DEMO Consultants: Brandveiligheid staat bij corporaties hoog op de agenda

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Hoewel brandveiligheid bij vrijwel iedere woningcorporatie hoog op de agenda staat, zijn er grote verschillen te vinden in de aanpak en de concreetheid van het brandveiligheidsbeleid. Dat stelt Menno van den Broeke, Senior adviseur bij DEMO. Het bedrijf organiseerde eind vorig jaar een ‘DEMO Studio’ over het onderwerp, en CorporatieGids.nl sprak met Menno over de belangrijkste uitkomsten.

Een DEMO Studio is een kennissessie, georganiseerd door DEMO Consultants met telkens een ander onderwerp in het vakgebied vastgoed, legt Menno uit. “Tijdens een Studio worden de deelnemers geïnformeerd en deelt men kennis met als doel elkaar te helpen bij het uitvoeren van kerntaken. Dat klinkt vrij abstract, maar iedere DEMO Studio gaat over een concreet thema waar corporaties zich bezig mee houden, zodat er echt sprake is van kennisdelen.”

Formuleren van beleid
Eind vorig jaar is DEMO Studio van start gegaan met het thema brandveiligheidsbeleid bij woningcorporaties. “We zijn hierbij ingegaan op de theoretische aspecten bij het opstellen van beleid. Woningcorporatie Havensteder heeft tijdens de Studio verteld op welke wijze zij invulling hebben gegeven aan prioritering bij het brandveilig krijgen van haar bezit. De deelnemers hebben zelf aangegeven hoe ver zij zijn met het formuleren van beleid, en door middel van een open discussie zijn ideeën uitgewisseld en knelpunten besproken.”

Aandachtspunten
Volgens Menno kwamen hierbij acht aandachtspunten naar voren (zie afbeelding). “Zo bleek dat met name het gebrek aan kwaliteit in de uitvoering bij herstel van brandveiligheidstekortkomingen een gedeelde zorg is. Verder moet iedere corporatie afwegen welke complexen eerst moeten worden aangepakt. De middelen zijn immers niet toereikend om alles in één keer op te lossen. Daarvoor is inzicht nodig in de argumenten die meespelen bij prioritering en welke gegevens nodig zijn om beslissingen te kunnen nemen.”

Hoog op de agenda
Op de vraag hoe het in het algemeen gesteld is met het brandveiligheidsbeleid bij woningcorporaties, vertelt Menno: “Met name de grotere woningcorporaties hebben al stappen gemaakt met betrekking tot brandveiligheidsbeleid. Dit geldt echter niet voor alle grotere corporaties, en er zijn wat dat betreft grote verschillen te constateren. Wat wel duidelijk is, is dat brandveiligheid hoog op de agenda staat. Het formuleren van concreet beleid is echter vaak nog niet gebeurd, maar daar moet bij worden opgemerkt dat het formaliseren van activiteiten in beleid ook niet voor alle woningcorporaties even noodzakelijk is. Voor met name de kleinere corporaties kan in bepaalde gevallen volstaan worden met gerichte acties. Ook daar is het echter verstandig acties te formaliseren in beleid om te borgen dat keuzes transparant en herleidbaar zijn, en resultaat kan worden gemonitord.”

Brandveiligheid is maatwerk
Volgens Menno is er geen ‘one-size-fits-all’ oplossing waarmee corporaties brandveiligheid kunnen aanpakken. “De beste aanpak voor een specifieke corporatie is maatwerk. Stap één is echter altijd het inventariseren van de bestaande risico’s. Bij voorkeur zodanig dat je de verkregen informatie ook kunt analyseren. Vervolgens kunnen prioritering, restrisico’s en dergelijke worden uitgewerkt. Belangrijk is dat datgene gedaan wordt wat noodzakelijk, maar ook haalbaar is.”

Nieuwe DEMO Studio
Ook in 2019 organiseert DEMO twee nieuwe DEMO Studio’s. “Onze missie is ‘helpen bij het maken van optimale keuzes bij het creëren en beheren van vastgoed’, en dit speelt opnieuw een belangrijke rol. We kunnen alleen goed helpen als wij weten wat er speelt aan de klantzijde en wat hun problemen en behoeften zijn. Daar moet je regelmatig aandacht aan besteden en daarom organiseren wij elke zes maanden een DEMO Studio. Onderwerpen hangen af van problemen die wij in ons vakgebied signaleren en waar de markt mee kampt. Mogelijke thema’s voor deze volgende DEMO Studio zijn ‘BIM in beheer’, ‘Structureren van onderhoud aan monumenten’, ‘Verduurzaming’ en ‘Managen van datastromen bij het beheren van infrastructuur’.”

Bron: CorporatieMedia | Foto: DEMO Consultants