Daniël Klinkenberg (ORGfit): Goed gefundeerde investeringsbesluiten beginnen met de basis op orde

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Iedere woningcorporatie heeft doelen geformuleerd over bijvoorbeeld verduurzaming, nieuwe woningen, leefbaarheid en onderhoud. Doelen die vragen om gedegen investeringsbesluiten om behaald te worden. Maar wat is ervoor nodig om de juiste beslissingen te nemen? Hoe weet je waar je staat en waar je investering het meeste rendeert? CorporatieGids.nl sprak erover met Daniël Klinkenberg, Managing Partner bij ORGfit. 

Volgens Daniël hebben corporaties te maken met grote opgaven rondom zaken als leefbaarheid, duurzaamheid en samenwerking. “Om gedegen invulling te geven hieraan, moeten ze ver vooruitkijken. En dus investeringsbesluiten nemen voor de lange termijn. De nauwkeurigheid van deze besluiten is afhankelijk van een aantal zaken. Denk aan wet- en regelgeving, maar ook aan de betrouwbaarheid van je sturingsinformatie. Daarbij is de grootste kostenpost voor een corporatie het onderhoud. Daarom wil je hier grip op hebben, zodat je voorspelbaarheid groter wordt en je beter gefundeerde besluiten kunt nemen voor de toekomst.”

Helder en betrouwbaar beeld
“Om weer grip te krijgen op onderhoud, zul je je vastgoedportefeuille goed in beeld moeten hebben en houden,” gaat Daniël verder. “Ken ik de staat van mijn bezit en installaties voldoende? En weet ik wanneer onderhoud moet plaatsvinden? Dat gefundeerde beeld is niet alleen essentieel om goed onderbouwde investeringsbesluiten te nemen, maar speelt ook een rol in de efficiency van je processen. Want als ik bijvoorbeeld niet weet welke installaties zich in een woning bevinden als een reparatieverzoek zich voordoet, gaat er een hoop onnodige tijd verloren. Een helder en betrouwbaar beeld van je portefeuille is dus noodzakelijk om goed gefundeerde besluiten te nemen én de efficiency van processen hoog te houden.”

Onzekere meerjarenplanning
Toch hebben veel corporaties nog niet hun basis op orde en kunnen ze nog geen gebruikmaken van betrouwbare stuurinformatie. Daniël: “Een gevolg daarvan kan zijn dat de betrouwbaarheid van je beleidswaarde onder druk komt te staan en er onzekerheid over de financiële meerjarenplanning ontstaat. Ook moet je denken aan mogelijke consequenties op het investeringsvolume, bijvoorbeeld door toenemende onderhoudslasten. Ook kan er een risico ontstaan op de vastgoedkwaliteit en een gezonde leefomgeving omdat er onvoldoende zicht is op de conditie van het vastgoed.”

Quick scan
Om corporaties te helpen betere besluiten te nemen, heeft ORGfit een quick scan ontwikkeld. “We noemen dit Vastgoed in Control,” legt Daniël uit. “Dit brengt in korte tijd de huidige status van de informatievoorziening ten aanzien van planmatig onderhoud in kaart. Middels een intakegesprek wordt de focus aangebracht voor de daaropvolgende kwantitatieve en kwalitatieve nulmeting, waarbij aan de hand van documentonderzoek en workshops de huidige staat van de informatievoorziening in beeld wordt gebracht. Op basis van de nulmeting komen we met een advies, waarbij de kwantitatieve en kwalitatieve inzichten integraal worden gedeeld, de aandachtspunten worden benoemd, de risico’s in kaart worden gebracht en een op maat gesneden implementatieaanpak wordt opgenomen. Zo krijgt de corporatie in twee tot drie weken tijd inzicht in de mate waarin je in control bent als organisatie. Vervolgens kunnen we met een implementatie van zes sprints van vier weken de organisatie volledig in control brengen.”

Nulmeting en advies
Op de vraag wat een corporatie hier precies aan heeft, zegt Daniël: “Als corporatie krijg je een nulmeting van de mate waarin je in control bent. Maar daarnaast krijg je ook meteen advies op de te nemen volgende stappen. Die zijn vertaald naar de verschillende organisatiefactoren. Allereerst systemen, oftewel hoe richt je je systemen zo in dat ze je processen optimaal ondersteunen. Processen, wat inhoudt op welke wijze je bedrijfsprocessen optimaliseert zodat ze aansluiten bij de nieuwe werkwijze om te sturen of een effectievere bedrijfsvoering. Informatie, waarbij gekeken wordt naar welke stuurinformatie nodig is om te kunnen sturen op je organisatiedoelstellingen. En de factor mens, wat ingaat op hoe je een gedragsverandering bereikt waardoor mensen meer eigenaarschap durven te pakken en zich de agile werkwijze eigen weten te maken.”

Begin met de basis
Wil je als organisatie aan de slag gaan en stappen maken naar meer gedegen investeringsbesluiten, begin dat met het op orde brengen van de basis, sluit Daniël af: “Maak de inzichten die je haalt uit je data betrouwbaar zodat je kunt optimaal kunt sturen en je doelstellingen zo efficiënt mogelijk kunt behalen.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: ORGfit