De Alliantie onderzoekt woonwensen senioren: Wat beweegt senioren, of beter: wat niet?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Ouderen hebben steeds minder de behoefte hun gewilde eengezinswoning te verruilen voor een voor senioren geschikte woning. Maar is dat wel zo? Adviseurs Markt & Strategie Jennifer Buijnink en Gitte van den Boom van de Alliantie doken in de psyche van de 55-plusser en deden onderzoek naar hun woonwensen.

Download hier het originele artikel uit CorporatieGids Magazine editie maart 2014

Ouderen blijven langer fit en langer zelfstandig wonen. Zij zijn vertrouwd en tevreden met hun woonomgeving en hebben steeds minder de behoefte de gewilde eengezinswoning te verruilen voor een voor senioren geschikte woning. Maar is dat wel zo? ,,We hebben WoningNet onderzoek laten uitvoeren naar woonwensen en verhuisbewegingen van senioren in Amersfoort’’, legt Jennifer uit. ,,Doel is om de beschikbaarheid van woningen voor jongeren en starters in Amersfoort te vergroten. Een middel hiervoor is het bevorderen van de doorstroming van senioren uit eengezinswoningen naar geschiktere woningen voor senioren. Dat vraagt dus om inzicht in beweegredenen bij een verhuiswens’’.

Ruiken en voelen
Ze vervolgt: ,,In Amersfoort hebben we relatief veel woningen voor senioren gelabeld. Deze woningen voldoen echter lang niet allemaal meer aan de huidige woonwensen van senioren. Een deel van de woningen ‘ruikt en voelt’ ook echt als een seniorenwoning. Een 80-plusser vindt dat acceptabel en verhuist naar zo’n appartementencomplex. Deze accommodaties blijven ook nog wel een tijdje in trek. Iemand die het zoekt kan er vaak snel terecht. Maar voor de meer vitale en jongere senioren zijn deze woningen niet meer aantrekkelijk’’.

Vergrijzing
,,In Amersfoort hebben we weinig kandidaten voor seniorenwoningen, maar als we de cijfers van WoningNet analyseren, dan blijkt dat het gros toch wel in een seniorenwoning terecht komt’’, zegt Gitte. ,,Dat komt omdat we in Amersfoort heel veel (dezelfde) seniorenwoningen hebben. De slagingskans is enorm, ik denk tien keer zo groot als in andere leeftijds-groepen. In ons werkgebied Gooi en Vechtstreek hebben we bijvoorbeeld wel een tekort aan seniorenwoningen’’.

Gewoon wonen
Gitte vertelt verder: ,,Door minder woningen te labelen als seniorenwoning willen wij ze teruggeven aan de markt en bereikbaar maken voor een bredere doelgroep. Ontlabellen kan direct helpen om de beschikbaarheid en slagingskans voor jongeren en starters op de woningmarkt te vergroten. Bij de woningen die nog wel het label ‘geschikt voor senioren’ houden, willen we ons meer focussen op geschikte woon-vormen. Dus het stempel ‘seniorenwoning’ eraf en meer richten op het gewone wonen, rekening houdend met specifieke woonwensen’’.

Bron: CorporatieGids Magazine