CorporatiePlein, de Schijf van 5 voor woningcorporaties: Crashdieet of leefpatroon aanpassen?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Corporaties worden door financiële schaarste gedwongen om rigoureus in vet en vlees te snijden. In korte tijd wordt er flink ‘afgevallen’ door bijvoorbeeld wijkkantoren af te stoten, te verminderen in aantal fte, processen te vereenvoudigen en te digitaliseren, en te besparen op onderhoud. ‘We moeten hetzelfde nu met veel minder mensen en middelen doen’, is een veel gehoord credo. Hoelang houdt hetzelfde doen met minder stand? Of gaat de echte uitdaging voor de nieuwe corporatie schuil in het volledig anders doen? Ofwel: hoe voorkom ik het jojo-effect na een crashdieet en pas ik het ‘leefpatroon’ van mijn organisatie structureel aan op de nieuwe marktomstandigheden.

Gezond zijn en blijven hangt mede af van je voedingspatroon. Dat geldt ook voor corporaties. Wat is een gezonde ‘leefstijl’ voor woningcorporaties? Hoe blijf of word ik als corporatie toekomstbestendig? In dit artikel gebruiken we de schijf van vijf als metafoor voor een fitte corporatie.

1) Inzicht in je eigen lichaam
Inzicht in je eigen lichaam. Wie graag wat kilo’s kwijt wil, kan een personal trainer inhuren. Deze persoon legt de vinger op de zere plek, coacht en stimuleert, maar het daadwerkelijk afvallen zal door de persoon zelf moeten gebeuren. Belangrijk is dat je hierbij je eigen lichaam kent en daarop durft te vertrouwen. Je eigen lichaam kennen vraagt om inzicht. Hoe sta je ervoor? Wat is je hartslag en bij welke inspanning haal je het gewenste resultaat? Corporaties kennen hun eigen ‘lichaam’ vaak onvoldoende. Wie doet wat? Over welke applicaties en systemen beschikken wij? Benutten we deze optimaal? Hebben we ze nog nodig? Hebben we nieuwe ‘organen’ nodig? Inzicht in je eigen lichaam is de nulmeting die aan het behalen van doelstellingen vooraf gaat. Corporaties, het is de hoogste tijd voor een medische check-up.

2) Stel jezelf doelen
Stel jezelf doelen en behoud focus. De topsporter die wil deelnemen aan de Olympische Spelen in 2018 is nu al bezig zich te focussen. Voeding, sport, leefstijl; alles staat in het teken van het hogere doel: Olympisch Goud. Een tweede prijs of minder telt niet. Corporaties zijn bij uitstek organisaties met een lange termijn doel. Er is veel ophef over de verhuurderheffing. Toch is het niets meer dan een gegeven, een aanzet om doelen voor de lange termijn te stellen en in beweging te komen. Hoe zorg ik ervoor dat mijn lichaam in staat is de prestaties te leveren op lange termijn? Hoe zorg ik dat mijn kasstroom past bij mijn lange termijn doelstelling? Welke mijlpalen wil ik tussentijds behalen? Wie onderweg te veel energie verbrandt, verliest de eindstreep uit het oog.

3) Neem tot je
Neem tot je wat een gezond lichaam nodig heeft. Nu minister Blok de teugels aantrekt, zijn er simpelweg minder paarden voor de wagen nodig. Laat staan erachter. In het licht van de versoberde kerntaak en oprukkende geautomatiseerde en gedigitaliseerde processen kan dat ook. Hoe schrijnend de reorganisaties ook zijn. Het lichaam heeft minder nodig. Personeel is het kapitaal van de organisatie. Letterlijk en figuurlijk. Waak voor te snel uitputten van het lichaam. Pleeg geen roofbouw, maar stem weloverwogen de benodigde spiermassa af op het speelveld waarin je actief bent.

4) Blijf vooruit kijken
Blijf vooruitkijken, monitoren en bijsturen.De gewichtheffer kent het fenomeen verzuring, de hardloper de man met de hamer en de wielrenner de plots opkomende hongerklop. Wie koerst en focust op het hogere doel kan onderweg soms de valkuilen over het hoofd zien. Corporaties zijn lange termijn organisaties, olietankers op een zee die kan verrassen met hoge golven, storm en tegenwind. Het besturen van een corporatie vraagt om stuurmanskunst. Is de juiste stuurman aan boord? Zorg dan voor een betrouwbaar kompas, voor actuele weersvoorspelling. Geef gas, verminder vaart of draai tijdig bij. Goede markt- en managementinformatie is als het verkennen van het parcours. Besturen is vooruitzien.

5) Een gezonde balans
Een gezonde balans in mensen en middelen. Een gezond lichaam presteert niets zonder een gezonde geest. Lichaam en geest moeten één zijn. Datzelfde geldt voor een corporatie. Er moet chemie zijn tussen management en medewerkers. De Visie & Strategie en Bedrijfsvoering & ICT moeten op elkaar afgestemd zijn. En de afdelingen Financiën, Wonen, Communicatie, Onderhoud en ICT zijn de vitale organen binnen een gezonde bedrijfsvoering. Hoeveel medewerkers heb je nodig om een gezonde corporatie te zijn? Hoeveel ICT heb je nodig om een gezonde corporatie te ondersteunen? We leven in een tijdperk waar complete huizen uit een 3Dprinter rollen en huurders via online tools corporatiemedewerkers het werk uit handen nemen. De mogelijkheden van ICT zijn onbegrensd en corporaties maken er nog maar een fractie gebruik van. Lees de markt, lees je klanten en breng je mensen en middelen in balans.

Deze schijf van vijf is geen waarheid, geen wet van meden en perzen. Het is een uitnodiging om jouw corporatie eens voor het röntgenapparaat te zetten, door de CT-scan te halen. Hoe sta ik ervoor? Wat moet ik doen om mijn organisatie gezond te krijgen en te houden? Ieder lichaam is uniek, ook al leven we in dezelfde samenleving. De vraag is dus: Welke schijf van vijf past bij jouw corporatie?

Op CorporatiePlein, bedrijfsvoering & ICT-vakbeurs vindt je voor ieder kwint uit de schijf van vijf een keur aan ingrediënten. Met welke middelen uit de schijf van vijf kan jouw corporatie zich het beste voeden? Verandering van cultuur, verandering van ERP? Uitbesteden van delen van de bedrijfsvoering? Inzet van klantportalen, mobiele ondersteuning van onderhoudsprocessen? Het kan maar zo. Kom kijken, kom proeven. Kom naar CorporatiePlein en breng de toekomst van uw corporatie op smaak.

Bron: CorporatiePlein