In veel projecten komt het testen pas laat in het proces aan bod. De focus ligt eerst op ontwerp, ontwikkeling en deadlines, waardoor testen vaak wordt uitgesteld totdat de oplevering nadert. Daarnaast wordt het belang van testen regelmatig onderschat. Zonder een doordachte aanpak en een tijdige start blijft het testen onderbelicht, wat kan leiden tot incomplete tests en onverwachte problemen. Een duidelijke teststrategie en een gestructureerde aanpak helpen dit te voorkomen. In dit blog lees je hoe je testen vanaf de start als integraal onderdeel van je project opneemt.
Begin met een helder testplan
Een succesvolle start van een project begint met een doordachte teststrategie. Door testen direct als vast onderdeel van het ontwikkelproces te beschouwen, voorkom je dat het een losse, ondergeschoven activiteit wordt. Hoe ziet het testproces eruit? Wat zijn de verwachtingen en doelstellingen? Welke testsoorten zijn nodig, en op welk moment? Door vanaf het begin concrete kaders te stellen — zoals testperiodes, deadlines en verantwoordelijkheden — houd je grip op het proces. Dit voorkomt dat testen ad-hoc worden uitgevoerd en zorgt ervoor dat de kwaliteit en betrouwbaarheid gewaarborgd blijven.
Ook is het belangrijk om te bepalen welke testomgevingen nodig zijn en hoe testdata wordt beheerd. Dit voorkomt vertragingen en zorgt ervoor dat testers altijd met representatieve gegevens werken. Een goed testplan schept duidelijkheid en helpt bij het stellen van prioriteiten, zodat kritieke onderdelen van een systeem altijd de aandacht krijgen die ze verdienen.
Lees ook eens ons blog Testmanagement intensief en tijdrovend? Niet met deze tips.
De testcoördinator: spin in het web
Goed testmanagement begint met een testcoördinator die inhoudelijk sterk is en vanaf het begin betrokken wordt. Deze persoon is de spil tussen de verschillende disciplines binnen een project en zorgt ervoor dat testen niet ondersneeuwen in de drukte van ontwikkeling en oplevering.
Door vanaf het begin betrokken te zijn, heeft de testcoördinator inzicht in alle beslissingen en keuzes die voor en tijdens het project worden gemaakt. Dit betekent dat hij niet alleen begrijpt welke technische en functionele keuzes er worden gemaakt, maar ook waarom deze worden genomen. Dit inzicht helpt bij het identificeren van mogelijke risico’s en knelpunten, zodat deze vroegtijdig kunnen worden aangepakt.
Een testcoördinator fungeert daarnaast als brug tussen business, development en leveranciers. Door deze rol vroeg aan te haken, kunnen alle betrokken partijen beter samenwerken en efficiënter communiceren over testvereisten en verwachtingen. Dit voorkomt misverstanden en vertragingen.
Een andere belangrijke taak van de testcoördinator is het bewaken van de kwaliteit. Hij zorgt ervoor dat testactiviteiten goed worden uitgevoerd en dat testresultaten correct worden geïnterpreteerd. Dit voorkomt dat kritieke fouten over het hoofd worden gezien en zorgt ervoor dat het systeem voldoet aan de gestelde eisen.
Verwachtingsmanagement en sturing
Verwachtingsmanagement is een belangrijk onderdeel van testmanagement. Wanneer een issue wordt gemeld, moet bijvoorbeeld direct duidelijk zijn wat de impact is en hoelang een oplossing zal duren. Zo kan een inrichtingsissue binnen een dag worden opgelost, terwijl een complexer probleem een week kan duren. Door hier als testcoördinator proactief op te sturen en duidelijk te communiceren naar stakeholders, blijft het project beheersbaar en worden verrassingen voorkomen.
Daarnaast helpt goed verwachtingsmanagement om testactiviteiten realistisch in te plannen. Als er bijvoorbeeld onvoldoende tijd is voor een volledige regressietest, moet vooraf worden bepaald welke onderdelen absoluut getest moeten worden en welke met minder effort kunnen worden afgedaan. Dit voorkomt dat testwerkzaamheden in tijdnood komen en de kwaliteit in het gedrang raakt.
Voorkom teststress: start op tijd
Het is een valkuil om pas in de laatste fase van een project een testcoördinator aan te haken. Wil je de kwaliteit van je project echt bewaken? Dan moet iemand vanaf het begin betrokken zijn en op de hoogte zijn van alle beslissingen. Door testen van meet af aan structureel in te bedden in het project, voorkom je last-minute stress, onverwachte bugs en onnodige kosten. Het zorgt voor een voorspelbaar, beheersbaar proces waarin kwaliteit centraal staat. Goed testmanagement brengt rust en structuur en draagt bij aan een succesvolle projectoplevering.
Wil je meer grip op je testproces en een solide teststrategie? Onze ervaren testcoördinatoren kennen de branche én systemen door en door. Met hun expertise zorgen ze voor een gestructureerde aanpak en een soepel testproces. Neem voor meer informatie contact met ons op.
Bron: BE Impulse, Foto: BE Impulse
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - Maart 2025 Inhoud Harry Platte (Parteon): Groot dromen, klein doen Laurens Flierman (NEH): Risico’s beter beheersen door…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.