Wat is ChatGPT en wat kun je ermee?

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Het gaat snel, heel snel de laatste jaren met de ontwikkeling rondom AI, oftewel kunstmatige intelligentie. ChatGPT, een chatbot, is een applicatie die wel erg menselijk overkomt. Maar wat is ChatGPT nu precies, en wat kun je er nu eigenlijk mee?

Als we deze vraag aan “ChatGPT” stellen komt het antwoord:
ChatGPT is een krachtige taalgeneratie-oplossing die bedrijven en organisaties helpt bij het automatiseren van hun communicatieproces.

Met andere woorden: ChatGPT is een ‘chatbot’, een applicatie of robotje (zonder het daadwerkelijke lichaam van een robot) waar je mee kunt converseren. Het programma komt heel menselijk over en kan vragen beantwoorden, op een snellere manier dan je zou kunnen doen via Google.

Het mooie van ChatGPT is dat je ook een vervolg vraag kan stellen, de ‘chatbot’ weet nog precies de vorige vraag en het antwoord. Oftewel, er ontstaat een compleet gesprek.

De voordelen
Ik kan hier echt pagina’s vol over schrijven. Maar heel internet staat al vol met voorbeelden. Werkende apps die gekoppeld zijn met ChatGPT, integraties met excel, complete webshops worden al gevuld met keywords en productomschrijvingen, social media posts worden gegenereerd, noem het maar op. Ik zie het zelf nu ook thuis bij mijn oudste van 13 jaar. Hoe makkelijk een moeilijk vraagstuk of uitleg omgezet wordt in een simpele bruikbare uitleg. De eerste huiswerkopdrachten zijn al deels met deze oplossing gemaakt. De NOS had daar van de week ook een artikel over. Die lees je hier!

Begreep je niks van dat ene boek of die film? ChatGPT legt het snel en makkelijk voor je uit. ChatGPT kan ook computercode schrijven, dus kan computerprogramma’s maken. Maar hij onthoudt ook gesprekken. Je kunt dus ChatGPT een verhaal laten schrijven en daar vervolgens weer op reageren.

De nadelen
ChatGPT is nog niet volwassen genoeg. Met de aankomende update zal er weer heel veel informatie bijkomen en door het hoge dagelijkse gebruik zijn wij, de gebruikers, weer voeding om deze “robot” nog te slimmer te maken. Ook zijn niet alle antwoorden nog juist. De makers zeggen wel dat ongeveer 5% van alle antwoorden fout is. ChatGPT schrijft echt overtuigend, maar als je ergens geen verstand of specialistische kennis van hebt, kan het ook zo zijn dat hij je voor de gek houdt en je onjuiste informatie verschaft.

Ook loopt ChatGPT nog een beetje achter op de actualiteit. Nu gebruikt het nog het archief van internet om antwoord te geven op je vragen. Van het actuele nieuws geeft hij nog niet thuis. Verwacht dus voor nu geen antwoorden op de huidige stand van de eredivisie of wat de top 10 films zijn op Netflix in Nederland.

Al met al, hoe gaat ChatGPT de komende periode zich verder ontwikkelen en hoe gaat het ons “helpen” in onze werkzaamheden?

Ik ben er daar erg benieuwd naar.

Voorbeelden ChatGPT en AI
> QuillBot – Making writing painless
> Copy.ai – will write you better
> Unbounce – improve your cold e-mails
> Flair.ai – AI Design for brandend content
> PatternedAI – Unique patterns for your product

De versies van ChatGPT!
1.- ChatGPT1  is getraind met 7.000 boeken.

2.- Chat GPT2 is getraind met 40Gb data.

3.- ChatGPT3 is getraind met 45.000 GB data.

4.- De volgende ChatGPT4 wordt echt gigantisch!!! 500 keer krachtiger dan de versie die we nu gebruiken en het komt er snel aan!!

AI is geen grapje!! Het groeit enorm en aan het eind van het jaar is het “Unstoppable”.

Is het gratis? Zelf proberen?
Ja, ChatGPT is gratis, voor nu nog. Wil je weten hoe het werkt?

Ga naar https://openai.com/blog/chatgpt/
Klik op “Try”
Maak een account aan of log in via Google of Microsoft.

Veel plezier!

Bron: Zig, Foto: Zig