CorporatieMedia organiseert op 11 februari een Corporatie Vastgoed Seminar in Expo Houten voor corporatiemedewerkers actief in de gebieden Vastgoed, Onderhoud, Verduurzamen en Wonen. In een reeks artikelen stellen wij alvast de sprekers voor. Ditmaal is dat Prof.dr.ir. Vincent Gruis, Hoogleraar Housing Management aan de TU Delft.
Op 11 februari verzorg je de keynote kick-off sessie waarin je vertelt over ‘Van innovatie naar toepasbare concepten in beheer en ontwikkeling van vastgoed’. Waarom zijn die concepten zo hard nodig?
Woningcorporaties hebben inmiddels jarenlange ervaring rond het verhuren en beheren van sociale huurwoningen. En hoewel die processen door de jaren heen redelijk gelijk blijven, veranderen de mogelijkheden en wat er van corporaties wordt gevraagd continu. Zo hield tien jaar geleden ‘verduurzaming’ in dat je ging isoleren of zorgde voor schonere energie in de woning. Nu wordt dat onderwerp in een breder perspectief geplaatst, en wordt er ook gekeken naar biodiversiteit, milieuvriendelijkheid en ook de materialen die je gebruikt. De circulaire economie krijgt daarom een steeds belangrijkere rol in het beheren en ontwikkelen van sociaal vastgoed.
Je richt je met name op het toepassen van de principes van circulaire economie; waarom is dat zo belangrijk?
Het besef dat woningcorporaties iets moeten met circulariteit landt steeds meer in de sector. Maar het is nog niet gebruikelijk dat er circulariteit bijvoorbeeld wordt meegenomen bij de verduurzaming van een woning, of wanneer er een grootschalige renovatie plaatsvindt. Daarom is het belangrijk hier aandacht aan te besteden, om corporaties te laten zien wat er zoal mogelijk is en hoe ze dit kunnen oppakken.
Zijn er al direct toepasbare concepten binnen handbereik?
Je merkt dat er steeds meer op gang komt. En dat is logisch bij dit soort transities, dat het rustig begint tot het op een gegeven moment omslaat en écht geadopteerd wordt. Het grondstoffenakkoord zorgde hierbij voor een versnelling. Daarbij kun je klein beginnen; denk bijvoorbeeld aan het hergebruik van oude dakpannen. Dat is een circulaire stroom die snel opgepakt kan worden.
Wat kunnen bezoekers bij jouw keynote sessie verwachten?
Al ruim tien jaar ben ik bezig met de circulaire economie in de bouwsector. Daarbij zag je dat er in eerste instantie vaak gedacht wordt aan nieuwbouw: hoe maak je zo’n nieuwe woning circulair? De laatste jaren verschuift die focus naar de bestaande voorraad, en is er aandacht voor circulaire strategieën in onderhoud en renovatie. Er zijn immers genoeg natuurlijke momenten waarop je een woning kunt circulair kunt transformeren. Daar ga ik over vertellen.
Daarbij is de sector druk bezig met het verduurzamen van haar bezit. Een enorm belangrijke stap, waarbij de impact op het milieu soms onderbelicht is. Hoe kunnen corporaties – door circulariteit te omarmen – verduurzamen én de bouwimpact op het milieu verminderen? In de sessie geef ik tips zodat het mes aan twee kanten kan snijden.
Corporatie Vastgoed Seminar
Het Corporatie Vastgoed Seminar vindt op 11 februari plaats in Expo Houten. De parallelsessies worden afgewisseld met ruime pauzes, zodat er ook tijd is om te netwerken en kennis op te doen bij leveranciers en adviseurs in de lobby. Corporatiemedewerkers kunnen zich gratis aanmelden. Uiteraard wordt de catering en een goede lunch tussen de middag verzorgd. Nog niet aangemeld? Doe dat dan nu https://corporatievastgoedseminar.nl/nl/inschrijven!
Bron: CorporatieMedia, Foto: TU Delft
Zoals ieder jaar was het een voorrecht om CorporatiePlein te mogen organiseren. En de 2024-editie, de veertiende van het…
www.corporatieplein.nlCorporatieGids Magazine - November 2024 Inhoud Ferry van der Pal (Wonen Wateringen): Fusie leidt tot betere bijdrage aan de volkshuisvestelijke opgave…
Zoek en vind leveranciers en adviesbureaus die IT-diensten en oplossingen aanbieden aan woningcorporaties.