Column: Woningcorporaties investeren verantwoord voor hun huurders

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Is het denkbaar dat woningcorporaties niet bezig zijn met betaalbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid? Klinkt vreemd toch? Niet alleen in de diverse beleidsplannen van woningcorporaties is hier ruim aandacht voor maar ook in de prestatieafspraken met huurders en gemeenten zijn bovenstaande onderwerpen prominent in beeld.

En dit heeft een goede reden. Iedereen weet dat de nog steeds groeiende groep mensen met een smalle beurs het moeilijk heeft. Tegelijkertijd staan we met z’n allen voor een geweldige uitdaging om de energietransitie vorm te geven. Helemaal na het verlies van de staat in de rechtszaak tegen klimaatorganisatie Urgenda. En last but not least staat de leefbaarheid in buurten en wijken steeds meer onder druk door een eenzijdige sociaal economische opbouw en het langer zelfstandig thuis wonen van mensen met een zorgvraag.

Dit zijn actuele vraagstukken en uitdagingen waar woningcorporaties van nu concreet mee te maken hebben. Maar toch, als het aan de directeur van de Autoriteit woningcorporaties Kees van Nieuwamerongen ligt, dan moeten corporaties terughoudend zijn met nieuwe initiatieven op bovenstaande onderwerpen. In een column die is gepubliceerd in de september-editie van CorporatieGids Magazine, pleit hij voor terughoudendheid met innovatieve initiatieven en het oplossen van problemen door corporaties. De argumenten die hij daarvoor gebruikt snijden echter geen hout. Bovendien zal zijn oproep om even af te wachten niet alleen bij corporaties de wenkbrauwen doen fronsen maar ook bij gemeenten en maatschappelijke organisaties.

Volgens Kees van Nieuwamerongen betekent in actie komen op de terreinen van betaalbaarheid, leefbaarheid en vooral duurzaamheid dat er (wederom) kans bestaat op weglekken van maatschappelijk vermogen en dat pionieren alleen maar geld kost. De onderbouwing daarvan ontbreekt helaas. Wel maakt Van Nieuwamerongen nog melding van enkele excessen uit het verleden om een waarschuwend vingertje te kunnen heffen. Daarbij bedient hij zich van de paradoxale gedachtenkronkel dat er vernieuwd moet worden door juist niet te gaan vernieuwen.

Van Nieuwamerongen is vanuit de overzeese gebieden ingevlogen als directeur van de Autoriteit woningcorporaties. Je moet inderdaad een paar jaar niet in Nederland geleefd hebben om dit soort stellingen serieus bedoeld naar voren te brengen.

Laten we even zeggen hoe het eigenlijk echt zit.

Woningcorporaties zorgen dat mensen met een laag inkomen goed en betaalbaar kunnen wonen. Daarbij horen initiatieven die problemen op deze terreinen oplossen. Daarbij horen ook initiatieven die uitvoering geven aan energie- en andere akkoorden. Dat deze oplossingen geld kosten is duidelijk, maar ze leveren ook geld op. Investeringen in duurzaamheid zorgen bijvoorbeeld altijd voor een besparing. En daarnaast is er ook nog sprake van maatschappelijk rendement.

Daarmee dragen deze activiteiten bij aan de doelstelling van corporaties. Bovendien vinden deze initiatieven veelal in samenwerking met andere partijen plaats. Vernieuwing is nodig en daadkracht en samenwerking zijn een voorwaarde. Corporaties zijn zich veelal goed bewust van de risico’s en opereren binnen de kaders van intern en extern toezicht.

Met hun activiteiten voeren corporaties mede het kabinetsbeleid uit. Het lijkt erop dat de Autoriteit woningcorporaties de aansluiting met de maatschappij ergens gemist heeft. Dat is jammer voor een organisatie die betaald wordt door alle gezamenlijke corporaties. Ter voorkoming van het weglekken van maatschappelijk geld lijkt de eerste bezuiniging al gevonden.

Hilde van Ree is directeur-bestuurder van woningcorporatie Groninger Huis. Deze column is een reactie op de column van Kees van Nieuwamerongen, directeur Autoriteit woningcorporaties bij ILT, verschenen in de september-editie van CorporatieGids Magazine.

Bron: Groninger Huis | Foto: CorporatieMedia