Annelies van den Berg (Chaptr2): Kritische ondergrens marktaandeel komt voor aantal ERP-spelers in zicht

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De corporatiesector is niet groot genoeg voor alle huidige ERP-leveranciers. Dat zegt Annelies van den Berg, directeur Chaptr2 (voorheen HC&H Consultants) bij de presentatie van de nieuwste cijfers uit de jaarlijkse ERP-monitor van CorporatieGids Magazine. “Bij een marktaandeel van minder dan 20 procent wordt productontwikkeling, innovatie en het op peil houden van het kennisniveau van medewerkers lastig.” Een gesprek over marktaandelen van ERP-leveranciers en selecterende corporaties in een krimpende markt. 

“Het aantal corporaties dat selectietrajecten start is iets afgenomen ten opzichte van de laatste twee jaar, maar er is nog steeds voldoende beweging in de sector,” begint Annelies het gesprek. “Kleinere corporaties zoeken steeds meer de samenwerking op of sluiten zich aan bij een samenwerkingsverband. Dit betekent dat er ook selectietrajecten plaatsvinden waarbij meerdere corporaties samen een selectietraject doorlopen en samen kiezen voor een ERP-oplossing. De implementaties vinden een enkele keer ook gezamenlijk plaats, maar vaker niet. De middelgrote en grote corporaties selecteren zelfstandig, maar kijken ook waar in omvang vergelijkbare corporaties klant zijn.”

Cloudmigratie
Vooral klanten die gebruikmaken van de ERP-oplossing van NCCW – en in mindere mate Itris en CTAC/SAP – starten selectietrajecten, zo blijkt uit de cijfers. “Corporaties die de migratie naar de cloudproducten van hun huidige ERP-leverancier Aareon of cegeka-dsa moeten maken, acteren verschillend. Een deel van deze corporaties kiest zonder marktverkenning voor de cloudoplossing. Een tweede groep start een marktverkenning of kiest voor een toepasbaarheidsonderzoek of selectietraject.”

Verkennen en toepassen
Bij een marktverkenning vindt een korte kennismaking met ERP-systemen en -leveranciers plaats om te bepalen of een selectietraject interessant is. “Daarbij wordt gekeken naar product, prijs en de toekomstvisie van de leverancier,” legt Annelies uit. “Bij een toepasbaarheidsonderzoek wordt onderzocht of het cloudproduct van de huidige ERP-leverancier passend is voor de corporatie, feitelijk een selectietraject met één leverancier. Een derde groep kiest direct voor een selectietraject met meerdere leveranciers. De verwachting is dat de komende jaren meer klanten van cegeka-dsa en Aareon een toepasbaarheidsonderzoek, marktverkenning of selectietraject starten omdat zij niet automatisch de stap naar de SaaS variant willen maken.”

Digitaal, hybride en fysiek
Op de vraag of ‘corona’ selectietrajecten blijvend heeft veranderd, zegt Annelies: “In coronatijd werden selectietrajecten soms volledig digitaal uitgevoerd. Voor kennismaking met de verschillende oplossingen wordt dit niet als beperkend ervaren. Maar selecties gaan niet alleen om een keuze voor het best passende ERP-systeem, maar vooral ook over het aangaan van een partnership met de best passende leverancier. Voor dit laatste is het belangrijk dat er ook fysieke bijeenkomsten zijn om kennis te maken met de leveranciers. Vanaf eind mei 2021 zien we wel steeds meer gesprekken en demonstraties op locatie bij de corporaties of in hybride vorm. Het proces van selecteren is niet wezenlijk veranderd ten opzichte van het pré-corona tijdperk.”

Vertraging implementatietrajecten
Een belangrijke constatering die Annelies doet, is dat een aantal implementatietrajecten vertraging oploopt. “Hierdoor worden implementaties later gestart of wordt de livegang van het nieuwe ERP-systeem uitgesteld. Oorzaken zijn verschillend: door corona was het gedurende een implementatie nodig om de samenwerking in het project aan te passen of men vond het niet wenselijk om opleidingen online te geven, de corporatie heeft meer tijd nodig om de transitie ook in de organisatie te laten landen, capaciteitsproblemen bij ERP-leveranciers of ‘kinderziektes’ bij nieuwe SaaS ERP-systemen. Daarnaast heeft uitstel van implementatie of livegang bij de ene corporatie ook effect op de planning van implementaties bij de andere corporaties.”

NCCW
Als we naar de marktaandelen (zie de tabellen) kijken, valt op dat het aantal corporaties dat afscheid neemt van NCCW onverminderd doorgaat. “Van 81 klanten in 2019, naar 72 in 2020, 64 in 2021 en 49 in 2022, waarbij wij in de ERP-monitor alleen kijken naar corporaties met meer dan 1.000 vhe. Het marktaandeel daalt in 2022 naar 6 procent, wat de vraag oproept hoelang NCCW het nog volhoudt, als er ook geïnvesteerd moet worden in productontwikkeling en -innovatie,” zegt Annelies hierover.

SAP
Het marktaandeel SAP neemt ook verder af. Na Ieder1 (2018), Ymere en HaagWonen (2019) neemt ook Talis komend jaar afscheid van haar SAP-oplossing. “Er zijn dan drie corporaties die gebruikmaken van een SAP-oplossing, waarvan er één gebruikmaakt van de Fit4Woco-oplossing.”

