Wat een rollercoaster was afgelopen jaar! Op persoonlijk en zakelijk vlak hebben velen wel wat moeten doorstaan. Een lockdown gaat je niet in de koude kleren zitten. Ik draai al wat jaartjes mee op deze aarde, en heb een jaar als 2020 nog nooit in mijn leven meegemaakt.
Een jaar zoals 2020 brengt bewust of onbewust toch ook een moment van bezinning. Veel bedrijven moesten gedwongen de deuren sluiten en zijn gaan nadenken over hun toekomst. Snel werd geanticipeerd op de nieuwe situatie. Restaurants waren gesloten, maar je kon er nu wel eten afhalen of thuis laten bezorgen. Fysieke winkels gingen online en kregen een webshop. Een standbouwer kon prima mee in de bouw en een professioneel gitarist ging vakken vullen bij de Albert Heijn. Een transitie die nodig was en is om te overleven. De echte ondernemers stonden op en deden waar ze goed in zijn; ondernemen en overleven.
Boost voor de technologiesector
Door corona kreeg onze branche juist een boost. Digitale communicatie was de laatste jaren al met een opmars bezig, maar in 2020 heeft het zijn onmisbare waarde bewezen. Doordat we met elkaar op afstand konden werken en communiceren, konden we ook door.
Veel mensen hebben een haat/liefde verhouding met technologie. Vanzelfsprekend willen wij alles wat privé is, privé houden. Grote techgiganten als Google, Facebook en LinkedIn willen juist veel van ons weten. De data die ze over ons hebben kan ons ook helpen. Hierdoor kan betere en op maat gesneden dienstverlening worden geleverd. Maar ja, dan weten ze wel heel veel van ons, en wil je dat wel?
Dat is denk ik een vraag, die je je per organisatie moet stellen. De CoronaMelder app is bijvoorbeeld circa 4,2 miljoen keer gedownload. Nederland telt circa 17,5 miljoen mensen. Waarom besluit de meerderheid niet mee te doen, aan iets dat kan helpen bij een oplossing? Vertrouwen!
Weinig vertrouwen in veilige omgang met data
Wij als technologie sector moeten er alles aan doen om technologie toegankelijk en inzichtelijk te maken. Geen gerommel met data of mensen benaderen als ze dat niet willen. Zo word ik nog regelmatig gebeld door allerlei bedrijven, ondanks ingeschreven te staan bij het ‘Bel me niet register’. Als branche moeten wij het voortouw nemen en juist ‘het braafste jongetje van de klas’ willen zijn. Voor ons moet dit een geuzentitel zijn!
In 2020 heeft de creditmanagement branche zijn waarde bewezen. Door humaan te incasseren, door digitale communicatie te optimaliseren en door service te blijven verlenen. Ook heeft de technologiesector laten zien dat ze van onmisbare waarde zijn. Door te laten zien waar je niet moet zijn, door thuiswerken mogelijk te maken, razendsnel webshops te bouwen en mensen online te laten samenwerken. We hebben laten zien dat wij het vertrouwen waard zijn.
Thuiswerken in 2021
In 2021 zetten wij allemaal de schouders er weer onder. Natuurlijk hebben wij behoefte om weer fysiek samen te komen en samen te werken. Maar vergeet niet dat we een land kunnen zijn met minder files; door thuis te werken. Dat we ook prima in Nederland op vakantie kunnen, en niet altijd een vliegvakantie nodig is. Dat een vergadering ook prima vanuit huis, online kan, in plaats van op de zaak. Tot slot dat digitaal communiceren een verrijking is in de wijze waarop wij met elkaar communiceren, maar niet in de plaats van het fysieke. Maar drink vooral ook straks weer af en toe een kop koffie met elkaar.
Frank Beentjes, Directeur 10FORIT
Bron: 10FORIT, Foto: 10FORIT
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine September 2024 - Digitale Transformatie Inhoud Madeleine Hamburg (Pré Wonen): De digitale transformatie is bij uitstek…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.