De Informatiemanager, belangrijke schakel in je organisatie

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

In veel organisaties is de Informatiemanager een onmisbaar lid van het team, maar wat houdt deze rol precies in en wanneer moet je deze betrekken bij je bedrijfsprocessen? In dit blog leggen we je uit wat de verantwoordelijkheden van een Informatiemanager zijn en welke toegevoegde waarde deze functie heeft voor je organisatie.

De rol van een Informatiemanager
Een Informatiemanager is verantwoordelijk voor de integrale bewaking van informatiestromen binnen de organisatie. Dit betekent dat de Informatiemanager overzicht houdt op alle applicaties en processen en ervoor zorgt dat deze optimaal op elkaar zijn afgestemd. Hoewel veel mensen denken dat het een technische rol is die zich voornamelijk richt op ICT-vraagstukken, heeft een Informatiemanager juist een grote invloed op de proces- en veranderkant van de organisatie. Dit omvat meer dan alleen applicatie gerelateerde zaken.

Informatiemanagers zijn betrokken bij alles wat de informatievoorziening van een organisatie beïnvloedt. Of het nu gaat om het implementeren van nieuwe applicaties, het aanpassen van bestaande processen of het creëren van draagvlak voor veranderingen binnen de organisatie, de Informatiemanager speelt een centrale rol. Je kunt een Informatiemanager zien als een verbinder tussen verschillende afdelingen, die veranderingstrajecten binnen de organisatie initieert en ondersteunt.

Wanneer betrek je een Informatiemanager?
De rol van een Informatiemanager is veelzijdig, dus wanneer en waarvoor moet je hem of haar dan precies betrekken? Idealiter betrek je een Informatiemanager al bij de ontwikkeling van de strategische visie van de organisatie, met name op het gebied van informatie- en applicatiebeheer (I&A) en databeveiliging. De Informatiemanager speelt ook een grote rol bij het ontwikkelen van klantvisies en bij selectietrajecten om de uitgangspunten van die visie te bewaken. Daarnaast wil je een Informatiemanager inzetten voor het beheren van verschillende informatiestromen en om te voorkomen dat meerdere systemen dezelfde informatie ontsluiten.

Kortom, het is raadzaam om de Informatiemanager te betrekken bij alle verander- en verbetervraagstukken binnen de organisatie. Hun brede expertise en betrokkenheid op zowel strategisch als operationeel niveau maakt hen tot een onmisbare partner in het realiseren van de organisatiedoelen.

Spil in de organisatie
Op operationeel niveau is de Informatiemanager de rechterhand van alle medewerkers, van operationeel tot strategisch, en een sparringpartner die praktische vragen kan beantwoorden en meedenkt over quick wins en projectideeën. Dit kan variëren van het installeren van een nieuwe app op de telefoon tot het herzien van hele processen binnen de organisatie.

Je hoeft een Informatiemanager geen directe oplossingen voor te leggen, maar juist het probleem. Dan kan hij of zij meekijken wat een goede oplossing is. Heb je de functionaliteit al in het applicatielandschap? Kun je beter het proces op twee punten aanpassen of moet er iets nieuws komen? Met dit soort vraagstukken denkt een Informatiemanager graag mee. En ondersteunt hiermee het team.

Door te schakelen tussen strategische, operationele en middenkader niveaus, zorgt de Informatiemanager ervoor dat de lange termijn doelen van de organisatie worden gerealiseerd zonder de dagelijkse operationele uitdagingen uit het oog te verliezen. Het is hun rol om de communicatie en samenwerking tussen verschillende afdelingen en teams te bevorderen.

Samenvattend, de Informatiemanager is een onmisbare schakel binnen jouw organisatie. Door hun veelzijdige expertise en vermogen om verschillende processen en technologieën te integreren, zorgen ze ervoor dat jouw organisatie efficiënt en doelgericht werkt. Het betrekken van een Informatiemanager bij strategische en operationele besluitvorming helpt bij het realiseren van verbeteringen en innovaties die belangrijk zijn voor de groei en stabiliteit van de organisatie.

Wil je verder sparren over de rol van de Informatiemanager? Of heb je hulp nodig met het vinden van een (tijdelijke) Informatiemanager? Neem dan contact met ons op.

Bron: BE Impulse, Foto: BE Impulse