Aareon en EntrD samen de markt op

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Aareon Nederland ontwikkelt en implementeert toepassingen en diensten voor diverse markten en heeft een van de meest gebruikte ERP-pakketten voor woningcorporaties ontwikkeld: Tobias AX. EntrD is eveneens een softwareontwikkelaar, maar dan op het gebied van het slim anonimiseren van data. Door te gaan samenwerken bieden Aareon en EntrD klanten van Aareon sinds kort een plug & play oplossing om gegevens van huurders te maskeren!

Sinds 25 mei moet elke woningcorporatie compliant zijn als het gaat om de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AGV). En daar is nog bergen werk te verzetten, werd duidelijk bij Aareon en EntrD. ‘Waar we veel corporaties bijvoorbeeld nog mee zien worstelen is het gebruik van persoonsgegevens buiten de productieomgeving’, zegt Eric Hoefman (EntrD). ‘Denk aan het testen van software. Een ‘kopietje productie’ is het betrouwbaarst om mee te testen, maar het mag niet.’

Wel representatief, niet herleidbaar
Om dit dilemma weg te nemen, ontwikkelde EntrD de Datafactory: een tool waarmee persoonsgegevens slim geanonimiseerd of gepseudonimiseerd kunnen worden, zodat ze te gebruiken zijn buiten de productieomgeving. Gegevens blijven representatief, maar zijn niet meer herleidbaar tot unieke personen. 

Toen Arie van der Deijl (Aareon) hiervan hoorde, zag hij direct de toegevoegde waarde:

“Om corporaties te ondersteunen bij het maskeren van data over de keten heen, levert Aareon in samenwerking met EntrD een speciaal voor Tobias AX geconfigureerde versie van de Datafactory. Hiermee worden de persoonsgegevens geanonimiseerd, niet alleen binnen Tobias AX maar voor alle toepassingen van Aareon waarin privacygevoelige gegevens te vinden zijn. Nog belangrijker, wij willen onze klanten helpen om ook gemaskeerd te kunnen testen als zij andere softwareoplossingen gebruiken dan de modules van Aareon.“

Samenwerking
De samenwerking tussen de twee levert een compleet verhaal op voor klanten. EntrD verzorgt de configuratie en de implementatie van de Datafactory terwijl Aareon de inhoudelijke kennis levert van het datamodel en zorgt dat de Datafactory ook bij toekomstige releases naadloos blijft aansluiten.

‘Voor veel organisaties voelt dit probleem als groot en ingewikkeld’, zegt Hoefman. ‘Maar technisch gezien is het niet moeilijk en tijdrovend. De complexiteit zit hem erin dat de wet je dwingt om anders te werken. Met de Datafactory nemen we een deel van die complexiteit juist weg. En dat moet, want een kopietje productiedata draaien kan echt niet meer.’

EntrD, opgericht in 2014, is een softwareontwikkelaar gespecialiseerd in data privacy. Met haar Datafactory Suite helpt EntrD haar klanten om veilig, snel en compliant te werken met persoonsgegevens.

Aareon is actief in de sectoren woningcorporaties, commercieel vastgoed, (lokale) overheid, zorg, handel & logistiek en facilitymanagement. In elk van deze sectoren onderscheiden wij ons door oplossingen die zich kenmerken door de veelzijdigheid, gebruiksvriendelijkheid en optimale functionaliteit. 

Aareon Nederland maakt onderdeel uit van de Aareon Groep: Europa's grootste leverancier van software voor vastgoedbedrijven (commercieel en sociaal), outsourcing en consultancy.

Bron: EntrD