Bijna 30% van de woningcorporaties kiest waardering op marktwaarde

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Zes corporaties meer dan vorig jaar kiezen er voor hun sociale (DAEB) bezit te waarderen opmarktwaarde in verhuurde staat, zo blijkt uit onderzoek van Reasult. Een grotere transparantie en een betere vergelijking met de markt worden genoemd in de toelichting op de gewijzigde waarderingsgrondslag.

Na het verstrijken van de deadline van 1 juli zijn de meeste jaarrekeningen van woningcorporaties over 2013 verschenen. Van de in totaal 113 corporaties, met meer dan 6.000 verhuurbare eenheden (vhe), waren 107 jaarrekeningen beschikbaar en werden meegenomen in het onderzoek.

Walter Wind, senior business consultant bij Reasult: ”We hadden een grotere stijging verwacht, mede omdat volgens de Corporatie Survey van Finance Ideas bijna de helft van de corporatiebestuurders aangeeft inzicht te hebben in de marktwaarde van haar DAEB bezit. Waarschijnlijk heeft Finance Ideas meer grotere woningcorporaties betrokken in het onderzoek. In de groep van de grootste corporaties (> 20.000 vhe), is namelijk bijna 60% over op marktwaarde en kiest nog slechts één corporatie voor historische kostprijs.

In het whitepaper RJ645 - Waardering DAEB in jaarrekening 2013 zijn de resultaten van het onderzoek opgenomen.

Bron: Reasult