Itris
“Itris heeft het vooral lastig in het segment van de middelgrote corporaties. Dit geldt zowel in selectietrajecten als voor het behoud van bestaande klanten. Van de 6 corporaties met meer dan 10.000 vhe’s die gebruikmaken van ViewPoint, neemt na ZOwonen (2020) komend jaar ook KleurrijkWonen afscheid. Daarentegen zijn er ook corporaties die hun contract met Itris verlengen.”

Nieuwe implementaties
Nieuwe implementaties in 2021 hebben alleen betrekking op Dynamics Empire Online (cegeka-dsa), Tobias365 (Aareon) en ViewPoint (Itris). “Hercules, NCCW en SAP/CTAC halen geen nieuwe klanten binnen. Voor de implementaties die een geplande livegang in 2022 hebben, geldt hetzelfde. Uitzondering hierop is nieuwkomer Spacewell (Axxerion) die eind dit jaar live gaat bij studentenhuisvester DUWO. Studentenhuisvester Idealis volgt in 2022.”

Beperkt aantal fusies
In 2021 heeft een beperkt aantal fusies – zeven - plaatsgevonden. “Het betreft voornamelijk kleine corporaties die met elkaar fuseren of kleine corporaties die opgaan in een grotere corporatie,” licht Annelies toe. “Alle corporaties hebben voor één van de al in gebruik zijnde ERP-systemen gekozen. In alle gevallen is BIS van NCCW uitgefaseerd als er door de fusiepartner gebruik werd gemaakt van een ander ERP-systeem.”

Selectietrajecten
De bovengenoemde mutaties in ogenschouw nemend, zegt Annelies: “Mijn verwachting is dat de grotere Itris- en NCCW-corporaties die nog geen selectietraject hebben gestart, dat wel gaan doen op het moment dat hun contractperiode afloopt. Hetzelfde geldt mogelijk ook voor SAP- en Hercules-corporaties.”

DataBalk
Vorig jaar kondigde DataBalk aan met een ERP-oplossing de markt te betreden. “DataBalk is erg actief en heeft met veel corporaties contact,” zegt Annelies daarover. “In sommige selectietrajecten hebben ze ook mee kunnen doen, maar zijn daarbij niet als winnaar uit de bus gekomen. Met de overname van Kubion hebben zij wel direct een groep klanten in huis gehaald waar in potentie ook hun ERP-oplossing kan worden aangeboden. Wanneer hun ERP-oplossing GRIP klaar is voor operationeel gebruik, verwacht ik dat DataBalk in steeds meer selectietrajecten gaat meedoen. Dan maken zij met hun op Microsoft gebaseerde, cloud-ERP-oplossing zeker kans bij corporaties die het aandurven om met een nieuwe partij in zee te gaan.” DataBalk laat weten dat ze, buiten de selectietrajecten om, momenteel haar ERP-oplossing bij twee corporaties in een testopstelling aan het implementeren zijn. DataBalk en de betreffende corporaties hebben afgesproken daar in deze fase nog niet over te communiceren in de media.

Ratrace
Alles in ogenschouw nemend stelt Annelies dat de corporatiesector niet groot genoeg is voor een grote groep ERP-leveranciers. “In de hoogtijdagen van ERP-leveranciers waren er tien aanbieders. Met de snelle ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie is het noodzakelijk dat ERP-leveranciers ook in staat zijn hun product verder te ontwikkelen (standaarden, functionaliteit, procesautomatisering), te innoveren (RPA, chatbots, AI) en hun medewerkers te ontwikkelen. Dat kan alleen als de ERP-leverancier een significant marktaandeel heeft. Bij een marktaandeel minder dan 20 procent wordt dit lastig en zoekt de klant uiteindelijk naar een andere ERP-leverancier die de ‘ratrace’ wel kan bijhouden.”

Mutaties per segment naar aantallen vhe

1.000-5.000 vhe’s
23 corporaties selecteerden en/of implementeerden in 2021 een nieuw ERP-systeem, waarvan er 7 inmiddels live zijn gegaan. 7 corporaties gaan op 1 januari 2022 over op een ander systeem, de overige 9 in de loop van 2022 en 2023. 20 corporaties hebben voor een andere leverancier gekozen, 3 corporaties kozen voor een nieuw product van dezelfde leverancier.

5.000-10.000 vhe’s
9 corporaties selecteerden en/of implementeerden in 2021 een nieuw ERP-systeem, waarvan er 2 inmiddels live zijn gegaan. De overige corporaties gaan in 2022 over op een ander systeem. 5 corporaties hebben voor een andere leverancier gekozen, 4 kozen voor een nieuw product van dezelfde leverancier.

10.000-20.000 vhe’s
4 corporaties selecteerden en/of implementeerden in 2021 een nieuw ERP-systeem. 2 corporaties gaan in de loop van 2022 live, de overige 2 corporaties gaan per 1 januari 2023 live. 2 corporaties hebben voor een andere leverancier gekozen, 2 corporaties kozen voor een nieuw product van dezelfde leverancier.

Meer dan 20.000 vhe
2 corporaties implementeerden in 2021 een nieuw ERP-systeem. Beide corporaties gaan in 2022 live. 1 corporatie heeft voor een andere leverancier gekozen, 1 corporatie gaat van een hybride oplossing (2 ERP-systemen als basis) naar een nieuw product van één van deze leveranciers.

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Shutterstock