Hoe realiseer je als woningcorporatie je ambities met risico’s?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Afgelopen woensdag stond er in het FD een interessant artikel over het toezicht op woningcorporaties. Een herkenbaar artikel dat niet alleen stilstond bij de noodzaak van een toezichthouder, maar ook dieper inging op het verlammende effect van de regels op de woningcorporatiemarkt. Gelukkig is er verandering op komst. De hoeveelheid informatie die de woningcorporaties moeten aanleveren zal de komende jaren minder worden als gevolg van een convenant tussen de Autoriteit Woningcorporaties, het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, verenging van corporaties Aedes en Binnenlandse Zaken.

Imago, compliance en veiligheid
Het imago en voldoen aan wet- en regelgeving zijn twee belangrijke aandachtsgebieden voor woningcorporaties als het gaat om de risicoperceptie. Het bestuur en de RvC sturen daarom in hun ondernemingsplannen steeds meer op imago, compliance en veiligheid. Om je ambities als woningcorporatie ondanks focus op compliance en imago te realiseren zal je antwoord moeten vinden op vragen: Wat is je compliance appetite? Wat doe je als normen elkaar tegenspreken? Hoe speel je slim in op de verschillende trends en hoe ga je om met risico’s?

Essentieel hierin is de betrokkenheid van de gehele organisatie. Zorg dat medewerkers in alle lagen van de organisatie weten wat de ambities zijn en in hun dagelijkse werkzaamheden bijdragen aan de doelstellingen in het ondernemingsplan.

Strategiekaart
Dit kan je doen door een strategiekaart te maken op het hoogste niveau. Dankzij zo’n kaart weet iedereen binnen de organisatie in een oogopslag wat de ambities, doelstellingen en belangrijkste activiteiten zijn van bestuur en RvC. Vervolgens wordt die strategiekaart voor elke afdeling verder uitgewerkt. Doelstellingen op bestuursniveau worden bijvoorbeeld activiteiten op een lager niveau. Stel dat een doelstelling op het hoogste niveau is om leegstand te voorkomen. Een activiteit voor de afdeling Wonen is dan om een woning binnen een haalbare termijn na aflopen van het huurcontract aan te bieden aan een nieuwe huurder. Met zo’n strategiekaart breng je alignment aan in strategierealisatie, maar het is essentieel om daarnaast ook alignment aan te brengen op de risico’s. Zorg dat er risicobewustzijn is op elk niveau, dat iedereen meedenkt over risico’s en gevolgen die van invloed zijn op het behalen van doelstellingen.

Dichttimmeren versus vertrouwen
Bij het sturen van medewerkers is het voor bestuur en RvC belangrijk om de juiste balans te vinden tussen alles dichttimmeren en vertrouwen. Dit zie je soms terug in het proces van inkomenstoetsing. Bij het ontbreken van verklaringen in dossiers kan je bij controle de borgstelling bij het WSW verliezen. Wat je vervolgens ziet gebeuren, is dat woningcorporaties hun dossiers heel intensief gaan controleren, maar dit kan als ongewenst gevolg hebben dat men denkt dat iemand anders de fout er wel uithaalt en daardoor de verantwoordelijkheid voor juiste invoer kan missen.

Waar lig jij wakker van?
Wil je ervoor zorgen dat iedereen meedenkt over risico’s en bijdraagt aan het behalen van doelstellingen, maak mensen dan bewust van de gevolgen en daarmee het niet halen van doelen. Laat elke medewerker zelf risico’s benoemen en stel de juiste vragen: waar lig jij wakker van? Wat kun je doen om te voorkomen dat dit gebeurt en als het toch gebeurt, hoe verklein je dan de impact?

Dit zijn maar een aantal voorbeelden die laten zien dat met slim risicomanagement je ambities kan verwezenlijken. Wil je meer weten en handvatten krijgen hoe je dit in jouw organisatie kan implementeren? Schrijf je dan in voor de tweedaagse training Risicomanagement voor Woningcorporaties op 5 en 12 juni.

Bron: Naris

Klik hier om de bedrijfsprofielpagina van Naris te bekijken