WBO Wonen over Beleidswaarde Aareon

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Op dit moment ondersteunt Aareon ongeveer 40 woningcorporaties met de bepaling van de markt- en beleidswaarde conform de kaders vanuit Aw. Met de software van Aareon kan een aantal scenario’s worden berekend met als resultaat de beleidswaardewaterval en een gevuld Aw-sjabloon voor de aanlevering.

Rinus Morsinkhof (manager bedrijfsvoering bij WBO Wonen) over beleidswaarde
“De beleidswaarde geeft een beter beeld van “werkelijke” waarde van ons bezit. Wij zien het waarderen op marktwaarde als een verplichting voor de verantwoording. Wij sturen niet op marktwaarde. Daarom waarderen wij ons bezit op basis van het handboek. Op voorhand had ik verwacht dat de beleidswaarde in de buurt zou komen van de bedrijfswaarde. Bij ons ligt deze echter aanzienlijk lager (51% versus 60% van de marktwaarde). Ik ben benieuwd hoe de (gemiddelde) uitkomsten in de sector zijn. De uitkomsten per regio zouden wel eens sterk kunnen verschillen. De vervolgvraag is dan hoe de toezichthouders omgaan met de (landelijke) normering.

Aareon biedt goede ondersteuning bij de aanlevering van de beleidswaarde. Binnen één dag wordt samen met de consultant het proces doorlopen. Op het eerste oog lijkt het relatief eenvoudig. Toch hebben we gemerkt dat het invullen van het model vragen oproept. Dankzij de kennis en ervaring van Aareon hebben wij goede discussies gevoerd. Dat geeft inzicht. Aan het eind van de dag is het werk gereed en staat het overzicht klaar voor verzending. Dat is de investering meer dan waard!”

Bron: Aareon | Foto: Aareon