'Communicatiestandaard voor uniforme data-uitwisseling tussen corporaties en co-makers'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Eén van de punten waarop corporaties hun processen kunnen verbeteren, is de communicatie met co-makers. Dat stelt Bertus Meijer, Business Development Manager bij NCCW. Het bedrijf uit Almere is één van de partijen die het KOVRA-initiatief is gestart: een nieuwe communicatiestandaard waarmee de uniforme data-uitwisseling tussen corporaties en co-makers werkelijkheid moet worden.

"Toen ik in 2003 begon in de corporatiesector, werd ik enthousiast," begint Bertus. "Ik zag veel mogelijkheden om processen efficiënter laten lopen. In andere sectoren was al veel ervaring opgebouwd met het uitwisselen van gegevens, terwijl ketensamenwerking bij corporaties vooral werd gefaciliteerd via co-makersportalen. Voor corporaties betekent dit nieuwe initiatief meer inzicht in de voortgang van opdrachten, maar voor co-makers heeft dit vooral nadelen. Informatie moet dubbel worden vastgelegd, wat foutgevoelig is en onnodig veel tijd en geld kost."

Goed voorbeeld
De auto-industrie is volgens Bertus een goed voorbeeld van hoe het beter kan. "Daar is de bedrijfshuishouding van producenten en leveranciers volledig op elkaar afgestemd. Dat gaat zo ver, dat je eigenlijk kunt zeggen dat er gemeenschappelijk aan één product wordt gewerkt. Dit doen de partijen door het zoveel mogelijk delen van informatie, waardoor vraag en aanbod optimaal op elkaar worden afgestemd.Een dergelijke werkwijze betekent voor corporaties een betere benutting van beschikbare resources van co-makers, betere en goedkopere uitwisseling van informatie door automatisering en uiteindelijk meer keuze voor de huurder tegen een lagere prijs."

KOVRA
"Je kunt als sector een belangrijke stap zetten door afspraken te maken over hoe het proces eruit ziet, hoe en wat je met elkaar wilt communiceren en in welke taal je dit doet," gaat Bertus verder. "Op zoek naar een dergelijke standaard hebben wij in 2012 contact gezocht met S@les in de Bouw, een stichting die de berichtenstandaarden voor de bouw- en installatiesector ontwikkelt en beheert. Een deel van de door hen geboden standaarden kon direct worden overgenomen, maar er ontbrak nog wel iets. Vanuit Netwit, CORA, VERA, KOVON en dus S@les in de Bouw is een pilot gestart die moet leiden tot het opleveren van de missende berichten: KOVRA. NCCW voert deze pilot uit samen met Het Gooi & Omstreken, Coen Hagedoorn Bouwgroep en Herke ICT. Er was bij hen direct sprake van een 'wauw'-effect, en verbazing alom over de hoeveelheid tijd die nu wordt bespaard. Voor ons is het mooi om te zien dat het initiatief ook écht werkt."

Deze pilot moet het vervolgens mogelijk maken opdrachten digitaal te verstrekken, informatie over de voortgang uit te wisselen en de financiële en technische afhandeling volledig geautomatiseerd te laten verlopen. "Zowel de corporatie als de co-maker is hierbij gebaat. Informatieverwerking is goedkoper, sneller en betrouwbaarder. Met andere woorden; de kostprijs voor de co-maker gaat naar beneden en je ziet dat dit soort partijen daardoor lagere prijzen aanbieden. Het besef heerst dat ze zich hiermee kunnen onderscheiden. Bovendien, doen zij het niet, dan doet een ander het wel."

Verbinden van twee werelden
"Op dit moment is er nog het menselijk oog dat signaleert of alles goed binnenkomt en verstuurd wordt. Bovendien kunnen medewerkers ingrijpen in het proces zodra zich bijzondere gebeurtenissen voordoen. In de toekomst gaat alles echter geautomatiseerd, snel en op grote schaal."

"Om alles vlekkeloos te laten werken is dus meer nodig dan alleen een ERP-systeem, klantportaal of DMS. Ook zaken als een ESB en Business Process Management komen hierbij, wil je op een volwassen manier invulling geven aan KOVRA. Juist om die reden is NCCW gestart met de Corporatie Cloud, deze zaken zijn hierin geregeld. Met de Corporatie Cloud bieden wij een gemeenschappelijk hulpmiddel voor corporaties én co-makers die blijven gebruikmaken van hun ERP-systeem, maar tegelijkertijd ook genieten van 'onze' mogelijkheden op het gebied van processturing. Dankzij dit initiatief kunnen wij nog beter duidelijk maken dat de Corporatie Cloud ERP-onafhankelijk werkt."

Kleine co-makers
"Eén van de bezwaren tegen KOVRA is dat het voor kleine co-makers niet rendabel is hiervan gebruik te maken. Zij zouden te weinig opdrachten binnenkrijgen om van de voordelen te kunnen genieten. Toen we met de pilot begonnen hebben we onszelf een aantal eisen gesteld: het moet toepasbaar voor zowel grote als kleine corporaties en co-makers zijn. Dat betekent dat je niet telkens wilt overleggen over het berichtformat."

"De grootste onzekerheid was het feit dat veel corporaties werken met meerdere co-makers, maar tegelijkertijd heeft dit zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Veel corporaties hebben de samenwerking met co-makers tegen het licht gehouden, wat vaak resulteert in een reductie van het aantal leveranciers. De partijen die overblijven zijn getoetst op hun ICT-huishouding."

Veel belangstelling
Met de komst van KOVRA verwacht Bertus een 'enorme inhaalslag' op het gebied van data-uitwisseling tussen corporaties en co-makers. "Zeker wanneer je kijkt naar de situatie in andere sectoren en de positie die corporaties en bouw- en installatiebedrijven nu innemen. Processen zullen er heel anders gaan uitzien. Steeds verder geoptimaliseerd en op elkaar afgestemd met een focus op de ICT, wat het werk minder arbeidsintensief maakt. En gezien de belangstelling voor de KOVRA-pilot zal de uitrol hiervan voorspoedig verlopen." Volgens Bertus zijn meerdere corporaties voorbereidingen aan het treffen om direct na afronding van de pilot met KOVRA aan de slag te gaan.

"Ook kunnen wij nu al kijken naar andere optimalisaties die in de toekomst mogelijk zijn. Deze zijn bekend en worden in de pilot benoemd, zoals de wens om ook berichten op het gebied van resource-aanvragen en prijzenboeken te standaardiseren."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 29 maart 2016