de organisatie als eventuele huurders weten wat zij kunnen verwachten. Vragen die je met deze routekaart beantwoordt, zijn:

  • Welke strategie biedt de beste balans tussen kosten, prestaties, beveiliging en resources?
  • Hoe ga je de migratie aanpakken, met de procesmatige aanpassingen in ogenschouw houdend?
  • Welke stappen zijn vervolgens nodig voor het meenemen van de organisatie en het organiseren van beheer en onderhoud?

3 praktische stappen voor een soepele cloud migratie
De grootste angst bij een cloudmigratie is het verliezen van data. Maar ook daarna blijven AVG-wetgeving en cybersecurity risico’s bestaan waar je mee te maken krijgt. Echter, laat dit je niet weerhouden om te migreren naar de cloud, maar zie het juist als kans om het goed te regelen.

Stap 1: Kijk naar het huidige applicatielandschap en breng dit in kaart

Stap 2: Neem het onder de loep en bepaal wat de belangrijkste applicaties zijn. Zorg dat je deze als eerste overzet.

Stap 3: Kijk kritisch naar het eventueel samenvoegen van applicaties. Kan het CRM-systeem bijvoorbeeld ondergebracht worden in het bronsysteem? Door het aantal applicaties te verminderen kan dit het proces voor de overstap naar de cloud vereenvoudigen, wat veel kosten en gedoe bespaart.

Ben je benieuwd naar de meest voorkomende fouten bij een cloudmigratie, en met welke tips je dit voorkomt? Hou dan onze website in de gaten voor deel 2.

Bron: BE Impulse, Foto: BE Impulse