André van Delft (DEMO Consultants): Voorbereid, verbonden én geïnformeerd zijn om nieuwe uitdagingen aan te gaan

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

DEMO Consultants viert dit jaar haar vijfde lustrum. Samen met directeur André van Delft blikt CorporatieGids.nl terug op de afgelopen 25 jaar én kijken we vooruit naar de toekomst. Wat zijn volgens hem de grootste veranderingen, wat is de rol van nieuwe technologieën en hoe vliegen woningcorporaties de uitdagingen van morgen aan? “Drijvende factoren van een sneller veranderende wereld zijn disruptieve technologieën als digitalisering, kunstmatige intelligentie, en robotisering.”

De afgelopen 25 jaar is de sector enorm veranderd, begint André het gesprek. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar de huurders, zie je dat bepaalde thema’s als betaalbaarheid, beschikbaarheid en duurzaamheid veel belangrijker zijn geworden. Daarnaast is er een enorme fusiegolf geweest en daarmee – of parallel daaraan – is een grote professionaliseringsslag in de sector gemaakt. Als ik de afgelopen 25 jaar door de bril van DEMO bekijk, is de belangrijkste ontwikkeling ‘by far’ de automatiserings- en huidige digitaliseringsslag geweest.”

Snelle veranderingen
Die veranderingen volgen elkaar steeds sneller op, gaat André verder. “De komende tien jaar zullen meer veranderingen brengen dan de afgelopen vijftig. We hebben het afgelopen jaar gezien dat onder druk alles vloeibaar wordt. COVID-19 heeft een enorme impact gehad op gezondheid, sociale cohesie, economische vraagstukken en leefbaarheid. We zien dat wonen en werken in ‘no time’ een hele andere balans heeft gekregen. En ook file-vraagstukken waar wij bijvoorbeeld al dertig jaar over praten, waren binnen twee maanden opgelost. De discussie over wel of niet thuiswerken en in welke vorm is versneld gevoerd. Dit stelt nieuwe eisen aan het bezit van corporaties.”

Klimaat en demografische veranderingen
Daarnaast gloort een andere grote aanjager voor verandering aan de horizon. “De wereld zal geconfronteerd worden met sterke klimaat- en demografische veranderingen, met een focus op duurzaamheid en energiezuinigheid. Dit zal grote invloed hebben op de functionaliteit en kwaliteit van woningen. Gasloos en hernieuwbare brandstoffen worden leidend, en we hebben ook een enorme opgave om grote aantallen woningen bij te bouwen. Dat kan alleen door meer industrieel te bouwen en processen verder te digitaliseren, waarbij BIM een centrale rol speelt. DEMO is initiatiefnemer bij verschillende projecten op dit gebied en hecht zeer grote waarde aan het initiëren en deelnemen aan deze projecten, om samen met universiteiten, kennisinstellingen, industrie en ICT-partners met innovatieve oplossingen te komen.”

Nieuwe technologieën
De nieuwe technologieën die woningcorporaties ondersteunen hun doelen te behalen lopen sterk uiteen, gaat André verder. “Dat verschilt van metselrobots tot laserscanning, en van Internet of Things tot nieuwe inspectietechnieken voor woningen. En hoewel we vooruitkijken is de toekomst dichterbij dan je denkt. Wij passen deze nieuwe technologieën al op twee manieren toe: voor het optimaliseren van energiezuinigheid en het versnellen van renovaties. Daarnaast raken grondstoffen uitgeput op een schaal die we nog niet eerder hebben meegemaakt, waardoor een circulaire benadering ook steeds noodzakelijker zal worden in de sector.”

Be prepared, be connected, be informed
In het licht van deze uitdagingen heeft DEMO twee jaar geleden haar visie aangescherpt tot ‘Be prepared, be connected, be informed’. “Omdat de wereld steeds sneller verandert, moeten we flexibeler zijn en ons beter kunnen aanpassen,” licht André toe. “Niet alles is te voorzien waardoor je voorbereid moet zijn op het onbekende. Flexibiliteit en veerkracht staan daarin centraal. Om beter te begrijpen wat er om je heen gebeurt en te kunnen anticiperen, is het verstandig om verbinding te zoeken in netwerken, tussen medewerkers en met klanten, maar ook in technische zin. En om de veranderingen het hoofd te kunnen bieden, is het steeds belangrijker goed geïnformeerd te zijn. Tijdens een van de coronapersconferenties werd gezegd ‘In crises als deze moet je met 50 procent van de kennis 100 procent van de besluiten nemen’. De kans op succes is uiteindelijk het grootste als je over de juiste informatie beschikt.”

Topsport
Het verzamelen van data wordt daarbij steeds belangrijker voor woningcorporaties. André: “We zien de eerste toepassingen van technieken als ‘predictive maintenance’, woningen die worden uitgerust met sensoren en softwareprogramma’s die ontwerpen met behulp van kunstmatige intelligentie . Wil je hiervan gebruikmaken, dan is het van belang om op de juiste manier data te verzamelen. Je ziet het bijvoorbeeld al in topsport als de Formule 1 of voetbal waar data inzicht verschaft, mits het op de juiste manier wordt gewonnen. Door gebruik te maken van open data, gegevens op locatie of gegevens op afstand, kun je als corporatie enorme kansen benutten. Daarbij is het belangrijk hier wel beleid op te voeren. Bijvoorbeeld door dataminimalisatie of het aanwijzen van dataverantwoordelijkheden. Want uiteindelijk kun je hierdoor kosten besparen én de woonkwaliteit van huurders verbeteren.”

