Woonlinie en Belastingdienst ondertekenen convenant

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Woonlinie en de Belastingdienst hebben op 18 december 2013 een individueel convenant Horizontaal Toezicht getekend. Deze ondertekening is een formele bekrachtiging van het vertrouwen dat zij in elkaar stellen.

In 2012 is veel tijd gestoken in de totstandkoming van Tax Control Framework (TCF) dat door Woonlinie zelf is opgezet. Het opzetten van het TCF was tevens een afstudeeropdracht voor een student van de Avans Hogeschool, die na haar afstuderen het TCF-format bij diverse andere woningcorporaties heeft geïmplementeerd, vanuit haar eigen bedrijf Matchability. Zo kunnen ook andere woningcorporaties gebruik maken van dit TCF.

In 2013 heeft Woonlinie het verzoek ingediend bij de Belastingdienst om te komen tot Horizontaal Toezicht. Na intensieve bestudering van het Woonlinie-TCF door de Belastingdienst en een beperkt aantal gesprekken tussen Woonlinie en de Belastingdienst, werd duidelijk dat er geen belemmeringen waren om te komen tot Horizontaal Toezicht. De gesprekken hadden altijd plaats in een open sfeer, waardoor het onderlinge vertrouwen snel kon groeien. Dat vertrouwen ligt aan de basis van de overeenkomst. Als er sprake is van vertrouwen bij de Belastingdienst dan is het niet meer nodig om het werk over te doen dat Woonlinie en haar accountant zelf al hebben gedaan. “De Belastingdienst kan er vanuit gaan dat onze aangiften goed zijn. Als er vragen zijn, informeren we elkaar proactief”, vertelt Karin Pellicaan, teamleider Bedrijfsondersteuning bij Woonlinie.


Horizontaal toezicht
Bij belastingplichtigen die hun fiscale verplichtingen correct nakomen, past een ander optreden van de Belastingdienst dan bij klanten die dat niet doen. Samenwerken op basis van wederzijds vertrouwen en overleg over de toepassing van de fiscale regels is voor deze groep de aangewezen weg. Onnodige vragen en ingewikkelde, tijdrovende procedures kunnen zo worden voorkomen. Ook kunnen zo de kosten worden verminderd, zowel bij de Belastingdienst als bij Woonlinie. Verder krijgt de belastingplichtige zo doorgaans snel zekerheid over de fiscale positie.

Een bijzondere branche, een bijzonder bedrijf.
Woningcorporaties zijn private ondernemingen met deels een publieke taak. Horizontaal Toezicht past daarom perfect bij hybride organisaties als woningcorporaties. De meeste corporaties hebben ook al een vaststellingsovereenkomst (VSO II) getekend. Horizontaal Toezicht gaat een stapje verder, maar dat past juist bij Woonlinie.

Om slim te werken past Woonlinie in haar werkwijze zoveel mogelijk de Lean-filosofie toe, samen met haar partners. “De Lean-filosofie en het Horizontaal Toezicht gaan prima samen. Verspilling moet worden voorkomen en werkzaamheden die noodzakelijk zijn, proberen we zo efficiënt mogelijk te doen. We besparen bovendien op kosten op deze manier.”, aldus Peter van den Heuvel, directeur-bestuurder bij Woonlinie.


Aangepast toezicht
Monique Brekoo is klantcoördinator bij de Belastingdienst in Breda, waaronder Woonlinie ressorteert. Zij is voor Woonlinie het eerste aanspreekpunt. “Gelet op de ervaringen in het verleden had ik het idee dat dit een organisatie is die fiscaal correct kan en wil handelen. Dit beeld is bevestigd in het gesprek dat met de directeur-bestuurder heeft plaatsgevonden. De tone at the top is voor ons van groot belang. Daarnaast merken we dat Woonlinie bij vragen ons weet te vinden. Dat werkt gewoon prettig.”, aldus Monique Brekoo.

“Dit convenant heeft eigenlijk alleen maar voordelen. De lijnen zijn korter en we kunnen in alle openheid problemen bespreken en oplossingen vinden”, besluit Peter van den Heuvel.

Bron: Woonlinie