Digitale toegankelijkheid: is jouw organisatie klaar voor de aangescherpte WCAG-wetgeving?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Op 28 juni 2025 wordt de European Accessibility Act (EAA) van kracht. Dat betekent dat organisaties, zoals woningcorporaties, moeten zorgen dat digitale diensten voldoen aan de aangescherpte WCAG-richtlijnen. Maar wat betekent dat in de praktijk? En hoe weet je of de huidige website van de organisatie nog voldoet? Dit is het moment om stil te staan bij digitale toegankelijkheid — en wat jouw organisatie ermee doet.

Digitale inclusie: meer dan techniek
Toegankelijkheid is geen vinkje dat je even zet. Het gaat over mensen. Meer dan 2,5 miljoen Nederlanders ervaren dagelijks drempels bij het gebruik van digitale diensten. Denk aan mensen met een visuele, auditieve of motorische beperking, maar ook aan ouderen of mensen met tijdelijke uitdagingen zoals een blessure.

Voor woningcorporaties is het belangrijk dat iedereen zelfstandig zaken kan regelen: een woning zoeken, huur betalen, een reparatie aanvragen. Dat is niet alleen klantvriendelijk, maar ook sociaal verantwoord beleid. Een toegankelijke digitale omgeving verlaagt de drempel voor je doelgroep en verhoogt de digitale zelfredzaamheid.

De wetgeving geeft straks een duidelijk kader, maar dat zou niet de enige drijfveer moeten zijn. Digitale toegankelijkheid draait in de kern om gelijke kansen en bereikbaarheid voor iedereen. Het is een kans om als organisatie te laten zien dat je inclusief denkt en handelt – niet alleen omdat het moet, maar omdat het past bij goed en betrokken dienstverlenerschap.

WCAG: wie is er verantwoordelijk?
Veel leveranciers zeggen: "We voldoen aan de richtlijnen." Maar vaak betekent dat: de techniek kan het aan. De vraag is alleen: wordt het ook goed toegepast? Hier begint de verantwoordelijkheid van de organisatie. Want het CMS kan nog zo goed in elkaar zitten, als content niet leesbaar is of afbeeldingen geen alt-tekst hebben, zijn er nog steeds drempels.

Digitale toegankelijkheid vraagt niet alleen om techniek, maar ook om bewustzijn. Is het binnen jouw organisatie duidelijk wie verantwoordelijk is voor het toegankelijk houden van de website? Is er voldoende kennis en aandacht voor dit onderwerp in de dagelijkse praktijk?

Denk vooruit, niet achteraf
Je wilt toegankelijkheid vanaf het begin meenemen. Ga je een nieuwe website laten bouwen? Neem toegankelijkheid dan mee in je briefing. Kies een werkwijze waarmee je dit structureel meeneemt in het proces. En maak het een vast onderdeel van je interne werkwijze. Niet als extra stap aan het eind, maar als vanzelfsprekendheid vanaf de start.

Ook bij een bestaande website is het waardevol om stil te staan bij de vraag: voldoen we nog? En wat kunnen we verbeteren? Dit hoeft geen grote operatie te zijn, maar begint met de juiste vragen stellen en kleine, gerichte acties. Een periodieke audit. Bewustwording binnen je team. Of gewoon het gesprek aangaan: hoe inclusief is onze digitale dienstverlening eigenlijk?

Het is nooit 'af' — en dat is oké
Toegankelijkheid is geen eindpunt, maar een proces. Techniek verandert. Wetgeving evolueert. En de behoeften van je gebruikers veranderen mee. Zie digitale toegankelijkheid daarom niet als een last, maar als een kans om betere, inclusievere dienstverlening te bieden.

Kortom: digitale toegankelijkheid verdient een vaste plek op de agenda. Niet omdat het moet, maar omdat het hoort. En omdat een woningcorporatie daarmee echt verschil kan maken — voor ál haar huurders.

Bron: BE Impulse, Foto: BE Impulse