Woningmarkt 2022: stijging van 4,3% ondanks recente dalingen

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

De huizenprijzen stegen vorig jaar minder dan het jaar daarvoor. Van een stijging van 19% in 2021 naar 4,3% in 2022. De kentering zette in vanaf april: vanaf dat moment nam de jaar-op-jaar-ontwikkeling elke maand met ongeveer 2 procentpunt af. In geen van de provincies werd een prijsdaling gemeten.

Bekijk de Jaaralert Woningmarkt 2022 inclusief interactieve kaarten

Regionale prijsverschillen gemeenten, geen daling in de provincies
Op gemeentelijk niveau waren er zowel prijsdalingen als stijgende huizenprijzen. Bij de ‘grote drie’ was deze stijging licht: 1,3% in Amsterdam, 2,5% in Den Haag en 3,1% in Rotterdam. In Utrecht en Haarlem daalden de prijzen met 1,5% en 1% respectievelijk. In geen van de Nederlandse provincies was er sprake van een prijsdaling. Wel was de stijging aanmerkelijk minder groot dan in 2021.

De kaart hieronder vertoont de prijsontwikkelingen op gemeenteniveau, met prijsstijgingen in rood en dalingen in grijs.

Prijsontwikkeling per gemeente

Overbiedingen van 11% naar 3,3%
De kentering die halverwege het jaar begon is duidelijk terug te zien in de gemiddelde overbiedingen op appartementen, die vanaf mei maandelijks met zo’n 1,3% afnamen. In totaal werd er in 2021 gemiddeld met 11% overboden, in 2022 liep dit terug tot 3,3%. In de grafiek hieronder staan deze ontwikkelingen uitgebeeld voor alle woningtypes:

Grafiek overbiedingen

Minder transacties dan in 2021
In het afgelopen jaar waren er 16,6% minder woningtransacties dan een jaar eerder; in totaal werden er in 2022 bijna 190 duizend huizen verkocht. Een kanttekening hierbij is de transactiepiek in april 2021, die het gevolg was van regelwijzigingen voor overdrachtsbelastingen. Deze piek en de rest van de woningtransacties zijn hieronder te zien:

Aantal transacties

De woningmarkt kent in 2023 een onzekere start en de grote vraag is wanneer de woningprijzen stabiliseren. Volg de maandelijkse analyses van Ortec Finance en blijf up-to-date van de ontwikkelingen van de Nederlandse woningmarkt.

Volledige Jaaralert Woningmarkt 2022 inclusief interactieve kaarten
De Jaaralert Woningmarkt 2022 bevat interactieve kaarten voor de prijsontwikkelingen per provincie en per gemeente.

Bekijk de Jaaralert Woningmarkt 2022

Bron: Ortec Finance, Foto: Ortec Finance