De Goede Woning Rijssen: "Uit huis plaatsen ERP-systeem is goedkoper en ontzorgt"

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Eerder dit jaar ging woningcorporatie De Goede Woning uit Rijssen online met ViewPoint ASP, het ERP-systeem in de cloud van softwareleverancier Itris. CorporatieGids.nl ging hierover in gesprek met Evert-Jan Voortman, Manager Vastgoed bij de Overijsselse corporatie, en sprak met hem over de uitdagingen en de verschillen tussen een primair systeem 'in huis' en 'uit huis'. "Op deze manier wordt voor ons de zorg rondom hardware weggenomen."

De Goede Woning is al tien jaar klant bij Itris, maar had voorheen de servers in eigen huis staan. "Toen wij in 2006 overstapten naar Itris ViewPoint was het standaard om de server op locatie te plaatsen," legt Evert-Jan uit. "Dit waren wij ook gewend van ons oude systeem."

In de cloud
Hoewel het gebruikelijk was om de server zelf te beheren, heeft de corporatie bij elke serververvanging 'de cloud' wel besproken. "Maar vanwege financiële redenen werd steeds gekozen voor het vervangen van de apparatuur op locatie. Tijdens de laatste vervanging was het financiële plaatje echter een stuk gunstiger, en zou het plaatsen van de server in een datacentrum bij Itris hetzelfde kosten of zelfs goedkoper zijn. Dat was voor ons een belangrijke reden om alles uit huis te zetten, met bijkomend voordeel dat we daarmee ook worden ontzorgd."

Een nieuwe kijk op digitaliseren was volgens de Manager Vastgoed een andere reden om voor ViewPoint ASP te kiezen. "We zijn ons bewust van de verdergaande digitalisering die ook in onze branche gaande is. Het is voor ons een uitdaging om ervoor te zorgen dat mensen met een minder inkomen in Rijssen-Holten goed, betaalbaar en energiezuinig kunnen wonen. Hiervoor gebruiken we steeds meer de middelen die ViewPoint daarvoor biedt, zoals werkstromen en klantcontact registratie in dossiers en een klantportaal voor woningzoekenden."

Ontzorgen
Volgens Evert-Jan is het beheer - en het ontbreken ervan bij een systeem in de cloud - het grote verschil en voordeel tussen de twee systemen. "Met het nieuwe ViewPoint ASP hoeven wij bijvoorbeeld niet meer dagelijks de back-up tape te verwisselen. Ook wordt voor ons de zorg rond de hardware weggenomen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan wordt dit door deskundigen sneller opgemerkt en opgelost. Verder staan onze gegevens in een goed beveiligd en gecertificeerd datacenter. Door de ontzorging qua hard- en software hebben wij minder werkzaamheden rondom ons ERP-systeem. Het overstappen naar een systeem in de cloud lijkt een behoorlijke stap, maar uiteindelijk levert het voor iedereen voordelen op."

Soepele overgang
De komst van het nieuwe ERP-systeem is voor huurders en medewerkers erg soepel verlopen. "De komst heeft bijvoorbeeld amper geleid tot veranderingen in de werkprocessen van onze medewerkers, de overgang is voor ons erg vloeiend gegaan. Het grootste verschil is voelbaar wanneer mijn collega's buiten de deur - thuis of bij een huurder - aan de slag gaan, aangezien het ERP-systeem nu overal en altijd te ontsluiten is."

Toekomst van ICT
Nu De Goede Woning Rijssen met de komst van ViewPoint ASP een basis heeft gelegd voor de komende jaren, voorspelt Evert-Jan verdere ontwikkelingen qua ICT binnen de corporatie. "Ik ben ervan overtuigd dat ICT zich steeds verder zal uitbreiden, ook voor corporaties. Klantcontacten zullen steeds meer digitaal plaatsvinden, en dit zal goed opgeslagen moeten worden om belangrijke processen toegankelijk en inzichtelijk te kunnen maken voor de bewoners. Denk hierbij aan het zaakgericht werken, waarbij gegevens uit ViewPoint direct voor de klant op een persoonlijke internetpagina beschikbaar zijn."

"Ook voor de besluitvorming rond strategische zaken en het doorrekenen van diverse scenario's is het nodig alle gegevens op een makkelijke manier te kunnen uitvragen en te koppelen, om op die manier inzicht te creëren om beslissingen te onderbouwen. ICT zal daardoor qua belang alleen maar meer toenemen in de toekomst. Als De Goede Woning zullen wij daar zeker op inhaken."

Advies
Evert-Jan sluit af door collegacorporaties het advies mee te geven ook over te stappen naar een ERP-systeem in de cloud. "Wanneer je ontzorgd wilt worden rondom de hard- en software van je ERP-systeem, dan is deze overstap zeker aan te raden. Wanneer de beheerswerkzaamheden rondom het basissysteem bijzaak worden, is het beter dit door professionals te laten beheren."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 19 mei 2016