Disruptie
Drijvende factoren van een steeds sneller veranderende fysieke én virtuele wereld, noemt André disruptieve technologieën als kunstmatige intelligentie, robotisering en digitalisering. “Deze technieken gaan de komende jaren het grootste effect hebben op de sector. Gebouwen en woningen worden hierdoor bijvoorbeeld veel slimmer. Zo wordt momenteel de Smart Readiness Indicator geïntroduceerd in Europa waarmee men kan vaststellen hoe slim een gebouw is en waar verbeterpunten liggen om het wooncomfort te verhogen. Maar ook het gebruik van nieuwe scanmethoden om gemakkelijk BIM-modellen of digital twins te genereren kunnen het bouwen en onderhouden van vastgoed verbeteren.”

Praktische tools
DEMO heeft twee inspiratiebronnen als het gaat om de ontwikkeling van haar software, gaat André verder. “Namelijk internationaal onderzoek en de behoefte van onze klanten aan praktische tools om hun werk makkelijker te maken. BIM wordt nu gemeengoed terwijl wij er 20 jaar geleden al mee in aanraking kwamen. Hetzelfde geldt voor overleggen via Teams. Dat betekent dat dingen in de tijd op zijn plek moeten vallen. Onze asset- en portefeuillemanagementtool RE Suite zorgt voor continuïteit in informatievoorziening en borgt processen binnen organisaties. In deze Suite experimenteren wij ook met het integreren van nieuwe technologieën. Zo hebben we in de loop der jaren BIM, GIS, dashboarding, mobiele inspecties, big data, AI, IoT en digital twins toegevoegd. Soms bleef het bij een experiment en soms is het zo’n logisch onderdeel, dat we het ons nauwelijks nog kunnen voorstellen dat we het ooit zonder deden. Momenteel zijn we ook aan het onderzoeken hoe we via smartphones laagdrempelig op een goedkope manier gebouwen kunnen scannen en in de RE Suite gebruiken, iets wat ongetwijfeld de komende jaren ingezet zal worden.”

Transparantie en communicatie
Door de veranderingen is de menselijke maat niet altijd even goed meer zichtbaar. “Maar hoe schaarser dingen zijn, hoe groter de waarde wordt. Dat geldt dus ook voor het persoonlijke contact tussen woningcorporaties en hun huurders. De basis van een goede en prettige samenwerking en relatie tussen personen en organisaties is vertrouwen, dat laat zich niet automatiseren. Het beschikken over een juiste context bij het nemen van de juiste beslissingen laat zich niet robotiseren. En het belang van ethiek laat zich niet digitaliseren. Daarom hechten we bij DEMO aan transparante communicatie met onze klanten, samenwerken op basis van gelijkwaardigheid en streven wij naar langdurige samenwerking met onze klanten en partners. Een persoonlijke maar professionele omgang met elkaar om heldere doelen te bereiken. We denken dat dat voor woningcorporaties op dezelfde manier werkt. Door onze software in te zetten, worden de dingen die geautomatiseerd kunnen worden, sneller, beter en efficiënter gedaan. Daardoor komt meer tijd vrij om over de essentiële zaken na te denken.”

Andere wereld
Daarbij is de toekomst niet langer een verlengstuk van het heden, gaat André verder. “Daarmee bedoel ik: de problemen en uitdagingen die wij in het verleden hadden, zijn niet meer de uitdagingen van het heden en de toekomst. De technologische oplossingen die we tot onze beschikking krijgen, bieden mogelijkheden die wij niet eerder hebben gehad. Wij worden echt met nieuwe vraagstukken geconfronteerd. De ontwikkelingen gaan daarnaast sneller en zijn moeilijker voorspelbaar. Bij corporaties zie je dat terug in een verandering van de doelgroep zoals geografische verschuivingen en andere woonvormen, de betaalbaarheid van de woning en grotere aandacht voor gezondheid en veiligheid. Echt een andere wereld dus dan 25 jaar geleden.”

Data verzamelen en koppelen
“De komende periode willen wij onze visie over deze andere wereld verder delen,” sluit André af. “Bijvoorbeeld over de tools en methodieken vanuit onze Europese onderzoeksprojecten voor het verzamelen van data, het koppelen van deze gegevens aan BIM-modellen en de toepassing van ‘Scan to BIM’.”

Dit visieartikel is het eerste van een vierluik over nieuwe ontwikkelingen vanuit de EU Horizon 2020-projecten waar DEMO Consultants in participeert. Deze ontwikkelingen bestaan uit praktische tools en methodieken die relevant zijn voor woningcorporaties in het licht van de uitdagingen waar zij voor staan. Dit zijn onderwerpen als een nieuwe methodiek voor het verzamelen van bewonersinformatie, data koppelen aan specifieke ruimtes in een BIM-model en de toepassing van ‘Scan to BIM’.

Bron: CorporatieMedia, Foto: DEMO Consultants