'Aanpak WoningNet maakt passend toewijzen makkelijk voor corporaties én woningzoekenden'

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Over iets minder dan één maand moeten alle woningcorporaties in Nederland voldoen aan passend toewijzen. Een uitdagende opgave die vaak de nodige veranderingen vereist binnen een organisatie. Om corporaties hierbij te helpen, wil WoningNet hen ontzorgen op het gebied van woonruimteverdeling. Bas Koerhuis, innovatiemanager bij het bedrijf uit Weesp, legt uit: "De regelgeving is ingewikkeld en vaak lastig te begrijpen. Met deze aanpak worden corporaties en woningzoekenden zo min mogelijk belast."

Het grootste probleem rondom passend toewijzen is volgens WoningNet dat woningzoekenden de regelgeving niet goed begrijpen. Bas legt uit: "Dit kan ten koste gaan van het efficiënte werkproces zoals dat is ingericht rondom het opnieuw verhuren van een woning. Daarnaast is het van groot belang dat het inkomen zorgvuldig en correct wordt berekend; één euro verschil kan ertoe leiden dat iemand niet in aanmerking komt voor een woning. Dit moet dus goed gecontroleerd worden."

Bewust en realistisch
WoningNet helpt corporaties door woningzoekenden alleen naar woningen te sturen waarvoor zij in aanmerking komen. "Het is belangrijk dat potentiële huurders bewust en realistisch kunnen kiezen. Daarom laten wij ingelogde woningzoekenden alleen huurhuizen zien waarop ze mogen reageren. Als een woning niet passend is, dan zien zij die niet. Daarnaast krijgen ze bij elke woning te zien hoe groot hun kans hierop is, het aantal reacties en eventueel hun actuele positie in de wachtrij."

"Uiteindelijk zal dit voor de corporatie veel tijd en werk schelen. Foute reacties worden automatisch voorkomen. Daardoor kan het woonruimteverdeelproces veel efficiënter plaatsvinden, met inachtneming van de nieuwe regels. Ook heb je minder 'slecht nieuws gesprekken' aan de balie met teleurgestelde nieuwe huurders, die dachten dat hun nieuwe woning wél passend was."

Geen impact op proces
Door de nieuwe oplossing van WoningNet, heeft passend toewijzen volgens Bas geen impact op het woonruimteverdeelproces van een corporatie. "Zij moet alleen zorgen dat het inkomen van de huurder goed wordt berekend en vastgelegd. Dit kunnen ze overigens goed regelen met het Inkomensregistratieformulier."

"Het enige dat woningzoekenden zullen merken aan de update, is dat ze in sommige gevallen minder aanbod zien dan voorheen," gaat de Innovatiemanager van WoningNet verder. "Voor sommige groepen zal deze mindere keuze ook kunnen resulteren in een lagere slagingskans, omdat het aantal woningzoekenden dat voor één woning kiest groter kan zijn."

Controle over variabelen
Volgens Bas behouden corporaties daarnaast de controle over een grote hoeveelheid variabelen. "Ze kunnen bijvoorbeeld in hun eigen huur-inkomentabel aangeven hoe WoningNet moet omgaan met inkomens en huren. Binnen een regio kan dit dus per corporatie verschillen."

"In ons systeem wordt daarnaast bijgehouden wanneer een woningzoekende voor het laatst zijn inkomen heeft bijgewerkt. Wanneer zijn gegevens verouderd zijn, krijgt hij daarvan een melding. Deze wordt elke keer getoond wanneer hij inlogt of een reactie bij een woning plaatst, totdat de gegevens zijn bijgewerkt. Een regio kan zelf bepalen of een woningzoekende ook mag reageren met zulke verouderde gegevens. Zo wordt niet alleen de efficiency van passend toewijzen verhoogd, maar ook de kwaliteit vergroot."

Bron: Johan van den Beld | CorporatieMedia - 11 december 2015