Anthony van Kessel (BrabantWonen): Kosten besparen door gebruik te maken van onze ANBI-status

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Als woningcorporatie moet je altijd scherp blijven op je kosten. Want wat je ontvangt aan huur, kun je immers maar één keer uitgeven aan nieuwbouw, onderhoud of verduurzaming. Zo min mogelijk uitgeven aan bedrijfslasten is daarom het credo. BrabantWonen doet dat onder meer door te besparen op ICT-licenties. Hoe doe je dat en wat levert het op? CorporatieGids.nl sprak daarover met Anthony van Kessel, Senior Informatiebeheerder bij BrabantWonen.

BrabantWonen – verantwoordelijk voor zo’n 15.000 woningen in en rond Oss en ’s-Hertogenbosch – bespaarde eind 2020 zo’n 100.000 euro. Anthony: “Dit hebben we in een paar minuten gerealiseerd, middels het indienen van een aanvraag via een webpagina van Microsoft. We maken nu namelijk gebruik van onze ANBI-status – algemeen nut beogende instelling – bij het kopen van licenties. En omdat deze een stuk voordeliger zijn dan de reguliere licenties waar we gebruik van maakten, kunnen we de komende jaren veel geld besparen.”

Meer financiële kracht
De corporatie haalt de besparing door de licenties van Office 365, MS Project, MS Visio, MS BI en MS AX 2009 over te zetten. “De primaire motivatie hiervoor was kostenbesparing,” vertelt Anthony. “Doordat we hiermee geld besparen, hebben we de komende jaren meer financiële ruimte waarmee we onze huurders beter van dienst kunnen zijn.”

Geen functieverlies
Bij het overzetten van de licenties is BrabantWonen ondersteund door CorporatieWinkel.nl. “Het fijne is dat voor BrabantWonen uiteindelijk niets is veranderd, behalve dat we veel geld besparen. Er is dan ook geen sprake van functionaliteitsverlies. Door onze ANBI-status worden we door Microsoft gezien als non-profit organisatie, waardoor de besparing ook volledig legaal is. Iets wat uiteindelijk wel verandert, is dat wij alle licenties nu onderbrengen bij één organisatie, CorporatieWinkel.nl. Zo besteden we het beheer daarvan uit en kunnen we ons richten op onze kerndoelen.”

Terugwerkende kracht
Op de vraag waarom BrabantWonen nu de besparing realiseert, antwoordt Anthony: “We zijn pas sinds kort op de hoogte van deze mogelijkheid. Helaas is het niet mogelijk om de besparing ook met terugwerkende kracht te realiseren. Maar het stelt ons wel in staat de komende jaren de bedrijfslasten te verminderen.”

“Zoals gezegd geeft dit ons extra financiële middelen om te besteden aan onze woningen en huurders. Het is daarom voor collega-corporaties zeker belangrijk om te checken of zij ook al gebruik maken van hun ANBI-status. Zo nee, dan kunnen ze op dezelfde manier een groot bedrag besparen.”

Bron: CorporatieMedia, Foto: Shutterstock