Software: At Your Service

Geplaatst door CorporatieMedia op
 

Software moet gewoon werken en moet doen wat je ervan verwacht, net als water uit de kraan en stroom uit het stopcontact! Wat is er dan misgegaan dat er nog steeds zo veel fout gaat met automatisering en software?

Huidige situatie
Op dit moment zijn veel woningcorporaties bezig met het ‘rationaliseren van het applicatielandschap’. Men heeft namelijk vaak het gevoel dat er teveel applicaties in gebruik zijn en dat het onderhoud ervan (te)veel geld kost. Niet zelden is het applicatielandschap door de jaren heen vertroebeld en uitgedijd door overnames, aankopen en/of fusies. Het gevolg hiervan is vaak dat niemand meer weet wat alle applicaties precies doen en dat de kosten van het onderhoud en beheer, soms onbewust, enorm zijn toegenomen.

De applicatielandschappen zijn omvangrijk, complex en soms ondoorgrondelijk. Soms weten nieuwe managers niet eens hoeveel applicaties er in huis zijn en er zijn weinig mensen die wel een overzicht kunnen geven van alle applicaties. Ja, het ERP-pakket kent men wel maar daaromheen en daarnaast is er een breiwerk van (deels zelfontwikkelde) applicaties voor allerlei doeleinden en een veelheid aan technologie en programmeertalen.

Hoe is dat zo gekomen?
Als gevolg van de ontwikkelingen en innovatie die informatietechnologie de afgelopen decennia heeft doorgemaakt, is er bij organisaties een veelheid ontstaan aan netwerksystemen en applicaties. Vaak hebben deze ontwikkelingen ertoe geleid dat het aantal in gebruik zijnde applicaties is toegenomen zonder dat is gekeken waar applicaties overbodig zijn geworden of dusdanig verouderd, dat overwogen moet worden om de stekker eruit te trekken. Dit heeft ertoe geleid dat de hoeveelheid applicaties en functionaliteiten in relatie tot de bedrijfsprocessen die zij ondersteunen en de samenhang ertussen enorm complex is geworden.

Omdat het applicatielandschap de ruggengraat vormt van iedere organisatie – zonder het applicatielandschap zouden bedrijfsprocessen immers moeizaam verlopen of simpelweg eindigen – is rationalisatie nodig om te komen tot een stabiele en gestandaardiseerde infrastructuur. Een dergelijke infrastructuur vormt de basis voor wendbaarheid en slagvaardigheid, waardoor aanpassingen en uitbreidingen makkelijker te realiseren zijn. Daarnaast biedt het organisaties de mogelijkheid om snel en flexibel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen en vernieuwde wet en regelgeving.

Rationalisatie van het applicatielandschap houdt in dat door middel van harmonisatie, consolidatie, standaardisatie en integratie van alle hiervoor genoemde componenten een situatie wordt gecreëerd die optimalisatie van het onderhoud, het beheer en de exploitatie van het applicatielandschap mogelijk maakt. Dit houdt onder andere in: 

  • een betere afstemming van bestaande applicaties op de informatiebehoefte en de bedrijfsprocessen,
  • een uitfasering van gedateerde en/of overbodig geworden applicaties
  • een keuzes voor nieuw aan te schaffen applicaties en systemen.

Kortweg komt rationalisatie van het applicatielandschap neer op het structur eren en managen van de grote diversiteit aan applicaties die in gebruik zijn en in de toekomst in gebruik zul len worden genomen om de bedrijfsprocessen in een organisatie te ondersteunen.

Droombeeld
Hoe fijn zou het zijn als je die bedrijfsapplicaties/apps/functionaliteiten kiest die jij nodig hebt, en deze op jouw device (laptop, smartphone etc) kunt zetten. Zoals we ook privé doen op onze smartphones. In het recente verleden noemde we dat ook wel een product/dienst-catalogus: kies de producten/diensten die je wilt en betaal voor het gebruik of volgens een andere verdeelsleutel. Tegenwoordig heet dit de Enterprise App Store.

Achtergrond Enterprise App Store
De Enterprise App Store verbindt vraag & aanbod in de zakelijke app markt. De oprichters zagen de afgelopen jaren een toenemende vraag ontstaan om op een laagdrempelige wijze eindgebruikers (o.a. CIO's, IT-managers', professionals, beleidsmedewerkers, adviseurs, inkopers, informatiemanagers) te informeren over mogelijkheden van de markt voor zakelijke apps. Daarnaast was er ook een toenemende vraag vanuit de markt van aanbieders om in contact te treden met deze potentiele opdrachtgevers, zowel publieke als private organisaties. Zodat zij de toegevoegde waar de van hun app (Business Intelligence, Mobile Device Management (MDM), Mobile Application Management MAM etc.) op een helder e en, voor de gebruiker, bekende wijze onder de aandacht te brengen. Dit hebben zij vertaald in een winkel: de Enterprise App Store (EAS).

Wat zijn de mogelijkheden voor woningcorporaties?
Het ambitieniveau van de EAS is om de verzamelplek van ervaringen met apps te worden in specifieke segmenten zoals overheid, zorg en ook woningcorporaties. En ervaringen met apps in specifieke bedrijfsprocessen zoals service, verhuur, verkoop en reparatie. Zoveel mogelijk vanuit de context van de ICT-infrastructuur in termen van het applicatie 'landschap' en IT en communicatie-infrastructuur bij de eindgebruiker.

Een interessant fenomeen, te meer omdat de appstore van Apple ook is gestart als mobiele app store en vervolgens uitgebreid naar andere vormen van apps. Onderzoeksbureau Gartner plaatst de ‘Enterprise App Store’ in de top 10 van Technology Trends voor de komende jaren en verwachten een significante stijging van dit fenomeen.

Organisaties, dus ook woningcorporaties worstelen wel met de vertaalslag naar hun eigen appl icatielandschap. Vragen die er zijn:

  • Op welke wijze dien je rekening te houden met de context van bestaande ICT en processen?
  • Waar moet je zijn voor specifieke vragen rondom ‘verappificering’ van je organisatie? Waar beleg je dit?
  • Hoe kom je nu bij de antwoorden die er zijn op de vragen over enterprise apps?
  • Welke organisatie, intern dan wel extern, is hier nu mee bezig?

Wie gaat het doen en welke leverancier(s) biedt zich aan? Kortom het kan en moet anders, de tijd & technologie zijn er rijp voor maar hoe zetten we als sector de volgende stap?

Voor woningcorporaties zou in ieder geval moeten gelden: ‘Schoenmaker blijf bij je leest.” en die leest is verhuur, verkoop en reparatie van vastgoed en zeker geen ICT.

Nieuwsgierig naar ‘Software uit de muur’ of naar de stand van zaken of of heb je behoefte aan meer informatie?

Bron: CorporatieGids 2019, Foto: Unified